Fazla tuz tüketimi erken ölüm tehlikesi oluşturuyor

ABD’li bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, sık sık tuz tüketmenin erken ölüm ile bağlantısının olduğu açıklandı.

Sağlık 13.07.2022, 20:14 İrem Durak
Fazla tuz tüketimi erken ölüm tehlikesi oluşturuyor

Fazla tuz tüketimi erken ölüm tehlikesi oluşturuyor

ABD’li bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, sık sık tuz tüketmenin erken ölüm ile bağlantısının olduğu açıklandı. Hakemli Avrupa Kalp Dergisi'nde yayımlanan çalışmada, yiyeceklere sık bir şekilde tuz eklenmesinin kardiyovasküler hastalık, felç, koroner kalp hastalığı ya da kanser gibi hastalıklar sebebiyle erken ölüme neden olduğu açıklandı.

ABD’li bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmaya göre, yiyeceklere sık sık tuz eklenmesinin erken ölüme yol açabileceği belirtildi.

Louisiana'daki Tulane Üniversitesi'nden araştırmacılar, yiyeceklere sık sık tuz eklenmesinin kardiyovasküler hastalık, felç, koroner kalp hastalığı ya da kanser gibi sebeplerden erken ölümle ilişkili olduğunu ifade etti.

Hakemli Avrupa Kalp Dergisi'nde açıklanan çalışmada, gıdalara tuz eklemenin yaşam beklentisinde azalma ile bağlantılı olduğu ifade edildi.

TUZ NEDENİYLE 18 BİN 474 ERKEN ÖLÜM GERÇEKLEŞTİ

Çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, araştırmalarının sonucunda sık tuz kullanmanın 18 bin 474 belgelenmiş erken ölüme neden olduğunu söyledi.

Tulane Üniversitesi Halk Sağlığı ve Tropikal Tıp Okulu'nda profesör ve üniversitenin Obezite Araştırma Merkezi direktörü Dr. Lu Qi, insanların yiyeceklerine ne sıklıkla tuz eklediklerini ölçmek için benzersiz bir davranış değişkeni olduğunu söyledi.

 Araştırmada 501 bin 379 kişi incelendi.

Dr. Lu Qi, “Bu çalışma, sodyum alımıyla ilgili çok özel bir davranışı ele aldı” derken, "Bu, sodyum alımını azaltmak için davranışı uygun bir şekilde değiştirebileceğimiz anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

Araştırmacılar ayrıca potasyumla ilgili bulguya da dikkat çekerken, sebze ve meyve tüketenlerin risklerini azalttığının altını çizdi.

Boston Üniversitesi Sağlık ve Rehabilitasyon Bilimleri Koleji'nde kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanı ve klinik profesörü olan Joan Salge Blake, "Yemeklerinizde daha fazla potasyum açısından zengin meyve ve sebze tüketmenin sağlığa faydaları hakkında bulgularımız var" dedi.

TUZ ARAŞTIRMASI NASIL YAPILDI?

Araştırmacıların erken ölümü 75 yaşından önce ölüm olarak tanımladıkları çalışmada, Birleşik Krallık'tan 501 bin 379 kişiden gelen veriler incelendi.

Ekip, katılımcılardan gelen anket yanıtlarını analiz ederken, kişilerin tuz kullanımını “asla/nadiren, bazen, genellikle veya her zaman” olarak sınıflandırdı.

Çalışmada katılımcılar 9 yıl boyunca incelenirken, spor yapmaları, alkol veya sigara tüketimleri de göz önüne alındı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36