Bel Fıtığı Tedavisi ve Merak Edilenler

İnsanların en çok şikayet ettikleri hastalıkların ilki bel fıtığı olmaktadır. Bel ve boyun fıtıkları giderek artan hasta sayısıyla zamanında tedavi gerektiriyor. İşte bel ve boyun fıtığı ile ilgili merak edilenler.

Sağlık 14.11.2020, 20:37 İrem Durak
Bel Fıtığı Tedavisi ve Merak Edilenler

Bel Fıtığı Tedavisi ve Merak Edilenler

İnsanların en çok şikayet ettikleri hastalıkların ilki bel fıtığı olmaktadır. Bel ve boyun fıtıkları giderek artan hasta sayısıyla zamanında tedavi gerektiriyor. İşte bel ve boyun fıtığı ile ilgili merak edilenler.

Zamanında gerekli olan tedaviyi görmeyip geçiştirenler ya da yanlış tedavi uygulamalarından dolayı bel ve boyun fıtıkları daha da kötü hale gelen hastaların durumu giderek ciddi hale geliyor. Bilgi sahibi ve uzman olmayan kişilerin de bel ile boyun fıtıkları ile ilgili yaptıkları müdahaleler de insanların hayatını olumsuz yönde etkiliyor. En çok merak edilenlerden biri ise bel fıtığının patlaması ile ilgili bilgilerin doğru olup olmadığı.

Bel Fıtığı Nedir?

Omurlar arasında bulunan ve süspansiyon görevi gören jölemsi yumuşak kısmın sert kapsülünü aşıp dışarı çıkması sonucu sinirlere baskı oluşumu gerçekleşir ve ağrı, uyuşma, kuvvet kaybı ile karıncalanma görünmesi durumu bel fıtığını tanımlar. Öksürmek, gülmek ve ıkınmak bel fıtığı ağrısını artırır. Oturmak, ayakta durmak, öne eğilmek de ağrıyı artıran diğer faktörlerdir. Kilolu olmak, ağır yük kaldırmak ve dejenerasyon gibi etkenlerden dolayı da diskin dış kısmında zayıflama ya da yırtılma oluşabilir ve fıtık meydana gelir.

Bel fıtığının nedenleri

Karıncalanma, ağrı, kuvvet kaybı, uyuşma, üşüme ve yanma gibi belirtileri vardır. İlerlemiş durumda ya da kronik olması durumunda düşük ayak, gaita ya da idrar problemleri de gelişebilmektedir.

Tetikleyici sebepler

Obezite, eğilerek yük kaldırma, iş hayatı, sigara, diyabet ve uzun süreli oturma olabilir.

Kimlerde görülme olasılığı yüksektir?

Erişkinlerin %80’ine yakını hayatının bir döneminde en az bir defa bel ağrısı yaşamaktadır. Bel fıtığı genel olarak 30 ile 60 yaş arasında erişkin bir grupta sık görülmektedir. ancak her yaşta ortaya çıkabilir.

Bel fıtığı patlar mı?

Bel fıtığı patlamaz. Sağlam kısımdan sızıp sinirlere yumuşak bir basınç oluşturur. Patlamış olarak söylenen şey ise patlamamış denen fıtıklardan önce iyileşmiş olması bilimsel gerçeğidir.

Fıtık tedavisindeki önemli metotlar

Fıtık tedavisi için en önemli etken uzman doktordur. Doktor zaten hangi metotu kullanacağına kendisi karar verir.

Bel fıtığı tedavi yöntemleri

İstirahat etmek iyileşmenin süresini kısaltabilir. Yatağın ne sert ne de çok yumuşak olmaması önerilmektedir. Hastalar sırt üstü, sol ve sağ pozisyonda yatabilmelidir. Doktorun önerileri büyük bir önem taşırken gözetimin de dikkatli yapılması gerekir. Tedaviden sonra bel fıtığı tamamen geçti diyerek eski yaşantıya dönmek de kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Ayrıca çoklu tedavi yöntemlerinin uygulanması da etkiyi artırabilir. Manuel terapiler, proloterapi, nöral terapi, kuru iğneleme, kök hücre uygulaması, kortizon, lazer, ozon, hidroterapi, radyofrekans gibi yöntemler de bel fıtığına kesin çözüm sağlamamaktadır. Ameliyat da önerilmeyen durumdur. Dolayısıyla etkili bir tedavi yöntemi çoklu olarak ve uzman doktor gözetiminde yapılmalıdır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01