D Vitamini Eksikliğine Dikkat!

Vücudumuzun D vitaminine ihtiyacı vardır. Birçok fonksiyonumuz için gerekli olan D vitamini ile ilgili bilinmeyenler haberimizde…

Sağlık 02.12.2020, 17:45 İrem Durak
D Vitamini Eksikliğine Dikkat!

D Vitamini Eksikliğine Dikkat!

Vücudumuzun D vitaminine ihtiyacı vardır. Birçok fonksiyonumuz için gerekli olan D vitamini ile ilgili bilinmeyenler haberimizde…

Vücudumuzun D vitamini gereksinimini karşılayan en iyi kaynağı güneştir. Cildimiz güneş ışınlarını sentezleyerek D vitaminine dönüşmesini sağlar. Uzmanlar bahar ve yaz aylarının gelmesiyle yüz, kollar ve bacakların en az günde 20 dakika güneşlenmesini öneriyor. D vitamini kemik ile diş gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Uzmanlar günlük olarak D vitamini ihtiyacımızın 1000 ünite olduğunu belirtiyor. Bu miktar da gün içerisinde yaklaşık 20 dakika güneşlenmeye denk geliyor. Yeterince kalsiyum alınsa da D vitamini alınmadığı takdirde kemik ve dişler bu kalsiyumlardan faydalanamaz. Vücudumuzun günlük kalsiyum ihtiyaçları 30 – 50 yaş arasında günde 1000 mg., 50 yaş ve üzeri için de 1200 mg.

D Vitamini eksikliği ile çocuklarda raşitizm, ileri yaşlarda osteoporoza sebebiyet olabilir. Fazla alındığı zaman da kanda kalsiyum birikmesine sebep olur ve kalp ve böbrek yetmezliği ile böbrek taşları belirir. D vitamini içeren besinlerin yaklaşık olarak 100 gramı günlük D vitamini ihtiyacını karşılar. D vitaminini ise sadece yiyeceklerden karşılamaya çalışmak bu yiyeceklerdeki yağdan ötürü kolesterolü yükseltebilir.

D vitamini içeren besinler;

  • Maydanoz
  • Ton balığı
  • İstridye
  • Tereyağı
  • Somon
  • Karaciğer
  • Uskumru
  • Balık yağı
  • Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt
  • Yulaf
  • Yumurta sarısı
  • Tatlı patates
  • Mantar
  • Isırganotu
  • Yonca

D vitamini nedir?

D vitamini fosfor ile birlikte kalsiyumun emiliminde ve kemiklerde depolanmada yer almaktadır. Bir de kanda bulunan kalsiyum ve fosfor miktarını da kontrol etmektedir. Kalsiyum yetersizliği ya da kalsiyum oranında denge bozukluğu çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde de kemik erimesi gibi hastalıklara yol açabilir. Kemikleri güçlendirmek ve D vitamini sınırlarını normal düzeylerde tutabilmek için en çok yaşlılarda görülen düşmeden kaynaklı olan kemik kırıklarını yüzde 20 ile 30 oranlarında azaltabilmektedir. D vitamininin yaşlılarda ayrıca multiple skleroz, bilişsel işlev kaybı, şeker hastalığı, romatizmal eklem iltihabı ve bazı kanser türlerine karşı da koruyucu olabilmektedir.

D vitamini kaynakları

D vitamininin en çok bilinen temel kaynağı güneştir. Ultraviyole ışınların cilt ile teması sonucunda bazı metabolik süreçler oluşur ve bunun sonucunda da üretilir. Dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü her gün kollar, yüz açık olup yanık oluşmayacak biçimde güneşin geliş açısına bağlı olarak yaklaşık olarak 20 ile 30 dakika güneşlenmenin D vitamini üretebileceğine dikkat çekmektedir. Örnek olarak vardiyalı çalışanlar gibi gün ışığından çok yararlanamayan kişiler için, evden pek dışarı çıkmayanlar için D vitamini eksikliği risk teşkil edebiliyor. Güneş ışınlarının artmış olduğu yaz ve bahar aylarından sonra kullanılan güneş koruyucu kremlerin D vitamini yapımını da etkilediği tartışma konusu.

Balık karaciğeri, yağlı balık, yumurta sarısı ile balık yağı D vitamininin asıl kaynakları arasında görülse bile D vitamini açısından zenginleştirilmemiş besinlerin D vitamini içeriklerinin çok düşük olduğu atlanmamalıdır. Türkiye’de D vitamini bakımından belirli bir iki besinin dışında bir zenginleştirme söz konusu değildir. Bu yüzden güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanmayan ya da kronik böbrek hastalığı olanlar risk altında olabilirler. Dolayısıyla bu durumda olduğunu düşünen bireyler ile yukarıda belirtilen hastaların hekime başvurmaları gerekir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03