Adet Nedir? Adet Döneminde Ne Yaşanır?

Adet belirtileri nedir ve adet döneminde neler yaşanmaktadır? Adet hakkında tüm detaylar haberimizde.

Sağlık 18.08.2020, 12:47 18.08.2020, 12:48
Adet Nedir? Adet Döneminde Ne Yaşanır?

Her ülkeye göre adet başlangıç yaş aralığı değişmektedir. Bunun nedeni mevsimsel değişiklikler, alınan gıdalar, çevresel faktörüler, ailesel fizyolojik olgular gibi çeşitli nedenler ile gösterilebilmektedir. Genel olarak ülkemizde 12 ile 14 yaşları arasında ilk adet günü başlamaktadır. Adet vajinada oluşan kanamadır. Bu kanamanın en yoğun olduğu günler adet olunan ilk 2 gündür. Ayrıca her kişinin kanama günleri ve süreleri birbirinden farklı olmaktadır. Ayrıca oluşabilecek olan adet belirtileri de kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Adet Dönemi Yaşanılanlar

Genel olarak yaşanılan ağrı ve diğer belirtiler bazı kişilerde oldukça yoğun olmakla beraber bazı kişilerde de yok denilecek kadar azdır. İlk adet belirtilerinden sonra yaşanılan adet döngüsü de 1-2 sene içerisinde düzene girecektir ve ağrı ve kanamaların şiddeti azalacaktır. Adet düzensizliği denilen olgu daha çok adet dönemlerinin ilk yıllarında gözlemlenmektedir. Adet dönemlerinde kadınların yaşadığı en sık belirtilerden biri de göğüslerde yaşanılan hassaslaşmalardır. Genelde dolgunluk, şişkinlik ve acı gibi hisler baş gösterebilmektedir. Ayrıca iştahta bir artış da gözlemlenmektedir.

Adet Döneminde Vücuttaki Değişimler

Adet dönemi belirtilerinden biri de vücutta ödem oluşmasıdır. Karında şişkinlik ve tartıda görülen 1-2 kilo fazlalık korkulacak bir durum değildir, tamamen geçicidir. Bunun yanı sıra yoğun bir terleme de gözlemlenmektedir. Çünkü hormonlar oldukça hızlı çalışmaktadır. Bu nedenle de ter bezleri harekete geçmektedir. Adet öncesi belirtiler nelerdir diye merak edenler için en önemli belirtisinin kas ve eklem ağrıları olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle de kasıklarda oluşan ağrılar 1-2 güne geçecektir.

Adet Döneminde Yorgunluk

Genel olarak vücut oldukça hızlı çalıştığı için adet dönemlerinde yorgunluk hissi gözlemlenmektedir. Ayrıca adet öncesi gerginlik sendromu, vücuttaki hormonlara bağlı olarak yaşanılan ani sinir geçişleri de oldukça normal karşılanmaktadır. Enerjinin düşmesi, sırtta oluşan ağrılar ve rahimdeki baskı ilk günler yaşanır ve geçer.

Adet Dönemi Hormonsal Değişimler

Ruhsal olarak huzursuzluk ve kendini kötü hissetme gibi durumlar ile karşılaşılabilmektedir. Özellikle de adet gecikmesi yaşandıysa şiddetli bir ağrı baş gösterebilir. Ayrıca mide bulantısı ve uyku bozuklukları da birkaç gün yaşanabilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01