Açık Alanda Sigara İçme Yasağı Geldi!

Açık alanlarda sigara içmek yasaklandı. Peki sigara içenler için ceza ne kadar olacak?

Sağlık 13.11.2020, 21:52 İrem Durak
Açık Alanda Sigara İçme Yasağı Geldi!

Açık Alanda Sigara İçme Yasağı Geldi!

Açık alanlarda sigara içmek yasaklandı. Peki sigara içenler için ceza ne kadar olacak?

İçişleri Bakanlığı korona virüs tedbirleri içerisinde yurdun genelinde valiliklerce belirlenmiş olan caddeler ve sokaklarda açık alanlarda sigara içmenin yasaklandığını kamu oyuna duyurmuştu. İstanbul Valiliği de buna göre bir açıklama yayınlayarak sigara içme yasağını delenler için cezanın 900 lira olacağını açıkladı.

İstanbul Valiliği’nden gelen açıklamada ise şu cümlelere yer verildi:

İstanbul genelinde maske kullanımının doğru şekilde uygulanması amacıyla 125 sokak, 93 cadde, 84 meydan ve toplu taşıma araç duraklarında sigara içilmesi yasaklanmıştır.

İstanbul'da koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında virüsün yayılımını önlenmek amacıyla İl Hıfzıssıhha Meclisimizin 102 numaralı kararı doğrultusunda (İçişleri Bakanlığının 11.11.2020 tarih ve 18579 sayılı genelgesi çerçevesinde; Maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12.11.2020 tarihinden itibaren tüm İlimizde İlçe Hıfzıssıhha Kurulları Kararları ile belirlenecek, vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içilmesinin yasaklanmasına) 39 İlçemizin ayrı ayrı İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclis kararları ile toplamda 125 sokak, 93 cadde ve 84 meydanda sigara içilmesi yasaklanmıştır.

İstanbul genelinde sigara yasağı getirilen sokak, cadde ve meydanların tam listesi Valiliğimiz internet sitesinde yayınlanmıştır.

Yasağa uymayanlar için 900 TL para cezası uygulanacaktır.

Alınan tüm tedbirler; vatandaşlarımızın, ilimizin ve toplumumuzun sağlığını korumak içindir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Sigara ve Korona Virüs Bağlantısı

Henüz yeni bir hastalık olan ve tartışılan korona virüsün sigara içenlere bulaşma riskinin az olduğu söylentiler arasında. Ancak uzmanlar bu konuda insanları uyarıyor ve sigaranın yalnızca Covid-19 değil bütün hastalıklara davetiye çıkardığını bildiriyor. Sigara ortamlarda çok kullanılan ve nikotin içeriği yüksek olan bir madde olarak biliniyor. Ancak dumanı bile bazı insanları rahatsız etmeye yetiyor. Sigara ve nargile dahil olmak üzere tüm tütün ürünlerini kullanan bireylerde virüs enfeksiyonları daha ağır seyrediyor. Bu yüzden de bu bireylerde virüs enfeksiyonları daha ağır şekilde geçiyor. Tütün ürünleri solunum yollarının savunma mekanizmalarını bozarak Covid-19 dahil olmak üzere birçok solunum yolu enfeksiyonunun gelişmesine olanak tanıyor. Sigara içen bireylerde ise akciğer hücrelerine giriş yapan korona virüslerin solunum yolu hücrelerine girmesi kolay oluyor.

Sigara akciğer dokusunda bulunan ve hava yollarında savunma sistemini boğarak türlü türlü enfeksiyonların kolay gelişimini sağlıyor. Ayrıca ağır bir seyir ve solunum yetmezliği kolay bir şekilde gelişiyor. Bütün dünyayı kasıp kavuran ve Türkiye’yi de etkisi altına alan korona virüs hastalığı salgının yaşandığı bugünlerde çeşitli hastalıkların da önemli sebebi olan sigaranın kısa bir süre içinde bırakılması insanlığın sağlığı açısından oldukça büyük bir önem arz ediyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 03 Mayıs 2024
İmsak 04:02
Güneş 05:39
Öğle 12:50
İkindi 16:41
Akşam 19:52
Yatsı 21:22