Evleri Klima İle Isıtmak Ne Kadar Doğru?

Kış aylarının gelmesi ile birlikte birçok insan evini, ofisini ya da odasını klima ile ısıtmaya çalışıyor. Bazı insanların kafasında bu konu bir soru işareti olarak kalıyor.

Teknoloji 27.11.2020, 18:45 İrem Durak
Evleri Klima İle Isıtmak Ne Kadar Doğru?

Evleri Klima İle Isıtmak Ne Kadar Doğru?

Kış aylarının gelmesi ile birlikte birçok insan evini, ofisini ya da odasını klima ile ısıtmaya çalışıyor. Bazı insanların kafasında bu konu bir soru işareti olarak kalıyor.

İç mekan ile dış mekan arasındaki hedeflenen ısı farkının 10 dereceden çok olduğu durumlarda verimsiz, 20 dereceden yüksek olduğu durumlarda da işlevsiz yönteme denk gelir klima ile ısınma türü. Klima denen şey aslında zorlamalı ısı transferi cihazıdır. Yani ısıyı cihazın bir yerinden diğerine taşıyabilmek için enerji harcamaktadır. Bu şekilde çalışan diğer bir cihaz ise buzdolabıdır. Buzdolabı kabinin içerisindeki ısıyı faz değiştirici sıvılar vasıtası ile dışarıdaki telli edevata yani ısı banyosuna çekerek buradan ortam havasına dağıtır. Klima soğutma modundayken dışarıdan almış olduğu havayı yine faz değiştirici sıvı yolu sayesinde de içerisinden geçen havaya ısı ekleyip iç mekana verir. Bu işlemin sonucunda da klima soğutma modundayken dış ünite ısınır ve ısıtma modundayken de dış ünite soğur.

İşin sonucunda da ısı pompasının iki tarafındaki belli bir sıcaklık farkını korumak istendiğinde harcamak gereken enerji sıcaklık farkının fonksiyonu olduğundan dışarının 10 derece olduğu Antalya’nın kış aylarında 20 derecede içeriyi 20 derecede tutması için çok enerji tüketimi olmasa da dışarının 3 derece olduğu Ankara’da içeriyi 20 derece tutması için klimanın sürekli olarak sınırlarda çalışması gerekir. Cihazı aşırı ısınma sonucu yakmak hem yaz hem de kış aylarında ısı farkının çok olduğu yerlerde de yaşamak mümkün hale gelir. Klimanın markası, performansı, mühendisliği, iç mekanın hacmi, dış mekanın sıcaklığı, basıncı, nemi, rüzgar hızı gibi çeşitli parametrelere de bağlı olarak birçok klima için 20 derecelik sıcaklık farkı mümkün değildir.

3 dereceden soğuk havalarda klima ile ısınmak ek bir problem de yaratır ki bu da dış ünitenin buzlanmasıdır. Birçok klima bunu algılayarak çalışmaya ara verir ve dış üniteye defrost yaptırır. Ayrıca da klima ile ısınmak biraz da pahalı bir ısınma türüdür. Her ne kadar altyapı olarak öteki ısınma türlerine göre kurması daha kolay olsa da gelecek olan elektrik faturaları oldukça yüksek olacaktır. Yani uzun vadede konutlarda baş edilmesi mümkün olmayacaktır. Öteki taraftan da klima ile ısınmak rutubeti dağıtan bir şey değildir. Havayı ısıtırken duvarları ısıtmayacaktır. Dolayısıyla da klimayı kapattığınız anda içerisinde bulunduğunuz salon ya da oda hızlı bir şekilde soğuyacaktır. Klima ile ısınmak da merkezi ısınma sistemine destek olarak kullanılmalıdır. Yani yaz aylarında soğutma amaçlı kurulan klimaların kış aylarında kaloriferlerin yeterli kalmadığı zamanlarda ısıtması için açılması mantıklı olacaktır. Öbür türlü ısıtma olayında klimaya bel bağlamak doğru bir şey olmayacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11