Bankaların cumartesi günü çalışması için denemeler başladı

Türkiye’de şaşırtıcı bir adım atıldı ve bankalar için cumartesi çalışma denemelerine girişildi.

Banka 28.05.2022, 18:55 28.05.2022, 17:14 İrem Durak
Bankaların cumartesi günü çalışması için denemeler başladı

Bankaların cumartesi günü çalışması için denemeler başladı

Türkiye’de şaşırtıcı bir adım atıldı ve bankalar için cumartesi çalışma denemelerine girişildi. İlk deneme ise İstanbul’da yapılıyor. Günümüzde birçok işlem için bankaya kadar gitmemize gerek bulunmuyor. Türkiye’de faaliyet göstermekte olan bankaların mobil uygulamaları ve bu uygulamalarda sundukları imkanlar oldukça gelişmiş durumda bulunuyor. İşte bu geleceğin ortasında birçok kişinin pek anlam veremediği bir adım geldi. Türkiye’de bir deneme sürecine girildi ve cumartesi günü tam gün çalışacak olan ilk pilot banka Yapı Kredi olarak seçildi. Alınan habere göre Yapı Kredi Bankası’nın İstanbul Şaşkınbakkal şubesi cumartesi günü tam gün müşterilerine hizmet vermeyi sürdürecek. Söz konusu pilot uygulamanın gerçekleşeceği şubede bütün bankacılık hizmetleri normal hafta arası gibi yapılacak.

Bazı kişiler bu süreç için oldukça sevindiklerini aktarıyor. Bazı kişiler ise süreci günümüz koşullarında pek anlamlı bulmadıklarını ifade ediyor. Yapı Kredi Bankası’nın denemelerden ne şekilde bir sonuç alacağı bilinmiyor fakat süreç iptal edilebilir. Cumartesi günü çalışmak bankalara yarardan çok zarar getirebilir. Yapılan birçok işlemci piyasaların açılacağı pazartesi gününe kalacağından ötürü sürecin anlamlı bir olumlu etkisi görülmeyebilir. Öteki bankalardan konuda bir açıklama ise henüz yapılmadı.

Türkiye’de bulunan bankaların dijital dönüşümü, gelecek zaman içerisinde “fiziksel banka şubesi” kavramını hayatımızdan çıkarmış olacak. Bu konuda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) uzun zamandan bu yana çalışıyor ve bir yönetmelik hazırlamış durumda. Daha önce direkt olarak burada okuyabileceğiniz Dijital Bankalar ve Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Basın Açıklaması başlıklı bir bildiri yapan kurum, burada “yalnızca dijital ortamda çalışan ve “neo-bank” olarak da adlandırılan şubesiz bankacılık modelinin altyapısının kurulmasına yönelik önemli bir adım atılmıştır.” açıklamasını gerçekleştiren bu kurum, geçtiğimiz aylarda süreçteki ilk izni sağlamıştı.

Bloomberg’in yaptığı habere göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 1,5 milyar TL sermayeli Hayat Katılım Bankası AŞ’nin kuruluşu için izin verdi. Resmî Gazete’de yayımlanan BDDK kararında bankanın, Hayat Kimya AŞ, Hayat Holding AŞ, As Tüketim Malları AŞ, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi AŞ ve Limaş Liman İşletmeciliği AŞ’nin ortaklığında kurulduğu ifade edildi.

Şubesiz faaliyet göstermekte olan bu kurumlar için hazırlanan yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra sadece dijital kanallar üzerinden müşterilerine hizmet verecek olan şirketler, BDDK’ya başvuruda bulunarak gerekli izinleri alıp hızlı bir şekilde faaliyet göstermeye başlayabilecek.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35