Üçüncü Doz BioNTech Aşısının Etkisi Açıklandı

İsrail merkezli olan bir sağlık kuruluşunun gerçekleştirdiği araştırmaya göre, üçüncü doz BioNTech aşısı 60 yaş ve üstünde yüzde 86 koruma sağlıyor.

Sağlık 19.08.2021, 16:33 İrem Durak
Üçüncü Doz BioNTech Aşısının Etkisi Açıklandı

Üçüncü Doz BioNTech Aşısının Etkisi Açıklandı

İsrail merkezli olan bir sağlık kuruluşunun gerçekleştirdiği araştırmaya göre, üçüncü doz BioNTech aşısı 60 yaş ve üstünde yüzde 86 koruma sağlıyor. Söz konusu araştırmayı gerçekleştiren ekibin lideri Dr. Anat Ekka Zohar, salgını kontrol altına alabilmek için üçüncü doz aşının önemli olduğunu belirtmeye devam ediyor.

Pandemi bütün dünyada etkisini göstermeyi sürdürürken yasakların biraz da olsa kalkmasına vesile olan aşılar şu zamanlar içinde tartışma konusu haline gelmiş bulunuyor. Ülkemizde büyük oranda tercih edilen BioNTech aşısı, bu denli tercih edilmiş olduğu için tartışmaların da ana odağı olmuş durumda.

BioNTech aşısı, bugün Türkiye'de üçüncü doz olarak uygulanabiliyor. Peki bu 3. doz uygulamasının etkinlik oranı ne kadar? Yeni yapılan bir araştırmaya göre üçüncü doz, uygulanmasının en az bir haftadan sonra yaşlılarda hastalığa karşı olarak yüzde 86 oranında koruma yaptı.

149 bin kişinin sadece 37’si pozitif çıktı:

Söz konusu araştırma, İsrail’in önde gelen 4 sağlık kuruluşundan birisi olan Maccabi Sağlık Hizmetleri tarafından gerçekleştirildi. İkinci dozun etkisiyle üçüncüyü karşılaştıran Maccabi, üçüncü doz aşısını olan 149.144 kişinin sadece 37’sinin yapılan testlerde pozitif çıktığını paylaştı.

Bu da oran olarak yüzde 0,02 olarak karşımıza çıkıyor. Bunu ikinci dozunu alanlarla kıyasladığımızda ise ikinci doz aşısını olan 675.630 kişinin 1064’ünün yapılan testlerde pozitif çıktığı görüldü. Burada ise oran yüzde 0,2 olarak karşımıza çıkıyor. İki grubun da aynı karakteristiklere sahip olduğunu belirten Maccabi, bu çalışmanın sonucunda üçüncü doz aşının 65 yaş ve üstünde yüzde 86 daha çok koruma sağladığını ortaya çıkardı.

Bilim İnsanları, Diyabet ile COVID-19 Arasındaki Endişelendiren Bir İlişkiyi Tespit Etti

Çalışma, ocak ayında yapılan ikinci doz aşının 60 yaş ve üzerindeki kişilerde, hastalığa karşı yüzde 55 koruma sağladığını da ortaya çıkardı. Çalışmanın sonucunda ekip lideri Dr. Anat Ekka Zohar, üçüncü doz aşının, salgını kontrol almada büyük rol oynayacağını söyledi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36