Ak Darı Nedir? Ak Darı Nasıl Yetiştirilir? Ak Darı Faydaları Nedir?

Ak darı hakkında merak edilen her şeyi inceledik. Ak darı nedir, nerede yetiştirilir, faydaları nedir, nasıl saklanır ve dahası için haberimize göz atın.

Sağlık 19.08.2020, 09:26
Ak Darı Nedir? Ak Darı Nasıl Yetiştirilir? Ak Darı Faydaları Nedir?

Ak darı buğdaygillerden gelen tek senelik otsu bir bitkidir. Yetiştirme şartları sınırlıdır ve sıcaklık ile kuraklığa dayanıklı bir bitki olarak bilinir.  Yetişim zamanı oldukça kısadır ve avantajlı bir bitkidir.  Bazı çeşitleri ekildikten 60 gün sonra hasat olgunluğuna gelmektedir.

Şeklen mısıra benzer ve daha küçük bir boyuta sahip olan Ak darı genellikle açık kahverengi veya sarı renktedir.  Gelişmekte olan ülkelerde insanların temel gıda besinlerinden biridir ve ülkemizde de kanatlı hayvanların beslenmesinde,  boza yapımında kullanılmaktadır.  Sinir sistemi için olumlu etkileri çeşitli besinler içeren Ak darı düzenli olarak tüketildiğinde diyabet riskini azaltmaktadır.

Ak Darının Dünya Ve Ülkemizde Yetiştiği Yerler

Ak darı Dünya üzerinde en çok Nijerya,  Çin ve Hindistan'da üretilmektedir.  Ak darı sıcaklık ve kuraklığa karşı dayanıklı olduğundan dolayı ülkemizde tüm bölgelerde yetiştirilir bilmektedir.  Fakat ülkemizde gıda şeklinde kullanımı oldukça sınırlıdır ve Ekim alanlarında son senelerde bir azalma gerçekleşmektedir.  Ülkemizde seneler bazında bakıldığında bu değişimle birlikte yaklaşık olarak 7000 ton civarı üretim gerçekleştirilmektedir.  En çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Diyarbakır ve Şanlıurfa'da yetiştirilmektedir.

Ak Darının Ekim Zamanı

Ülkemiz içerisinde genellikle Mayıs ve Haziran aylarında Ak darı ekimi gerçekleşmektedir. Ekilen akdarı genellikle 60 ile 90 gün arasında olgunlaşma süresinden geçmektedir.  Hasat zamanı ise Ağustos ve Eylül aylarına denk gelmektedir.

Ak Darının Yararları

Ak darı içerisinde çeşitli mineraller,  B vitamini diyet lifi bakımdan zengindir.  Hatrı sayılır miktarda protein içermektedir.

Vücut içerisinde glikoz ile insülin salgılanmasının düzenlenmesinde büyük rol oynayan magnezyum bakımından zengindir.  Dolayısıyla tip-2 diyabet riskini azaltmaktadır. Araştırmalar bu yönde sonuç vermektedir.

Ak darı diş sağlığı ve kemik sağlığı açısından da önemli bir mineral olan fosforun kaynağıdır.  Günlük fosfor ihtiyacının yüzde 40'ı yaklaşık olarak 100 gram Ak darı tüketimi ile karşılanmaktadır.

Ak darı içerisinde bulunan diyet lifleri ile Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar ve sindirim rahatsızlıklarının önüne geçer.

Ak darının bileşimindeki bazı mineraller sinir sistemi sağlığı için faydalıdır.

Her besin fazla ve aşırı tüketildiğinde zararlı olabilmektedir. Dolayısıyla ayarında ve aşırıya kaçmadan be besinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04