Deprem olacağını saniyeler öncesinde haber veriyor! İşte Google’daki sistem

Google Türkiye, depremde sallantılardan saniyeler öncesinde bildirim göndermekte olan sisteminin detaylarını duyurdu.

Teknoloji 14.05.2022, 23:55 İrem Durak
Deprem olacağını saniyeler öncesinde haber veriyor! İşte Google’daki sistem

Deprem olacağını saniyeler öncesinde haber veriyor! İşte Google’daki sistem

Google Türkiye, depremde sallantılardan saniyeler öncesinde bildirim göndermekte olan sisteminin detaylarını duyurdu. Hayat kurtarma potansiyeli oldukça yüksek olan bu sistem, ülkemizde geçtiğimiz sene aktif edilmişti. Sistem, meydana gelen son İzmir depremini de saniyeler öncesinde kullanıcılarına duyurdu.

Ülkemizde bulunan Android telefon kullanıcıları, son olarak geçtiğimiz haftalarda Google’ın hayat kurtarma potansiyeli oldukça yüksek bir uygulamasını birinci gözden deneyimlemişti. Antalya’da meydana gelen 5,3’lük depremin sarsıntısı daha hissedilmeye başlamadan önce kullanıcılar, deprem olacağı ile ilgili bildirim almışlardı ve saniyeler sonrasında sarsıntı hissedilmeye başlamıştı. Şu andaysa sistem, bugün erken saatlerde İzmir'de meydana gelen deprem için saniyeler öncesinde kullanıcılarına bir uyarı verdi.

İşte bu uyarı, geçtiğimiz yıl ülkemizde de aktifleştirilen Google’ın Android Deprem Uyarıları Sistemi sayesinde tüm Android kullanıcılarına gönderilmişti. Şimdi de daha önce de Alanya ve Balıkesir’deki depremlerde bazı Android kullanıcılarına bildirim gönderen sistem hakkında Google Türkiye tarafından detaylı bilgiler paylaşıldı. Google Ürün Yöneticisi Boone Spooner da düzenlenen basın toplantısına katılarak detayları aktardı.

Android Deprem Uyarıları Sistemi nedir?

Google’ın Android Deprem Uyarıları Sistemi, 4,5 ve üzeri büyüklüğündeki tüm depremler için kullanıcılarına uyarı göndermeyi amaçlıyor. Bir sarsıntı, Mercalli şiddet ölçeğine göre değerlendiriliyor ve şiddet ölçeği 4 ve üzerindeyse, kullanıcılara iki farklı türde uyarı gönderilebiliyor. Bu iki uyarı, şiddet ölçeğine göre farklılık gösteriyor.

Mercalli ölçeğine göre 3 – 5 arasında ise (deprem büyüklüğü minimum 4,5 olmak şartıyla) kullanıcılara ‘Farkına Var’ uyarısı gönderiliyor. Bu uyarı, telefonun bildirimlerinde gösteriliyor ve kullanıcıya hafif sallantı uyarısı geçiliyor.

Mercalli ölçeğine göre 5 ve üzeri şiddetteki depremlerde, yani büyüklüğü ortalama 5 ve üzeri olan depremlerde ise kullanıcılara ekranın tamamını kaplayan şekilde “Eyleme Geç” uyarısı gönderiliyor. Bu uyarıda kullanıcılar, kendilerini korumaya almaları gerektiği konusunda da uyarılıyor.

Kullanıcı, deprem bildirimiyle 4 dakika içinde etkileşimde bulunmadığı takdirde bildirim, ‘Deprem oldu’ bildirimine dönüşüyor ve gerçekleşen deprem hakkında büyüklük ve uzaklık bilgisi veriliyor.

Peki Google, deprem bildirimlerini nasıl sallantı hissedilmeden önceden gönderebiliyor?

Android Deprem Uyarıları Sistemi, tamamen Android cihazlara bağlı şekilde çalışıyor. Google’ın altyapısına bağlı olan sistem, Android telefonlarda bulunan ivmeölçerlerin bir anlamda sismometre olarak çalışmasını sağlıyor. Bir bölgede sallantı hissedildiğinde bu sallantıya dair veriler, Google Cloud üzerinden hızlı bir şekilde gönderiliyor. İlgili sallantı verileri, yalnızca prize takılı ve sabit olan Android telefonlardan elde ediliyor.

Birçok Android telefon tarafından gönderilen verilerin işlenmesinin ardından Google, sallantının tahmini şiddetini ve büyüklüğünü belirleyerek depremin muhtemel etki alanını da hesaplıyor. Bu etki alanında bulunan tüm Android kullanıcıları, depremin merkez üssüne bağlı olacak şekilde 60 saniye içinde bildirim alıyorlar. Elbette merkez üssü kullanıcıya ne kadar uzak olursa, bildirim alması da o kadar ihtimal dahilinde oluyor.

Deprem anında depremin şiddeti ve büyüklüğünün arttığı hissedildiğinde de bilgiler güncelleniyor, bildirimler de değişebiliyor. Örneğin sarsıntı giderek artmaya devam ederse Google, anlık olarak depremin etki alanını da büyüterek daha geniş bir alandaki kullanıcılara bildirim göndermeye başlıyor. Elbette tüm bu süreç, yalnızca birkaç saniye içinde gerçekleşiyor.

AFAD ile iş birliği yapılıyor:

Deprem uyarı sisteminin detaylarıyla birlikte Google Türkiye İletişim Müdürü Sırma Süren, AFAD ile yapılan iş birliğiyle kullanıcılara gönderilen deprem bildiriminin, kullanıcıları AFAD’ın internet sitesine yönlendireceğini açıkladı. Bu site üzerinden kullanıcılar, deprem hakkında detaylı bilgi alabilecekler ve acil toplanma merkezlerini de görebilecekler.

Android Deprem Uyarıları Sistemi’nden faydalanmak için ne gerekiyor?

Google’ın tamamen ücretsiz ve cihaza yerleşik olan Android Deprem Uyarıları Sistemi’nden faydalanmak içinse telefonunuzun Android sürümünü 6.0 ve üzeri olması, konum hizmetinin açık olması ve Deprem uyarıları sisteminin aktif olması gerekiyor.

Sistemi telefonunuzda aktifleştirmek için Ayarlar > Konum servisleri > Deprem uyarıları yolunu izleyebilirsiniz. Ayrıca deprem anında nasıl bir uyarıyla karşılaşacağınızı görmek için, aynı sayfada ‘Tanıtımı göster’ seçeneğine basabilirsiniz.

Ayrıca sistem, Google Play Hizmetleri üzerine kurulu bir sistem olduğundan ne yazık ki sadece Google ile uyumlu cihazlarda çalışıyor. Dolayısıyla Huawei gibi Google desteğinin olmadığı cihazlarda bu sistemden faydalanamıyorsunuz.

Güncelleme: İzmir'de son yaşanan deprem öncesi kullanıcılar uyarıldı

Bildiğiniz üzere İzmir, son yaşanan ve ağır kayıplara neden olan depremin ardından dün bir kez daha deprem korkusuyla sarsıldı. AFAD'ın paylaştığı verilere göre Ege Denizi'nde saat 01:08'de gerçekleşen ve merkez üssü Çeşme açıkları olan 4,3 büyüklüğündeki depremim derinliğinin ise 10.62 kilometre olarak ölçüldüğü bildirildi. İzmir'in pek çok yerinde hissedilen depremde neyse ki herhangi bir can ve mal kaybı meydana gelmedi.

Öte yandan pek çok sosyal medya kullanıcısı, Android Deprem Uyarıları Sistemi tarafından yaklaşmakta olan deprem için uyarıldıklarını bildirdi. Buna göre sistem, 4,3'lük deprem gerçekleşmeden 5 saniye öncesinde kullanıcıları bilgilendirmişti.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36