Sigara ve Koronavirüs

Koronavirüsle mücadelede gerçekleştirilen araştırmaların çerçevesinde sigara tüketimi ile Covid-19 enfeksiyonuna etkileri araştırılıyor. Birçok hastalığın oluşumuna neden olan sigara tüketimi koronavirüsü nasıl etkiliyor?

Sağlık 05.12.2020, 22:33 İrem Durak
Sigara ve Koronavirüs

Sigara ve Koronavirüs

Koronavirüsle mücadelede gerçekleştirilen araştırmaların çerçevesinde sigara tüketimi ile Covid-19 enfeksiyonuna etkileri araştırılıyor. Birçok hastalığın oluşumuna neden olan sigara tüketimi koronavirüsü nasıl etkiliyor?

Sigara içmek parmakların dudaklarla temas ettiği anlamına geliyor. Bu da virüsün ellerden ağza geçme olasılığını büyük bir ölçüde etkiliyor. Yapılan araştırmalar sigara içen bireylerin Covid-19 tehlikesini artıracak ve akciğer hastalığı ya da azalan akciğer kapasitesine sahip olacağını gösterecektir.

Sigarayı içen insanlar genel olarak akciğer ile göğüs hastalıkları gibi solunum yolları enfeksiyonları açısından daha yüksek risk altındadır. Özellikle de sigara tüketen kişiler son zamanlarda da bütün dünyayı etkisi altına alan ve yüz binlerce kişinin ölümüne neden olan Covid-19 (SARS-CoV-2) enfeksiyonlarına karşı daha yüksek risk altında olmasına dair sayısız kanıtlar vardır. bir de sigaranın akciğerlere büyük ölçülerde vermiş olduğu zararlardan damar tıkanlıklığı hatta ölümcül hastalıkların oluşmasına da davetiye çıkarıyor. Bu nedenle sigara içen bireyler gerek Covid-19 enfeksiyonu gerekse de öteki hastalıkların oluşumu olsun yakalanma riskleri öteki bireylere göre daha da yüksektir. Çinli doktorlar koronavirüse yakalanan hastaların üstünde yaptıkları araştırmalarda sigara tüketen insanların yaşlılara göre ölme riskleri daha fazladır.

Sigara İçmek Koronavirüs Riskini Nasıl Artırıyor?

Sigara içmek grip gibi akut solunum yolu enfeksiyonlarının risk faktörüdür. Sigara içen kişiler daha yüksek olasılıkla gribe yakalanır ve sigara içmeyenlere göre daha kötü enfeksiyona yakalanma olasılığı yüksek olmaktadır. Koronavirüs henüz yeni bir virüs olmasına rağmen sigara içmek koronavirüs enfeksiyonu için de risk faktörüdür. Koronavirüs enfeksiyonu gripte olduğu gibi sigara içen kişilerde daha da yüksektir.

Zayıflamış Akciğer ve Kalp

Sigara içmek kalp ile akciğerlerin işlevlerini etkiler, grip ya da koronavirüs gibi akut enfeksiyonlara cevap vermeyi zorlaştırmaktadır. Sigara dumanı akciğerlerde doğal bariyerleri enfeksiyonlara karşı hafifletmekte ve SARS-CoV-2 virüslerinin akciğer yüzeylerine yapışmasını ve akciğerlerin dokusunu enfekte etmeyi kolaylaştırır.

Yüze Dokunmak

Koronavirüs hapşırma ya da öksürük damlacıklarına yayılmaktadır. Virüsün insanları enfekte edebilmesi için burna ya da ağza girmesi gerekir. Doğrudan ya da dolaylı şekilde olabilir. Bu süreçte de herkesin yüzüne dokunmayı bırakması gereklidir. Özellikle de sigara içiliyorsa yüze ve ağza dokunma olasılığı daha da yüksektir. Bu durum enfekte olma riskini de artıracaktır.

Sigara Paylaşmak

Sigara paylaşımı diğer tüm paylaşılması istenmeyen nesneler gibi sürekli yaşanan bir olay. Sağlık Bakanlığı ve diğer halk sağlığı doktorlarının tavsiyesi üzerine ağızlara dokunan nesnelerin yani şişe ile bardakların paylaşılmaması gerekir.

Pasif İçicilik

Kapalı ortamlarda sigara içmek en yakın olan insanları riske sokmaktadır. İkinci el dumanına maruz kalma vücudun virüse karşı doğal direncini etkilemektedir. Özellikle de çocuklar hızlı şekilde nefes aldıklarından ötürü dumana karşı savunmasızdırlar. Bundan kaçınmanın en doğru yolu ise sigarayı bırakmaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04