Geri dönüşüm ameliyatı nedir?

Vazektomi geri dönüşü vazektomi işleminin geri alınması için gerçekleştirilen cerrahi operasyona verilen addır. Vazektomi geri alma, testislerden yumurtalıklara doğru spermlerin taşıyan boruların tekrar bağlanması işlemine verilen addır.

Sağlık 28.12.2020, 22:43 İrem Durak
Geri dönüşüm ameliyatı nedir?

Geri dönüşüm ameliyatı nedir?

Vazektomi geri dönüşü vazektomi işleminin geri alınması için gerçekleştirilen cerrahi operasyona verilen addır. Vazektomi geri alma, testislerden yumurtalıklara doğru spermlerin taşıyan boruların tekrar bağlanması işlemine verilen addır. Başarılı bir vazektomi geri alma operasyonundan sonra sperm akışı düzeldiğinden dolayı eş hamile kalabilir. Vazektomi geri alma birçok kez işe yarasa da bazen başarısız olabilmektedir. Peki geri dönüşüm ameliyatı nedir?

Erkekler yeni evlilik ya da çocuk yetiştirebilecek kadar düzelmekte olan ekonomik durumdan dolayı vazektomi geri alma işlemi yaptırabilmektedir. Vazektomi geri alma üzerinden yıllar geçse bile yapılabilmektedir fakat ne kadar uzun sürse işe yarama ihtimali azalır. Bazı erkeklerde de vazektomi geri alma işlemi; vazektomiden sonra oluşan acının hafifletilmesi için yapılır. Geri dönüşüm ameliyatı nedir ve neden yapılır?

Vazektomi neden yapılır?

Vazektomi geri dönüş operasyonu nadir olarak ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Riskler ise şunlardır;

Sktorum içinde kanama: Bu durum acı verici kan birikmelerine (hematom) neden olabilir. Operasyondan sonra hematom riskini azaltmak adına doktorun kişinin dinlenmesi konusundaki önerileri mutlaka dikkate almak gereklidir. Doktora, ameliyattan öncesi ve sonrası için aspirin ya da diğer tarzda kan inceltici ilaçlardan uzak durulup durulmaması gerektiği sorulmalıdır.

Operasyon alanında enfeksiyon: Yaygın değildir. Ancak herhangi bir ameliyatta bu tehlike bulunmaktadır.

Sperm granülomu: Skrotum içerisine sızan sperm, bağışıklık sisteminin sperm granülomu ismi verilen bir iltihaplı kütlenin oluşturmasına neden olabilmektedir. Granülomlar, genel olarak ameliyattan sonra ortaya çıkarak vazektomi geri alma işleminin işe yaramadığına işaret etmektedir.

Kronik ağrı: Vazektomi geri alma operasyonundan sonra, ufak bir grup kişide testis bölgesinde ağrı gelişebilir.

Sıvı birikmesi (Hidrosel): Testis bölgesinde sıvı birikmesi şişkinliğe neden olabilir. Hidrosel, kendi kendine yok olabileceği gibi, bazı zamanlarda da iğne ya da cerrahi operasyon ile alınması gerekebilmektedir.

Eğer vazektomi operasyonunun ardından aşağıdaki belirti ve semptomları gelişirse doktoru aramakta fayda var:

Ateş

İdrar güçlüğü

Azalmayan veya kötüleşen ağrı

Kesikten akan ve durmayan kan

Skrotumda büyük tortu

Ameliyattan sonra sonuçlar

Ameliyattın üzerinden geçen altı hafta sonunda doktor mikroskop altında spermin analizini gerçekleştirir ve operasyonun başarısı ile ilgili hastayı bilgilendirir. Doktorunuz, her iki ya da üç ayda bir spermi kontrol etmek isteyebilir. Partnerin hamile kalmadığı süre boyunca, spermin kontrol edilmesi vazektomi geri dönüşü operasyonunun başarılı olup olmadığını söylemek ile ilgili tek yoludur.

Vazektomi geri alma operasyonu sonucu başarılı olduğunda, sperm hücreleri meninin içinde birkaç ay sonra belirecektir, bazı durumlarda bu süre bir sene ya da daha fazla süre alabilmektedir. Vazektomi geri alma ameliyatı yaptıran çiftlerin yarısı, iki sene içinde çocuk sahibi olabilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12