Bipolar Bozukluk Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Bipolar bozukluk tam anlamıyla, "maniden depresyona kadar uzanan ruh halinde meydana gelen aşırı değişiklikler" olarak ifade edilir. Peki bipolar bozukluk nedir, belirtileri ve tedavisi nasıldır?

Sağlık 25.12.2020, 12:58 İrem Durak
Bipolar Bozukluk Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Bipolar Bozukluk Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Bipolar bozukluk tam anlamıyla, "maniden depresyona kadar uzanan ruh halinde meydana gelen aşırı değişiklikler" olarak ifade edilir. Peki bipolar bozukluk nedir, belirtileri ve tedavisi nasıldır?

Bu şekilde gerçekleşen ruh hali oynamaları arasında, bipolar bozukluğu bulunan insanların normal ruh halinde olduğu dönemler meydana gelebilir. "Manik" terimi çok hareketli, konuşkan, enerjik, güçlü, umursamaz, öforik bir dönemi niteler.

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk tam anlamıyla, "maniden depresyona kadar uzanan ruh halinde meydana gelen aşırı değişiklikler" olarak ifade edilir. Önceleri Manik depresif bozukluk ya da manik depresyon ismiyle bilinen, öz Türkçesi iki uçlu duygulanım bozukluğu olarak bilinen, bipolar afektif bozukluk, riskli davranışlardan dolayı ilişkilere ve kariyere zarar verebilen, tedavi edilmediğinde de intihara kadar götürebilen ciddi ruhsal bir hastalıktır. Bipolar bozukluk nedir, belirtileri ve tedavisi nelerdir diye merak edenler için işte belirtileri ve tedavi yöntemi ile ilgili ayrıntılar.

Diğer ismiyle manik depresif bozukluk olarak da adlandırılır. Hasta olmayan birinin ruh hallerinde ani şekilde iniş çıkışlar gözlemlenemez ancak bipolar bozukluk hastalarının ruh hallerinde gündelik yaşamı çok etkileyecek biçimde iniş çıkışlar, değişimler olduğu görülmektedir.

Bipolar bozuklukta öncelikli olarak mani dönem ileriki aşamada da depresyon dönemi belirtileri görülür. Bu belirtiler arasında aslında hastalığın birbirine zıt evreleri vardır. Mani ya da hipomani olarak adlandırılır.

Mani veya Hipomani

Aşırı derecede enerjik hissetmek

Hızlı konuşmak

Düşünce değişimindeki hız

Sürekli heyecanlı hissetmek

Cinsel istekte artış

İyimserlik

Odaklanmakta sorunlar yaşamak

İştah problemleri

Az uyumak

Aşırı neşeli olmanın tam aksine çok hızlı sinirlenebilme

Bu belirtilere bağlı alkol ve uyuşturucu kullanma durumu

Dikkatsizlik

Mani ve hipomani döneminde de görülebilecek bu belirtilerden en az üç tanesi bipolar bozukluk tanısı için yeterli olacaktır.

Bipolar Depresyon Belirtileri

Mani dönem aksine çok enerjisiz hissetmek

Ümitsizlik hissi

Unutkanlık hali

Hiçbir şeyden zevk alamama

Yorgunluk

Kendini değersiz hissetmek

İştah problemleri

Aileden ve yakın çevreden uzaklaşmak

İçe kapanıklık

Uyku esnasında sık sık uyanmak

Keyif alarak yapılan faaliyetlere karşı ilgisiz olmak

İntihara meyillilik, intihar girişiminden bulunmak

Bipolar Bozuklukta, ruh halinde dönem dönem değişiklikler gerçekleşir. Bipolar Bozuklukta ‘Manik’ terimi hastanın aşırı hareketli, konuşkan, enerjik, umursamaz, kendini güçlü hissettiği bir süreci tanımlar.

Bu dönemde günler boyu süren uykusuzluk, durdurulamayan konuşma, sinirlilik, agresif davranış, aşırı hareketlilik, çok fazla ve gereksiz alışveriş yapma en fazla görülen belirtilerdir.

Hastaneye Yatış Gerekir Mi?

Bipolar Bozuklukta hastalığın manik veya depresif atak zamanları içerisinde olan hasta; belirtilerin şiddetinin arttığı durumlarda, riskli davranışlarının, intihar düşüncesinin herhangi bir girişimle sonuçlanmaması veya saldırgan davranışlarının yatıştırılması sebebiyle hastaneye yatırma işlemi gerçekleştirilir. Bipolar bozukluğu olan insanların yaklaşık %90'ı hayatları boyunca en azından bir defa, üçte ikisi de iki defa ya da daha çok hastaneye yatırılmıştır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11