Ankara’da 66 Milyon Yıllık Fosil Keşfi: Külhöyük Kazılarında Deniz Canlısı Bulundu

16 Eylül 2026 Çarşamba 21:36

Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Külhöyük arkeolojik kazı alanında yürütülen çalışmalarda, yaklaşık 66 milyon yıl öncesine tarihlendirilen ve Tetis Denizi kıyısında yaşamış deniz canlısına ait bir fosil keşfedildi.

Buluntunun Detayları ve Jeolojik Değeri

  • Gastropoda (Salyangoz) Fosili: Keşfedilen buluntunun, Orta Anadolu'yu kapsayan tarihi Tetis Denizi'nin son evrelerinde yaşamış karındanbacaklılar (Gastropoda) sınıfına ait bir salyangoz fosili olduğu belirlendi.

  • Külhöyük Sakinlerince Taşınmış Olabilir: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 5 bin yıllık Hatti ve Hitit yerleşimi olan Külhöyük'te bulunan fosilin, binlerce yıl önce bölge sakinleri tarafından yerleşime taşınmış olabileceğini açıkladı.

Kazı Yönetimi ve Müze Süreci

  • Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı: Doç. Dr. Derya Yılmaz Tekin başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan fosilin, sezon sonunda Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne teslim edilerek sergilenmesi planlanıyor.

  • Ankara'nın Doğa Tarihine Işık: Keşfin, Külhöyük'ün arkeolojik mirasının yanı sıra Ankara ve çevresinin milyonlarca yıl önceki jeolojik ve doğa tarihine dair önemli veriler sunduğu kaydedildi.