Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Uzay lüks değil. Yarış hatta bir savaş”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı bir röportajda uzay çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalar gerçekleştirdi.

Teknoloji 27.05.2022, 23:45 İrem Durak
Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Uzay lüks değil. Yarış hatta bir savaş”

Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Uzay lüks değil. Yarış hatta bir savaş”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı bir röportajda uzay çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalar gerçekleştirdi. Varank, uzayın bir lüks olmadığını, dünyada etki yaratmanın uzaydan geçtiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Millî Uzay Programı çerçevesinde 2023 senesinde bir Türk vatandaşın Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderileceğini belirtmişti. Bu açıklamadan sonra uzaya gidecek ilk Türk vatandaş olmak için başvurular açılmış ve aranan koşullar ile görev bilgileri sunulmuştu. Bir günde kaç kişinin başvuru yaptığı da duyurulmuştu.

Diğer taraftan yeni açıklama, Millî Uzay Programı’nı da tekrardan gündeme getirdi. Bu gündem tartışılmaya devam ederken bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan dikkat çeken açıklamalar yapıldı. Röportajında Varank, hem görev hakkında hem de uzay programı hakkında açıklamalarda bulundu.

Uzaya gidecek adayda neler aranacak, aday uzayda neler yapacak?

“Genç ve dinamik olmalı. 10 yıl mecburi hizmeti olacak. Türkiye’de konferanslar verecek. Uzay İstasyonu’nda bilimsel çalışmalar, deneyler yapacak. Buna uygun bir üniversiteden mezun olmalı. Sağlık şartları önemli. Tansiyonu olmayacak, örneğin ameliyat geçirmemiş olacak. Psikolojik testten geçecek. Uzaya gitmeden önce yaklaşık 8 aylık bir eğitim alacak.”

"Uzay bir lüks değil"

Varank, bu açıklamalarının ardından program hakkında en fazla tartışılan konulardan birine de değindi. Mevcut ekonomik koşullarda uzayın lüks olup olmadığı sorusunu cevaplayan Varank şu şekilde konuştu:

“Uzay bir lüks değil. Yarış hatta artık savaş. Rusya, Ukrayna’nın altyapısını vurunca Elon Musk’ın uyduları ile Ukrayna harekete geçebildi. Artık dünyada etki oluşturmak uzaydan geçiyor. Hindistan’ın kişi başına düşen milli geliri 1900 dolar ama uzay çalışmalarında öndeler. Uzay alanında yetişmiş gençler var, bu adımları atmazsak ben onlara ne alternatif sunacağım? Muhtarlara özel kalem mi yapacağım? Sonraki hedeflerimiz aya insansız hava aracı göndermek, tüm uydu kabiliyetini tek elde toplamak, en büyük gözlemevini kurmak.”

Yorumlar (1)
Ahmet akbulut 2 yıl önce
Komiksin