Hdd Nedir?

Laptoplarda HDD nedir? SSD ve HDD farkı nedir? HDD nedir nereden bakılır? HDD açılımı nedir?

Teknoloji 17.10.2020, 11:53
Hdd Nedir?

Bilgisayarınızı kullanmanız için gerekli olan bazı bilgileri yüklemenize ihtiyaç duyulan parça bulunmaktadır. Bu parça ise bilgisayarın kalbi niteliğinde olan Hdd'dir. Diğer bir adı ile hard disk'tir ve bilgisayar hard disk olmadan çalışmaz. Oldukça önemli parça olan hdd bilgiyaranızıla ilgili bilgileri kalıcı olarak saklamanızı sağlar. Bu sayede ileri tarihte eski bilgilere kolay şekilde ulaşmış olacaksınız.

Hdd hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanız için size bu yazımızda detaylı bilgiler vereceğim. Yazımızı okumanız hem bilgisayarınızı kullanmanız açısından, hem de teknik olarak bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Hard Disk'in belli çalışma prensipleri bulunuyor. Belli bir kapasite bilgi yükleme özelliğine sahip olan hdd sizlere eski bilgilere ulaşmanızda yardım ediyor ve hatırlamanızı sağlıyor.

Hdd Ne Demektir? Nasıl Çalışıyor?

Kalıcı olarak ve ileride hatırlamak amacı ile bilgilerinizi saklamaya yardımcı olan ve bilgisayarınız oldukça önemli bir parçası olarak görev yapan hdd birimidir. Hdd dönmekte olan bir milin üzerinde duran ve bir kaç tane parçaya sahip olan aygıttır. Bunlar metal veya plastikten yapılmış tabaka ile kaplıdır.

Bu plakaların alt ve üstlerinde okuma, yazma bölümleri bulunuyor. Bilgisayarınızdaki yazmış olduğunuz bilgiler ve veriler bu bölümlere kayıt oluyor ve çalışması bu şekilde devam ediyor. Bilgisayar üzerindeki her hangi bir dosyayı kayıt ettiğinizde, bu manyetik tabakalar üzerine kayıt edilen bilgiler bir mıknatıs mantığı ile çalışıyor ve bilgileriniz bu şekilde hard diske kayıt edilmiş oluyor.

Hdd Çalışma Prensibi Nasıl Çalışmaktadır?

Temelinde hdd'ler aynı yapıda çalışan bilgisayar parçalarıdır. Hdd bütününü oluşturan bazı parçalar bulunmaktadır ve bu parçalar belli bir prensip üzerine çalışmaktadır.

Bu parçaların çalışma prensipleri şu şekildedir.

İlk olarak bilgiler hdd'de depolanırken, bir veya daha fazla plakaya sahip bulunuyor.

Daha sonrasında ise, ikinci olarak okuma ve yazma plakaları bulunuyor.

Okuma yazma ile yazma kafaları arasındaki bağlantıyı sağlayan motorlar bulunmaktadır.

En sonda ise, hdd üzerinde bulunan ve kontrolden sorumlu olan kart bulunuyor. Bu kart devrelerin üzerinde bulunuyor.

Günümüzde masaüstü olarak kullanılan bilgisayarların hdd kapasitesi ise, 300 GB ile 1 T aralığındadır ve bilgisayar satın alan kişiler bu özellikte hdd satın almaktadırlar. Hdd üzerine yüklenen ve bu yüklenen bilgileri saklayan ''byte'' isminde en küçük depolama alanı vardır ve depolama alanı olarak kullanılmaktadır.

Hdd Performansını ve Kapasitesini Belirleyen Özellikler Hangileridir?

Bir hdd aldığınız zaman ve bu hdd'nin kapasitesinin nasıl olacağı hakkında yorum yapmak için bazı parçaların özelliklerinin olması gerekmektedir. Plakaların dönüş hızını, veri aktarım hızını ve erişim sürelerinin önemi büyüktür. Kullanacağınız hard diskinizin kapasitesini ise, plaka sayıları ile plaka üzerinde bulunan ve veri yoğunluğunu gösteren bölümler belirler.

SCSI hdd özellikleri 15.000 RPM'dir. Erişim süresi ise ortalama olarak, 10 ms'dir. Bu oran SCSI disklerde daha düşük olmaktadır. Veri aktarım hızı özellikleri olarak ise; hdd'nin bir saniye içerisinde aktardığı hızı gösteren parça olduğunu söyleyebiliriz.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04