Elon Musk’ın Şaşırtıcı ve Sıra Dışı Hayat Öyküsü…

Tesla ile elektrikli otomobil üretimi sağlayan ve SpaceX ile adını duyuran Elon Musk şüphesiz ki dönemin en sıra dışı isimlerinden biri.

Teknoloji 24.11.2020, 23:28 İrem Durak
Elon Musk’ın Şaşırtıcı ve Sıra Dışı Hayat Öyküsü…

Elon Musk’ın Şaşırtıcı ve Sıra Dışı Hayat Öyküsü…

Tesla ile elektrikli otomobil üretimi sağlayan ve SpaceX ile adını duyuran Elon Musk şüphesiz ki dönemin en sıra dışı isimlerinden biri.

Mars’a koloni kurmak için insanın beynine çip yerleştirmek ve yapay zekayla mücadele etmek, yerin altına tüneller kazıp şehir trafiğini hafifletmek ve yörüngedeki uydularla da yeryüzüne internet hizmeti vermek. Bilim kurgu filmlerini aratmayacak olan projelerin ortak noktası ise fikir babalarının Elon Musk olması. Güney Afrika asıllı girişimci Musk, yalnızca bu fikirleri ortaya atmak ile kalmıyor gerekli girişimleri de gerçekleştiriyor.

Elon Musk Genç Yaşta Zorbalık İle Tanışanlardan

1971 senesinde Güney Afrika’nın başkenti Pretorya’da doğmuş ve ebeveynlerinin boşanmasının ardından zor bir çocukluk yaşamıştır. Onu tanıyanlar aslında Elon Musk’ı son derece içine kapanık çocuk olarak tanımlar. Yaşıtları ise kıyasla oldukça çok kitap okuyan Musk, 9 yaşındayken Britannica ansiklopedisini okuyarak bitirdi. Yaşıtlarından farklı biri olması zorbalıkla ilkokul senelerinde tanışmasına sebep oldu. Hatta bir gün okuldaki arkadaşları tarafından merdivenden itildi ve almış olduğu darbeler sonucunda bilincini kaybetti. 10 yaşına geldiğinde ise hayatını değiştirecek olan yepyeni bir şey tanıştı. 5 kilobyte RAM’e ev sahipliği yaparak Commodore VIC-20 nin sahibi oldu. Kısa bir sürede de ‘Basic Programlama Dili’ni oldukça iyi öğrenmişti.

İlk Parasını 12 Yaşında Kazandı

Musk bu isteklerinin meyvesini 2 sene sonra almaya başladı. Kendi kendine yazılım programlamayı ve kodlamayı öğrenen Musk 12 yaşındayken Blastar adlı oyunu kendisi tasarladı ve bu oyunu o zamandaki para ile 500 dolara satıp bilişim sektöründeki ilk parasını kazandı. 17 yaşındayken Musk’ın hayalleri Güney Afrika’ya sığmıyordu. Çareyi se boşandıktan sonra Kanaya’ta giden annesinin yanına gelmekte buldu. Musk’ın taşınma isteği bir de ülkesindeki zorunlu askerliği yapmak istememesiydi. 1992 senesinde iki yıl üniversite eğitimi alıp ABD’nin önde gelen üniversitelerinden biri olarak kabul edilen University of Pennsylvania’da işletme ile fizik okumak için Kanada’dan ayrıldı. Üniversiteden ekonomi alanında lisans diploması edinen Musk fizik alanında da yandal diploması aldı.İyice serpilen Musk kardeşi Kimbal Musk ile birlikte yeni organizasyonlar üretmek için çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2’yi hayata geçirdi. Musk ile kardeşi 1999’da bu projeyi 307 milyon dolar nakit ile 34 milyon dolar hisse senedi karşılığında AltaVista’ya sattı. Zip2’nin %7’lik hissesinin sahibi olan Musk’ın cebine ise 22 milyon dolar girdi. Aynı sene Mart ayında 10 milyon dolarlık yatırım ile çevrimiçi finans ile ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yürüttü. Sonraki aylarda PayPal’i oluşturdu. 2002 senesindeki girişimi ise 1.5 milyar dolara online alışveriş debi eBay’e sattı.

2004 senesinde Teslo Motors’a finansal destek sağladı. 2008 senesindeki finansal kriz Musk’ı iflasın eşiğine getirdi. Tesla’yı kurtarmak için cebinden 40 milyon dolar verip 40 milyon dolar da kredi çekti. Aynı sene bankaya teminat olarak gösterdiği ise Tesla CEO’su oldu. Sonrasında SolarCity şirketini kuzenleri ile kurdu. Amacı ise temiz enerjiyi kolay erişilebilir hale getirmek oldu. SpaceX, Tesla ile SolarCity’e yapmış olduğu yatırımlar ise onu maddiyat olarak zor duruma düşürdü. Hayatını devam ettirebilmek için bireysel kredi çekecek duruma bile geldi. 2008’i “Hayatımın en zor senesiydi” sözleriyle özetliyor. 2009’a sayılı günler kala iyi bir haber aldı ve Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) SpaceX ile 1,5 milyar dolarlık anlaşma yaptı. SpaceX Uluslar arası Uzay İstasyonu’na (ISS) araç gönderen ve yanaştıran ilk şirket olarak tarihe geçmiş oldu. aldığı risklerin meyvesini fazlasıyla toplamaya başladı. Sonrasında dünyanın en güçlü roketi unvanına sahip olan Falcon Heavy’i başarılı şekilde uzaya fırlattı.

Artık bütün hayallerini hayata geçirecek kadar parası vardı. Tesla ile SpaceX’in CEO’su Musk bugün 120 milyar dolarlık kişisel servetin sahibi. Musk Tesla’nın hisselerinin senenin başından bu yana yüzde 500 artmasından sonra Facebook sahibi Mark Zuckerberg’i geçip en zenginler listesinde üçüncü sırada yer aldı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10