C Vitamini Bakımından Zengin Besinler

Havaların soğuması ile birlikte hastalıklardan korunmak için çoğu kişi C vitaminine başvuruyor. Peki hastalıklardan korunmak için C vitamini deposu besinler hangileri?

Sağlık 14.11.2020, 18:45 İrem Durak
C Vitamini Bakımından Zengin Besinler

C Vitamini Bakımından Zengin Besinler

Havaların soğuması ile birlikte hastalıklardan korunmak için çoğu kişi C vitaminine başvuruyor. Peki hastalıklardan korunmak için C vitamini deposu besinler hangileri?

Havalar gittikçe soğuyor ve hastalıklardan korunmak da şart oluyor. Mevsim geçişlerinde özellikle hastalıkların artmaması için insanların imdadına C vitaminleri yetişiyor. C vitamini deposu olan yiyecekleri tüketenlerin hem korona virüsü ve hem de normal salgınlara karşı bağışıklığı güçleniyor. Hastalıklarla daha iyi mücadele etmeye yardımcı ve koruma etkisi olan besinleri uzmanlar vitaminler olarak tanımlıyor. C vitamininin korona virüs tedavisinde etkili olduğu bilindiği için besinleri sıralamakta fayda var. İşte C vitamini bakımından zengin besinler:

1- Karnabahar

İçermiş olduğu A,B ve C vitaminleri bakımından zengin ve fosfor, kalsiyum ile demir mineralleri içeriği de yüksek olan karnabahar sonbahar mevsiminde taze olarak tüketildiğinde etkili bir antioksidan olarak karşımıza çıkıyor.

2- Greyfurt

Günde bir adet greyfurt yemek insanların günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Yüksek oranda vitamin içeriği sayesinde gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve enfeksiyonlarla vücudun savaşmasında etkin rol oynuyor. Greyfurtun bazı ilaçlarla olan etkileşiminden dolayı da düzenli olarak ilaç kullananların doktorlarından onay alması ve greyfurt tüketmesine engel olmaması durumunda tercih etmesi gerekiyor.

3- Kırmızı Biber

C vitamini bakımından oldukça zengin olan kırmızı biber ilk sıralarda yer alıyor. Bağışıklık sistemini oldukça güçlendiren ve sindirim sistemine de çok faydası bulunan kırmızı biberi yaz aylarında taze, kış aylarında ise doğru bir şekilde hazırlanmış konservede ya da buzlukta saklayarak tüketmek faydalı oluyor.

4- Karalahana

Karalahana süper besinler arasında yer alıyor ve 100 gramı günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor. Ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi’nde tüketilen karalahana birçok hastalığa da iyi geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, enfeksiyona karşı koruyor ve lif değeri yüksek olduğu için de sindirim sistemini düzenliyor. Dahası kalsiyum içeriğinin yüksek olması da kemiklerin sağlığı açısından büyük bir etki yaratıyor. Böyle bir besini de hele ki salgın döneminde sofradan eksik etmemek gerekiyor.

5- Kivi

Kivi C vitamini bakımından oldukça zengin ve tek bir adedindeki miktar bir kilo portakal ile neredeyse aynı. Ülkemizde de giderek üretimi artan ve önem verilen besin halinde gelen kivi birçok insanın da sevdiği, düzenli tükettiği besinlerin arasına girmeyi başardı

6-Maydanoz

Faydalarının saymakla bitmediği maydanoz A, C ve K vitamini ile demir, kalsiyum ve potasyum mineralleri bakımından da oldukça zengin. Bir tutam maydanoz C vitamininin günlük ihtiyacını karşılar. İyi şekilde yıkanan maydanoz salatalarda, yemeklerde ve kaynatılarak suyu içilip tüketilebilir.

7- Limon

Akla C vitamini denince ilk gelen besin limon. Bir limonun suyu günlük alınması gereken C vitamininin yarısını karşılar. Vücudun pH dengesini düzenler, sindirim problemlerini çözer, kalp ile damar sağlığına da faydası var.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10