PCR testi zorunluluğu nerelerde istenecek?

Covid-19 önlemleri ile ilgili alınan kararların açıklandığı basın toplantısında, Covid aşısı yaptırmayanlardan PCR testi istenmesi ile ilgili yeni uygulama da açıklandı.

Sağlık 31.08.2021, 17:19 İrem Durak
PCR testi zorunluluğu nerelerde istenecek?

PCR testi zorunluluğu nerelerde istenecek?

Covid-19 önlemleri ile ilgili alınan kararların açıklandığı basın toplantısında, Covid aşısı yaptırmayanlardan PCR testi istenmesi ile ilgili yeni uygulama da açıklandı.

Erdoğan, okullarda 6 Eylül tarihinde yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte aşı olmamış öğretmen ve personellerden haftada en az 2 defa PCR testi yaptırması isteneceğini belirtti. Aşı olmayan üniversite öğrencileri ve üniversite çalışanlarından da düzenli şekilde test yaptırmaları talep edilecek.

Kabine kararları ve İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, konser, sinema ve tiyatro şeklindeki kalabalık mekanlarda yapılan etkinliklere katılan aşı olmayan bireylerin de PCR testi sunmaları gerekiyor. Uçak ve şehirlerarası yolculuklarda da aşı yaptırmayanlardan zorunlu olarak PCR testi talep edilecek.

Aşı yaptırmayanlar için getirilecek PCR testi zorunluluğu şu alanlarda uygulanacak:

  • Yüz yüze eğitim verecek öğretmen ve personel
  • Üniversite öğrencileri ve çalışanları
  • Uçak seyahatleri
  • Şehirler arası otobüs yolculuğu
  • Konser, tiyatro, sinema gibi toplu faaliyetler

Birçok alanda PCR testinin zorunlu olmasından dolayı, testlerin ücretli olup olmadığı ile ilgili sorular da gündeme taşındı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, öğretmen ve üniversite öğrencileri ile birlikte çalışanların devlet hastanelerinde ücretsiz bir şekilde PCR testi yaptırabileceğini belirtti.

'Neden vergilerimizle biz karşılıyoruz?'

Ekonomist Uğur Gürses, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabını etiketleyerek paylaşmış olduğu mesajında, "Aşı olmak kamu sağlığı açısından bilimsel gereklilik ise aşı olmayan öğretmenlerin haftada iki defa zorunlu tutulan ücretsiz PCR testlerini niçin vergilerimizle biz karşılıyoruz?" sorusunu yöneltti.

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer de "Aşı olmamayı hak sayan her öğretmen, personel ve öğrencinin, düzenli bir şekilde bir de zorunlu PCR test ücretlerinin, vergilerimle ödenmesine itiraz ediyorum" yorumunu gerçekleştirdi.

Bağışıklık sistemi uzmanı Dr. Derya Unutmaz ise PCR testlerinin aşı yaptırmayan vatandaşlara bedava olmasının haksızlık oluşturacağını belirtti.

'Amaca hizmet etmez'

Eğitim Bir Sen ise uygulamanın, okulların açık tutulması ile ilgili olarak hizmet etmeyeceğini ileri sürdü:

"Haftada iki defa PCR testi zorunluluğu getirmek gibi fiilen yürütülmesi neredeyse imkânsız, psikolojik baskı boyutuna varacak, aşılanmayı bireysel bir tercih olmaktan çıkarıp zorunlu bir tercih hâline getirecek her türden zorlamanın, okulların açık tutulması amacına hizmet etmekten uzak olduğu bilinmelidir."

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, öğretmenler ve okul çalışanlarına haftada 2 defa PCR testi zorunluluğu getirilmesi ile bu kişilerin ayda 8 defa PCR testi yaptırmak zorunda kalacağını belirtti.

Prof. Dr. İlhan, "Test ücretsiz yapılacağından ötürü çok fazla başvuru yapılacak, hastanenin iş yükü artacak. Vatandaşlar ayda en az 8 defa PCR testi yaptırmak zorunda kalacak. Burnunuz acıyor, boğazınız acıyor ardından tekrar rahatsızlık hissediyorsunuz, zaman kaybı meydana geliyor, test yaptırmaya gittiğiniz zaman da kalabalıksa odada bulaşma riski bulunuyor. Açıkçası uygulama ile ilgili olarak ben olsam vatandaşlarımızın yerinde aşımı yaptırıp PCR zorunluluğundan kurtulurdum. Konuyu böyle düşünmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10