gtag('config', 'G-X0Q4RFH2S7');

Yapay Zekâ 'İshal Salgınlarına' Karşı Kullanılabilecek!

Bilim insanları, AlphaFold2 adı verilen bir yapay zekânın ishale sebep olan Rota virüsünün VP8* spike proteinin üç boyutlu yapısını tahmin edebildiğini duyurdu.

Teknoloji 11.06.2022, 11:37 İrem Durak
Yapay Zekâ 'İshal Salgınlarına' Karşı Kullanılabilecek!

Yapay Zekâ 'İshal Salgınlarına' Karşı Kullanılabilecek!

Bilim insanları, AlphaFold2 adı verilen bir yapay zekânın ishale sebep olan Rota virüsünün VP8* spike proteinin üç boyutlu yapısını tahmin edebildiğini duyurdu. Ayrıca bundan dolayı hastalığa karşı yeni tedavilerin geliştirilebileceği de belirtildi.

Gelecekte yaygın hale gelmesi beklenen yapay zekâ teknolojileri ile ilgili her geçen gün yeni haberler gelmeye devam ediyor. Geçen hafta, bir yapay zekâ sisteminin kendi dilini oluşturmuş olabileceği belirtilmişti. Buna ek olarak bu konudaki son zamanlarda meydana gelen gelişmelere yakından bakalım.

Spordan tıpa kadar farklı alanlarda kullanılan bu teknolojiler ile alakalı şimdi de oldukça önemli bir gelişme meydana geldi. Bilim insanları, yapay zekânın ishal salgınlarına sebep olan bir virüs ile ilgili kullanılabileceğini ifade etti.

Yapay zekâ, Rota virüse ait spike proteininin 3D yapısını tahmin etti

Öncelikle Rota virüsünden biraz bahsedelim. İnsanlarda gastroenterite neden olabilen bu virüs, genellikle çocukları etkiliyor ve ishale sebep olabiliyor. Bu virüs; A, B ve C olmak üzere üç gruba ayrılıyor. A ve C grupları genellikle çocukları etkilerken B grubu ise VP8* ismi verilen ve bağırsakların enfekte olmasına aracılık eden spike proteini sebebiyle yetişkinlerde ileri derecede ishale neden olabiliyor. Bilim insanları da hakkında az şey bilinen B grubundaki VP8* proteinin yapısının yapay zekâ ile belirlenebileceğini söylüyor.

Konu hakkında yayımlanan araştırma, AlphaFold2 isimli bir yapay zekânın VP8* proteinin 3 boyutlu yapısını tahmin etmede kullanılabileceğini gösterdi. Uzmanlar, ilk olarak virüsün 3 boyutlu yapısını X-ray kristalografi ismi verilen bir yöntem ile belirlemeye çalıştı; ancak bu deneme başarısız oldu. Bunun ardından da yapay zekâ tabanlı bir hesaplama programı olan AlphaFold2’i kullanılmaya başlandı. Uzmanlar, AlphaFold2’nin başarılı olduğunu ve tahminlerinin proteinin gerçek yapısıyla uyuştuğunu gözlemledi.

Araştırmanın yazarlarından olan Dr. Liya Hu da açıklamalarında, “AlphaFold2, proteinin 3 boyutlu yapısını genetik dizilerine göre tahmin ediyor” ifadelerini kullandı. Açıklamalara göre araştırmacılar, şu anda B grubundaki VP8* proteinin hücreleri nasıl enfekte ettiğini araştırıyor. Bununla birlikte oldukça yaygın olan hastalığa karşı yeni tedavilerin yapay zekâ tarafından yapılan tahminler sayesinde geliştirilebileceği ifade ediliyor.

Yorumlar (0)