Yakında Hayatımızdan Çıkacak!

Maske takma zorunluluğu ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca maskelerin yakında hayatımızdan çıkacağını belirtti.

Sağlık 13.11.2020, 16:44 İrem Durak
Yakında Hayatımızdan Çıkacak!

Yakında Hayatımızdan Çıkacak!

Maske takma zorunluluğu ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca maskelerin yakında hayatımızdan çıkacağını belirtti.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Covid-19 aşı çalışmalarıyla ilgili önemli ilerlemeler olduğunu ve maskelerin yakında hayatımızdan çıkacağını belirtti.

Tüm dünayı kasıp kavuran ve Türkiye’yi de etkisi altıa alan Covid-19 salgını boyunca sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vatandaşlara sürekli olarak birinci ağızdan açıklama yapmayı tercih ediyor. Twitter üzerinden yapmış olduğu son açıklamalarda maske takma zorunluluğunun ve salgının kontrol altına alınmasının yakın olduğunu söyleyerek umutlandırıcı açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca; “Özgürce Nefes Alacağımız Günleri Özledik.” Dedi ve ekledi: “Maske yakın zamanda hayatımızdan çıkmış olacak. COVID-19 aşı çalışmalarında büyük ilerlemeler var. Sonucu bekleyelim. Evimizin dışında, başkalarıyla olduğumuz her yerde maskemizi kuralına uygun şekilde takalım. Sabrınız için: Sağ olun.” İfadelerine yer verdi.

Bilindiği üzere ABD’li ilaç firması ile birlikte Pfizer kurucusu olan Türk bilim insanlarının da bulunduğu Almanya merkezli olan biyoteknoloji şirketi BioNTech haftanın başında gerçekleştirdiği açıklamalarla beraber geliştirmiş oldukları ve bugüne kadar 43 binden daha fazla sayıda insan üzerinde denenen Covid-19 aşısının virüse karşı %90 etkili olduğunu duyurmuştu.

Covid-19 aşısı ile ilgili yapılan tüm açıklamalar salgının “kötü bir hatıra” olarak kalacağı günlere dair bütün dünyada umut oluşturmayı başardı. Buna ek olarak söz konusu aşı, resmi kurumlar tarafından onay almamış durumda ve salgın yayılmaya hızla devam ediyor. Dolayısıyla maske takmak Bakan Koca’nın da belirttiği gibi virüse karşı en önemli koruma yollarından biri olarak görülüyor.

Virüse Karşı Önlem Almak

Bakan Koca her açıklamasında üç maddeye dikkat çekiyor. Hijyen kuralları, maske ve sosyal mesafeye uyulması gerektiğini belirten Koca, virüsle mücadelede bu üçünün eksiksiz yapılması gerektiğini de sürekli dile getiriyor. Şakası olmayan ve herkeste aynı seyretmeyen virüse karşı en tehlikeli grupta bulunanlar ise yaşılar ve kronik hastalığı bulunanlar. Onlara yönelik kısıtlamaların gelip gelmeyeceği ise merak konusu oldu. Yetkililer geçmişteki birçok kısıtlamanın önümüzdeki kış mevsiminde tekrardan getirilebileceğinin yüksek ihtimalli olduğunu söylüyor. Bazı uzmanlar ise aşı bulunsa dahi uzun bir süre insanların dikkat etmesi gerekeceğini hatırlatıyor.

Özellikle solunum yolunu hedef alan koronavirüs herkeste aynı belirtilerle ortaya çıkmıyor. Farklı belirtiler gösterebiliyor. Ateş, boğaz ağrısı ve nefes almada güçlük çekme Covid-19’un yaygın belirtilerindendir. Bu belirtileri seyrek olarak koku ve tat kaybı, öksürük, ishal ve kas ağrıları izliyor. Yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda ağır seyreden hastalık bazı insanlarda ise hiçbir belirti göstermiyor. En tehlikeli grup olan belirti göstermeyenler virüsü etrafa yayıyor. Dolayısıyla maske, dezenfektan ve sosyal mesafe üçlüsü herkes için hayati önem taşıyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04