Instagram Fotoğraf Boyutu Ayarlama

Instagram video ve fotoğraf boyutları, paylaşılmış olan fotoğrafın yönü ile ve kullanılan elektronik cihaza göre değişiklik göstermekte olan boyutlara sahiptir.

Teknoloji 26.06.2021, 12:03 Mehmet Kurt
Instagram Fotoğraf Boyutu Ayarlama

Instagram Fotoğraf Boyutu Ayarlama

Instagram, 320px ve 1080px arasında yer alan resimleri kabul etmektedir. Fakat hikayeler, gönderiler ve IGTV'ye eklenmiş olan resimler için belirli yönergeleri de bulunmaktadır. Görüntünüz 320 pikselden düşük boyuttaysa, Instagram onu ​​büyütecektir. Üst sınırdan daha yüksek ise, 1080 piksel ya da daha düşük olacak biçimde tekrardan boyutlandırılması yapılacaktır. Dolayısıyla, Instagram bunu otomatik bir şekilde hallettiği için görsel boyutu ile ilgili olarak çok fazla endişelenmeye gerek kalmayacak demektir. Bununla beraber, farklı Instagram içerikleri türleri için resim boyutu kurallarına dikkat etmek de gerekmektedir.

Resimdeki Yazılar

Geleneksel bir şekilde Instagram, 1: 1 en boy oranına sahip kare resim gönderileri ile bilinmektedir. Ayrıca, resimleri belirtilmiş olan resim boyutuna ve oranına uygun olacak şekilde kırpmak zorunda kalmış olduklarından ötürü kullanıcılar için büyük bir problem yaratılmaktadır. Instagram uzun zamandan bu yana bu ilk modelden gelişim gösterdi ve artık portre ile manzara resimleri yüklemenize müsaade ediyor. Instagram gönderileri için üç çeşit en boy oranı arasından seçim gerçekleştirmeniz mümkün. Bunlar;

1: 1 (kare),

1.91: 1 (yatay),

4: 5 (dikey)'dir.

1: 1 - Kare Görüntüler

İdeal görüntü boyutu - 1080 piksele 1080 piksel

Bunlar, Instagramda yer alan karakteristik özellikleri bulunan geleneksel kare görüntülerdir. Bu seçeneği kullanmak istediyseniz, Instagram'ın onu süper kolaylaştırmakta olan bir otomatik kırpma işlevi de bulunmaktadır.

Daha önce kare resim yüklemesi yapılırken bir problem oluşurdu. Çünkü çoğu kamera yatay ya da dikey formatlarda fotoğraf çekebilmekteydi, ancak kare çekim olmuyordu. Günümüzde doğrudan bir iOS cihazından ya da farklı boyut seçeneklerine sahip olan herhangi bir fotoğraf uygulamasını kullanılarak kare bir fotoğraf çekebilmeniz mümkün.

1.91: 1 - Manzara

İdeal görüntü boyutu - 1080 piksele 608 piksel

Bunlar, bazı Instagram paylaşımları üzerinde de görmüş olabileceğiniz yatay fotoğraflar olmaktadır. Çoğu yatay resim 1.91: 1 yerine 16: 9 en boy oranına sahip olduğu için, bu tür resimleri eklemek daha zordur. Bu sebepten ötürü, yüklemiş olduğunuz çoğu resim otomatik bir şekilde etrafına siyah bir kenarlıkla eklenmektedir. Çoğu zaman, siyah kenarlık estetik bir şekilde hoş görünmüyor ve gönderiyi bir kişi ya da markanın Instagram akışında yer alan diğer gönderilerle tutarsız şekle gönüştürüyor.

Instagram Dikey Fotoğraf Boyutu

4: 5 - Dikey

İdeal görüntü boyutu - 1080 piksele 1350 piksel

Bunlar, 4: 5 en boy oranına sahip olan portre formatı içerisindeki resimlere sahip gönderiler olmaktadır. Cep telefonunuzun kamerasından bir portre fotoğrafı çekebileceğiniz için bunları yüklemek çok basittir. Farklı en boy oranlarına sahip olan bir portre resminiz bulunuyor olsa da, Instagram gönderisine sığması için kırpabilmeniz mümkün.

Instagram'da Hikaye (Story) ve Diğer Gönderiler İçin Boyutlar

Instagram Hikayeleri, 1.91: 1 ile 9:16 arasında herhangi bir resim eklemenize müsaade edecektir. Resmi Hikayeye yeteri kadar sığdırmak için dilediğiniz şekilde kırpabilirsiniz ya da kalan alanı doldurmak için otomatik şekilde bir kenarlık eklenecektir. İdeal olarak, Hikayeleriniz için portre şeklinde resimler yüklemeniz gerekmektedir ki çünkü Hikayeler temelde dikey şekildedir ve bu şekilde görülmeleri gerekecektir. Hikayelere manzara resimleri eklemenize izin veriliyor olsa bile, bu hiç iyi bir görüntü olmuyor. Mümkün olduğunca 9:16 en boy oranını kullanmanız her daim daha iyi olacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10