Migren Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?

Baş ağrısının şiddetli olması durumuna verilen migren ağrısı kaç yaşında ortaya çıkıyor ve ne derece bir şiddete sahip? İşte detaylar.

Sağlık 18.08.2020, 15:16
Migren Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?

Migren hayat kalitesini etkileyen ve aktivitelerini sınırlandıran hastalıklardan biridir. En yaygın belirtileri göz, ense ve şakaktan başlayan ağrının hareket etmeye bağlı olarak zonklaması ve hastalığa bağlı olarak kusma, bulantı ve ışığa karşı hassasiyet oluşabilmektedir. Migren atakları şeklinde seyreden bir hastalıktır ve 3 ayda on beş günden çok olur. Ağrılar en az 4 saat sürmektedir ve bir ay içerisinde 8 günde atak görülürse kronik olarak tanımlanır. Tedavisi ise kişilerin baş ağrılarının şiddetine ve sıklığına bağlıdır. Merak edilen şeyse migren kaç yaşında ortaya çıkar sorusudur. İşte cevabı.

Migrenin Görüldüğü Yaşlar

Migren atakları genel olarak 20 ile 30 yaş arasında başlamaktadır. Ancak baş ağrısı atakları çocukluk veya ergenlik dönemine kadar da görülebilmektedir. Migren ayrıca dört aşamalı bir durumdur ve bu durumlar Prodrom, Aura baş ağrısı ve postdrom dönemleri olarak bilinir. Her migrenin atağında bu aşamaların tamamıyla karşılaşmak mümkün olmayabilir

Prodrom

Bu baş ağrısı başlamadan öncesinde hastalar yaklaşabilen ve yaklaşabildiklerini sezdikleri migren atakları için uyarıcı olarak küçük değişiklikleri fark edebilirler. Bu değişiklikler arasında kabızlık, ruh halinin karamsarlığı, huzursuzluk, yemek yeme isteği, boyun tutulması, sürekli olarak idrara çıkma ve susuzluk hissetme, sık sık esneme gibi belirtiler görülmektedir.

Aura

Bu hastaların büyük bir kısmı Aura olmadan ataklar yaşamaktadır. Aura hastalarda ağrının önce ve sonrasında nörolojik sistemde bozuklar yaşanabilmektedir. Auralı ataklar içerisindeki hastalar duyusal güçsüzlük, görme bozukluğu, uyuşma, karıncalanma ya da konuşma bozukluğu gibi sorunlar yaşayabilirler.

Atak

Tedavisi olmayan migren atakları insandan insana farklılık göstermekle beraber 4 ile 72 saat arasında değişiklik gösterebilir. Ataklar nadir olarak ayda ya da haftada birkaç defa gerçekleşebilir. Hasta migren atağının gerçekleştiği sırada kalp atışı şeklinde zonklama, kusma ya da mide bulantı, ses ya da ışığa karşı hassaslık,  bulanık görme, baygınlık ya da baş dönmesi yaşayabilmektedir.

Postdrome

Bu durumun sonrasında hasta kendini tükenmiş bitmiş ve az bir şey de rahatlamış hissetmektedir. 24 saat içinde güçsüz sürekli baş dönmesi, huzursuzluk, ses ve ışığa karşı kendini hassas hissedebilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35