Reboot Nedir?

Soft reboot ne demek? Telefonda reboot ne demek? Reboot to system ne demek? Reboot ne demek? Reboot system now ne demek? Reboot to bootloader ne demek?

Teknoloji 19.10.2020, 11:06
Reboot Nedir?

Reboot kelimesi kelime anlamı olarak yabancı bir kelimedir ve elektronik bilgisayarlar için kullanılmaktadır. Kullanmış olduğunuz bilgisayarınızı baştan başlatmak isterseniz ve sistemin kendini sıfırlayıp yeniden açılması durumunu elde etmek isterseniz, reboot yapmanız gerekmektedir. Kısaca bilgisayar içerisinde bulunan sistemin kendisini yenilemesi ve tekrardan başlatması diyebiliriz.

Eğer bir windows kullanıcı iseniz, bilgisayarınız kapatmak için kullanacağınız reboot düğmesi, yeniden başlat olacaktır. Bilgisayarınızı aktif olarak kullanırken bazı zamanlarda reboot'a ihtiyaç duyarsınız. Duymak istediğiniz durumlarda bilgisayarınızı yeniden başlat yaparak hem daha hızlı hale getirmiş olursunuz, hem de sistemin yenilenmesini sağlarsınız.

Reboot'un Kaç Farklı Tipi Vardır?

Reboot'un iki tane farklı türü bulunmaktadır. Bu türlerin kendilerine ait farklı özellikleri bulunuyor.

Bu iki tip şunlardır.

  1. Hard Reboot
  2. Soft Reboot

olarak ikiye ayrılıyor. Hard reboot; kendi fiziksel hareketleriniz ile tuşları kullanarak yaptığınız yeniden başlatma haraketi olarak adlandırılır. Soft reboot ise; kullandığınız bilgisayarınızın arayüzünü kullanıp veya bu işlemi komut satırı ile yaparak bilgisayarınızı tekrar başlatmanız anlamını ifade ediyor.

Hard Reboot Hakkında

İster laptop bilgisayar kullanın, isterseniz de masaüstü bilgisayarınızda çalışmalar yapın, eğer bilgisayarınız ile ilgili bir sorun ile karşılaştığı iseniz ve bilgisayarınızı yeniden başlatmak isterseniz, bu işlemi hard reboot şekilde ve tuşları kullanarak yapmanız gerekmektedir. Bu işlemi yaptığınız zaman kullanmış olduğunuz bilgisayarınızın gücü kesilmektedir.

Bu başlatma esnasında bilgisayarınızın sistemi güç kaybına uğrar ve kapanır. Kapandıktan sonra yeniden tuşlar yardımı ile başlattığınız bilgisayarınız daha iyi bir halde çalışmaya başlar. Bu işlemi genelde evdeki masaüstü bilgisayarlarınızda yapmanız en uygun şekilde olan şekildir. Tablet ve laptop bilgisayarlarınızda daha ağırlıklı olarak farklı reboot uygulaması ile bilgisayarlanızı yenide başlatmanız iyi olacaktır.

Hard Reboot Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bilgisayarlarınızda herhangi bir dosya üzerinde çalışma yapıyorsanız ve bu esnada donma gibi olaylar ile karşılaşıyorsanız, sizin yapmanız gereken bilgisayarınızı yeniden başlatmak olacaktır. Bu donma karşısında yapmanız gereken en uygun işlem ise hard reboot işlemidir. Tuşlar yardımı ile yapacağınız bu işlem, hem bilgisayarınızın hızlı çalışmasını sağlayacak, hem de çalışmanıza kaldığınız yerden devam edeceksiniz.

Soft Reboot Hakkında

Soft reboot yaparak bilgisayarınızı yeniden başlatmak isteyenler, bu işlemi tuş yardımı ile yapmamaktadırlar. Bilgisayarınızın yeniden başlatımını arayüz bölümüne geldikten ve komut satırını takip ettikten sonra yapabiliyorsunuz. Laptop ve dizüstü bilgisayarlarda soft reboot yapmanız en uygun olan tiptir.

Hard reboot yaparken bilgisayarınız güç kaybına uğrarken, soft reboot yapma durumunda böyle güç kaybı ile karşılaşmamış oluyorsunuz.

Eğer daha önce kullanmış olduğunuz ve açık olan dosyanız bulunuyorsa, öncelikle bunları kapatmanız gerekiyor. Gereken şekilde kapanan dosyalarınız ardından arayüz kısmından komutları takip ederek soft reboot yapıp, hiç bir güç kaybına uğramadan bilgisayarınızı tekrar başlatabilirsiniz ve yarım kalan çalışmalarına bilgisayarınızdan hızlı bir şekilde devam edebilirsiniz.

Hard ve soft tipleri arasında farkı bilgisayarınızın açıp kapanması sırasında güç kaybına uğrayıp uğramaması şekilde ifade ediliyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01