Haymana Gezilecek Yerler, Haymana Nüfusu ve Haymana Posta Kodu

Haymana ilçesi özellikleri, Haymana ilçesi hakkında merak edilenler ve Haymana ilçesi tarihi.

Haymana 11.09.2020, 12:31
Haymana Gezilecek Yerler, Haymana Nüfusu ve Haymana Posta Kodu

Haymana Gezilecek Yerler

Haymana doğal bir yapıya sahip olup çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Kaplıcaları dünyanın en iyi kaplıca suları olup yıl içinde ziyaretçi almaktadır. Ayrıca bu kaplıcalar birçok kavim tarafından kullanılmıştır. Bölgede kaplıcalara ait birçok tesis bulunmakta ve yılda yaklaşık 200.000 kişiyi ağırlamaktadır. Bir de bölgede Cimcime Sultan Söylencesi adında bir türbe bulunmaktadır. Türbenin hikayesi duyanları etkilemektedir. Efsaneye göre çocuğu olmayan aile Cimcime adında kız çocuğunu evlatlık edinirler.

Gün geçtikçe çocuk büyük ve gelişir. Ama ailenin kısa bir süre sonra bir çocukları olur ve Cimcime’yi kıskanır. Ne yapar eder annesinin aklına girerek Cimcime’yi evden uzaklaştırır. Babası onu bugünkü kaplıcaların bulunduğu alana götürür ve uyutarak bırakıp kaçar. Sonrasında kız uyanır korkar ve üzülür. Vücudu yara ve sivilcelerle kaplanır. Bir gün Cimcime sultan yakınındaki sıcak suda yıkanmaya karar verir ve sivilceler ile yaraların iyileştiğini görür.

Gün geçtikçe de güzelleşir ve etrafındakilere orayı tavsiye etmeye başlar. Baba bir gün merakından çıkagelir ve kızını görür. Güzelleştiğini, serpildiğini görünce de merakla sorar ve kaynağının sıcak su olduğunu anlar. Cimcime Sultan da babasından öldüğünde onun adına oraya türbe yapılmasını ister. Böylece orada Cimcime Sultan adında bir türbe olur.

Haymana Halkı Nasıldır?

Haymana halkı yıl içinde birçok turist ağırlama yükünün altından oldukça başarılı bir şekilde kalkar. Gelen turistlere karşı ilgili, sıcak ve misafirperver davranışlarıyla takdirleri toplar.

Haymana Tarihi

Haymana’da yapılan kazılarda üç kültüre ait tabaka görülmektedir. İlk yerleşim Hititler olarak belirlenmiştir. Hititlerden sonra bölgede Frigler yerleşmiş ve Frigyalıların da burada yaşadığı tespit edilmiştir. Bölgede galatların yaşadığı da görülmektedir. Ankara ile yöresi Galatların en büyük merkezi olmuştur. M.Ö. 25 yıllarında Romalılar burayı alırlar ve bölgedeki kaplıcalardan ötürü burayı şifa merkezi haline getirirler. Sonrasında Bizanslar ele geçirir. Selçuklular da bölgede hakimiyet sürerler ve bu süre içinde çeşitli eserler bırakırlar. 1521’de de Osmanlı toprağı olur. 1880 yıllarında kasaba merkezi şu anki yerine kurulur.

Haymana İlçesinde Ne Alınır?

Haymana’ya gidenlerin mutlaka görmesi gereken meşhur yerlerin yanında yöresel lezzetler de bulunmaktadır. Yöreye gidenler süs eşyaları alarak hatıra bırakabilir.

Haymana Ankara Arası Kaç Kilometre?

Ankara Haymana arası mesafe 74 kilometredir.

Haymana Yol Tarifi

Ankara’nın güneyinde alan Haymana’ya gitmek isteyenler için Ankara’ya gelmek gerekir. Şehirlerarası otobüs terminalinden ulaşım sağlanır ve ormanlık yolları yok denecek kadar azdır.

Haymana İlçesi Özellikleri

İlçenin esas kaynağı tarıma dayalıdır. Bölgede karasal iklim görülse de ormanlar azdır ve yıllık yağış miktarı düşüktür. 2006’da yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda bulunan termal suların dünyadaki en iyi termal suları olduğu saptanmıştır.

Haymana Posta Kodu

Haymana Posta Kodu 06860 olarak belirlenmiştir.

Haymana Nüfusu Kaçtır?

Haymana nüfusu 30.930 kişi olarak sayılmıştır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03