Kimler Hangi Aşıyı Yaptırmalı?: Biontech Aşısı Da Sinovac Aşısı Da Ağır Hastalığı Ve Ölümleri Engelliyor

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, toplumsal bağışıklığın kazanılması adına Covid-19 için aşılama işlemlerinde vatandaşların hangi aşıya ulaşabilirse o aşıyı yaptırmasının oldukça büyük ve hayati önem taşıdığını söyledi.

Sağlık 01.04.2021, 21:01 İrem Durak
Kimler Hangi Aşıyı Yaptırmalı?: Biontech Aşısı Da Sinovac Aşısı Da Ağır Hastalığı Ve Ölümleri Engelliyor

Kimler Hangi Aşıyı Yaptırmalı?: Biontech Aşısı Da Sinovac Aşısı Da Ağır Hastalığı Ve Ölümleri Engelliyor

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, toplumsal bağışıklığın kazanılması adına Covid-19 için aşılama işlemlerinde vatandaşların hangi aşıya ulaşabilirse o aşıyı yaptırmasının oldukça büyük ve hayati önem taşıdığını söyledi. Balık, "Çünkü, hangi aşı olursa olsun net bir şekilde görüldü ki aşılar, ağır hastalıkları ve ölümleri engelliyor." Şeklinde konuştu.

Aşıların salgını azaltma ve vaka sayılarını hızlı bir şekilde düşürmesi adına çok etkili olduğunun İngiltere ve İsrail'de net bir şekilde fark edildiğini aktaran Balık, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"İngiltere, kısa bir vakit öncesine kadar da Avrupa'da en çok vakanın görülmekte olan ülkesiydi, fakat üç gündür Londra'da hiçbir ölüm görülmediği belirtildi. Hızlı bir şekilde salgın oranı orada düşüşe geçti. İsrail'de ise neredeyse herhangi bir vakaya rastlanmaz oldu. Niçin? Çünkü, bu aşılanma ile oluştu. Aşıyla toplumsal bağışıklığı büyük ölçüde sağladılar. Salgınlarda nüfusun yüzde 60'tan fazlasını aşılamayı başarırsanız, bir kısmı da hastalığı doğal yoldan geçireceği için zaten bağışıklık kazanılmış olacağından ötürü salgın o ülke için problem olmaktan çıkacaktır. Türkiye'de aşı temin etmekte problem yaşanmazsa, Sayın Bakanımızın da söylemiş olduğu gibi haziran ayının sonuna kadar nüfusun çok önemli bir kısmı aşılanmış olacak ve sonbahara pandemiden uzaklaşmış olarak girmiş olacağız."

Prof. Dr. Balık, Türkiye'de bugüne kadar Sinovac firmasına ait olan CoronaVac aşısının yapıldığını, BioNTech aşısının da ülkeye gelmiş olduğunu belirtti.

"Ankara Üniversitesi olarak her iki aşının da Faz 3 çalışmalarına katıldık. Vatandaşlarımız, hangi aşıya erişebilirse o aşıyı mutlaka yaptırmalı, bu çok önemli. Çünkü, hangi aşı olursa olsun net bir şekilde gösterildi ki aşılar, ağır hastalıkları ve ölümleri engelliyor. İngiltere'de yalnızca BioNTech yapılmadı, Astra-Zeneca da uygulandı. Bizim kullanmış olduğumuz Sinovac aşısının yapılmış olduğu ülkelerde de ölüm oranlarının ciddi bir şekilde azaldığı görüntülendi. Bu veri bize de yansıtıldı, öyle ki Türkiye'de de bundan böyle 60 yaş üstünde ağır vakaları göremez hale geldik. Şu anda en fazla 40-60 yaş arasında. O sebepten ötürü, hangi aşıyı buluyorsak o aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor."

Balık, kanser tedavisini tamamlamış olanların tedavilerinin bittiğinden ötürü bağışıklık sistemlerinin toparlanmış olacağını söyleyerek, "Dolayısıyla bu bireylerimiz için iki aşı arasında herhangi farklılık görülmez." Şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Balık, "İleri yaştaki kişilerde de mRNA aşıları, daha etkin bir şekilde görülüyor ancak onlarda birtakım yan etki ihtimali daha çok oluyor." Şeklinde konuştu. Ayrıca;

"BioNTech aşısı, yan etki olarak daha çok kendini belli ediyor. Bunlar, şişlik, aşı yerinde ağrı, ateş, vücut kırgınlığı şeklinde belirtiler BioNTech aşısında daha çok görülüyor fakat bunların hiçbiri risk oluşturmamakla beraber kişiyi ağır hastalık geçirme ile ölüm riskinden de koruyor. İnaktif olan Sinovac aşısında da bu tipteki yan etkiler ya olmuyor ya da daha düşük oranda gözüküyor."

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11