ABD'de Geliştirilen İlacın Faz-3 Çalışmalarına Başlandı

Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsmail Balık, koronavirüse karşı ABD'de geliştirilmiş olan ilacın Faz-3 çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Sağlık 02.09.2021, 15:23 İrem Durak
ABD'de Geliştirilen İlacın Faz-3 Çalışmalarına Başlandı

ABD'de Geliştirilen İlacın Faz-3 Çalışmalarına Başlandı

Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsmail Balık, koronavirüse karşı ABD'de geliştirilmiş olan ilacın Faz-3 çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsmail Balık, koronavirüse karşı ABD'de geliştirilmekte olan ilacın Faz-3 çalışmalarına başladıklarını belirtti. Prof. Dr. İsmail Balık, Bu ilaç; direkt virüs için öldürücü, özellikle hastalığı ağır seyretme potansiyeli yüksek risk grubunda bulunan hastalara verildiğinde, yoğun bakıma gitme ve ölüm riskini azaltma özelliği bulunuyor. Orada oldukça etkili görüldüğü için biz de teklif edilmesi üzerine Faz-3 çalışmalarını yapmayı kabul ettik şeklinde konuştu. Prof. Dr. Balık, gönüllü bulmakta zorlandıklarını da ifade etti.

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, salgının başladığı tarihten bu yana Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak Türkiye'de bulunan birçok merkezle birlikte hem hastalığın seyri hem de aşı ile alakalı birçok çalışmayı yaptıklarını belirtti.

'Direkt Antivral Bir İlaç'

1 Eylül itibarı ile ABD'de koronavirüse karşı geliştirilmiş olan bir ilacın Faz-3 çalışmalarına başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Balık, şunları belirtti;

Dünya'daki birçok merkezle beraber Türkiye'den de 3 merkezden bir tanesi olarak yine bugün de (dün) bir ilaç çalışması başlatmış olduk. Bu ilaç direkt virüsü öldüren, özellikle hastalığı ağır seyretme potansiyeli yüksek olan risk grubunda bulunan hastalara verildiği zaman, yoğun bakıma gitme ve ölüm riskini azaltma özelliğine sahip. Direkt antiviral bir ilaç. Faz-1 ve Faz-2 çalışmaları ABD'de gerçekleştirildi. Orada çok etkili olduğu için biz de teklif edilmesi üzerine Faz-3 çalışmalarını yapmayı kabul ettik.

'Faz-3 Çalışması Çok Kısa Sürecek'

Faz-3 çalışmalarının son derece önemli olduğunu belirten Balık, şu ifadelere yer verdi:

Bu ilaçta Covid-19'a karşı geliştirilmiş olan en iyilerden bir tanesi olarak görülmekte. Faz-3 çalışmasında bulunduğu için bu ilacın şu an piyasa adı bırakılmadı. Faz-3 çalışmasının ardından ilacın ruhsatı alınıp adı belli olur. Bu ilaç, virüsü direkt öldüren, enfeksiyonun hayati organlarda ağır enfeksiyon yapmasını önleme özelliğine sahip. Bugüne kadar koronavirüsü direkt olarak öldüren bir ilaç, ne yazık ki henüz yok. İki ilaç halihazırda kullanılmakta olan ilaçlar ancak bunlar da başka hastalıklar için geliştirilmiş ilaçlardı. Ancak bu ilaç, direkt Covid-19'un etkeni olarak bilinen Sars-Cov-2'ye dönük olarak geliştirilmiş, direkt onu hedefleyen ve öldürücü bir ilaç. Dolayısıyla etkinliğinin ötekilerine göre, daha fazla olacağı bariz şekilde görülen bir ilaç. Faz-3 çalışması çok kısa sürecek şeklinde konuştu.

Faz-3 çalışmaları için gönüllü bulmakta zorlandıklarını ifade eden Prof. Dr. İsmail Balık, Bu ilacı ilk aşamada özellikle hiç aşı yaptırmamış ve hastalanma riski yüksek olarak belirlenen kişilerde kullanılmasını sağlayacağız. Fakat ilginç bir şeyle karşılaştık. Sabahtan beri buraya gelerek testi pozitif olan birçok hastaya teklif etmemize rağmen gönüllü olmak ile ilgili isteksiz olduklarını fark ettik. Açıkçası bu bizi şaşırttı ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04