Geleceğin Teknolojileri Yüksek Hızlı 5G Altyapısıyla Şekillenecek

5G teknolojisi sayesinde özellikle nesnelerin interneti teknolojisinde makinelerin ihtiyaç duymakta olacağı hızlı ve kesintisiz internet ihtiyacını karşılamayı öngörüyor.

Teknoloji 03.04.2021, 19:22 İrem Durak
Geleceğin Teknolojileri Yüksek Hızlı 5G Altyapısıyla Şekillenecek

Geleceğin Teknolojileri Yüksek Hızlı 5G Altyapısıyla Şekillenecek

5G teknolojisi sayesinde özellikle nesnelerin interneti teknolojisinde makinelerin ihtiyaç duymakta olacağı hızlı ve kesintisiz internet ihtiyacını karşılamayı öngörüyor. Artık geleceğin teknolojileri yüksek hızlı 5G altyapısıyla şekillenecek.

4,5G'den sonra hizmete alınması beklenmekte olan 5G teknolojisi ile nesnelerin internetinden sürücüsüz arabalara kadar birçok teknolojide büyük gelişmeler yaşanması hedefleniyor.

1980'li senelerde kullanılmaya başlanan 1G teknoloji yeni nesil kablosuz telefon teknolojisine olanak tanımaktaydı. 1G teknolojisinin gelişen versiyonu olan 2G, ikinci nesil kablosuz telefon teknolojisi olarak yerini almıştı. Analog yayından sayısal yayına geçme desteği sağlayan bu teknolojiyle birlikte sesi ve verileri şifreleme imkanı yerini aldı ve görüşmeler ile veri iletimleri daha güvenli hale gelmiş oldu.

Türkiye'de 2009 senesinden bu yana kullanımı devam eden 3G teknolojisi ile beraber akıllı telefon kullanımı da büyük oranda göstermeye başlamıştı.

Türkiye'de 5G Altyapı Çalışmaları Sürüyor

Dünyada çeşitli ülkeler 5G teknolojisine geçiş yapılabilmesi için altyapı çalışmalarını sürüyor. Güney Kore, Çin ile ABD 5G teknolojisinin geliştirilmesi, sağlanması ve uygulanmasında ön plana çıkan ülkeler arasında bulunuyor. 5G altyapısı en gelişmiş ülkelerden Güney Kore'de, 2026 senesinde mobil telefon kullanıcılarının yaklaşık olarak yüzde 90'ının 5G altyapısını kullanması öngörülüyor.

Türkiye'de de 5G'ye geçiş yapılabilmesi adına çalışmalar sürüyor. 5G baz istasyonu (5G radyo ve erişim şebekesi) çalışmalarına 2018 yılında ASELSAN ve Turkcell ile beraber Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesi kapsamında başlangıç yapıldı. Yapılan çalışmalar, 2019'un son zamanlarına doğru Uçtan Uca Yerli Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi (UUYM5G) bağlamında çalışmalar ile birleştirildi. TÜBİTAK'ın desteği ile devam ettirilen "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi" ile 5G altyapıları için kritik yerde bulunan 5G baz istasyonu, 5G çekirdek şebeke, 5G özel yönetim servis ve operasyon yazılım ürünleri yerli ve milli olanaklar ile geliştiriliyor.

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK), BTK ve çeşitli kurumların da destek vermiş oldukları Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Şebekesi Projesi kapsamında Turkcell-Kartal, Türk Telekom-Ümraniye, Vodafone-Maslak, HAVELSAN-Ankara'da bulunan laboratuvarlarda 5G demoları birleştirildi. Ayrıca, İstanbul Anadolu Yakası Yuşa Tepesi'nde bulunan 5G Baz İstasyonu Radyolink'i ile birlikte Avrupa Yakası'nda yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Teknokent'e bağlanarak 5G üzerinden veri paylaşımı gerçekleştirildi.

5G ile ilgili çalışmalar bağlamında Turkcell, 5G'li cep telefonlarına pilot şebekesi üstünden 5G sinyali vermiş oldu. Şirket, BTK'nın test için tahsis ettiği frekans üstünden İstanbul Tepebaşı Plaza'da 5G desteklemekte olan ticari cep telefonu üstünden gerçekleştirilen test ile 3.5GHz bandında 2,283 Gbps hıza ulaşmayı başardı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35