Kredi Risk Raporu  Nedir ? Hangi Şekilde Alınabilir?

Finansal kuruluşlar tarafından sunulan imkân ve hizmetlerden dilediğinizce faydalanmak, kredi müracaatlarınızın olumlu sonuçlandığını görmek mi istiyorsunuz? O halde Findeks kredi notunuzun, faydalanabileceğiniz hizmet ve kredi fırsatlarında çok önemli bir belirleyici olduğunu unutmamalısınız.

Banka 31.03.2022, 23:52 Mehmet Kurt
Kredi Risk Raporu  Nedir ? Hangi Şekilde Alınabilir?

Kredi notu, finans kuruluşları ve bankalar vasıtasıyla yapılan prosedürlerin analizi sonucunda hesaplanan ve referans niteliği taşıyan bir bir değerdir. Başka bir deyişle, finansal geçmişinizin ve yapmış olduğunuz işlemlerinizin ortaya çıkardığı, size özel bir puandır.

Risk raporunuzu inceleyerek güncel kredi notunuzu ve geçmişe yönelik kredi bilgilerinizi öğrenebilir, ödeme gücünüz ile ilgili ayrıntılı bilgili olarak finansal planlamalarınızı yapabilirsiniz. Peki, risk raporu hangi kanallardan alınabilir? Risk raporunun bünyesinde hangi bilgilere yer verilir? Gelin, bu soruların cevaplarını beraber bulalım.

Risk Raporu Nedir?

Kredi Kayıt Bürosu tarafından hayata geçirilen bir platform olan Findeks’in sunmuş olduğu risk raporu; kredi istekleriniz ve derli toplu ödemeleriniz için size yol gösterebilecek, güncel finansal durumunuz ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almanızı sağlayan bir belgedir. Risk raporunda ödeme performansınız ve alışkanlıklarınıza bağlı olarak, bir puan yelpazesi üzerinden değerlendirmeniz yer alır. Banka ve finansal kuruluşların sunmuş olduğu hizmetlerden faydalanmak istediğinizde, risk raporunuz göz önünde bulundurulur. 0 ile 1900 arasında bir puan dşayetine sahip olduğunuz bu rapor, finansal prosedürlerinize bağlı olarak sürekli olarak güncellenir.

Risk Raporunda Hangi Bilgiler Bulunur?

Risk raporunda kullandığınız veya kullanmayı sürdürdüğünüz bütün bireysel kredili ürünlerin geçmiş dönemlere ait verileri baz alınarak oluşturulan güncel kredi notunuzu ve kredi notunuzun bütün puan yelpazesi içinde hangi düzeyde bulunduğunu görebilirsiniz. Son beş yıl içinde kapanmış olan veya halen aktifliğini sürdüren kredileriniz varsa, risk raporunuzda ilgili kredilere dair ayrıntılı bir ödeme geçmişi bilgisi yer alır. Ayrıca toplam limit ve borç miktarı bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Risk Raporu Neden Gereklidir ve Ne İşe Yarar?

Risk raporu, hem rapor sahibi hem de finansal kuruluşlar için belirleyici niteliğe sahip bilgiler barındırır. Rapor sahibinin kredi kartı ödeme alışkanlıkları, geçmişe yönelik kredi bilgileri, ödeme performansı, kredi notu ve kredi notunun Türkiye ortalamasına kıyasla düzeyi; finansal kuruluşlara ilgili kişi ile ilgili menfaatim yapabilme olanağı tanır. Risk raporunuzun ve kredi notunuzun etkin bir tablo oluşturması, faydalanabileceğiniz finansal hizmetlerin de sayısını artırır. Üstelik risk raporunuzu incelemeniz ve kredi notunuzun düşük olduğunu gözlemlemeniz durumunda, notunuzu yükseltmek ve ödeme performansınızı iyileştirmek adına prosedürler gerçekleştirebilir, finansal uzmanlardan bu doğrultuda tavsiyeler alabilirsiniz.

Risk raporunuzu incelemek, ödeme gücünüzü ve kredi müracaatlarınızın olumlu sonuçlanma ihtimalini daha gerçekçi bir biçimde değerlendirebilmenize yardım eder. Ayrıca, risk raporunun ticaretteki risk nedenunu azaltmakta önemli bir rol oynadığını söylemek yanlış olmaz. Ticaret yapmayı düşündüğünüz gerçek veya tüzel kişilerin risk raporunu incelemeyi talep ederek muhatabınızın ödeme gücü ile ilgili daha ayrıntılı bilgili olabilirsiniz.

Risk Raporu Nasıl Alınır?

Risk raporunuzu İnternet Şubelerinden, Bankamatikler  veya  mobil uygulama  vasıtasıyla alabilir ya da Şubeleri ziyaret ederek alabilirsiniz.. Bankamatikler vasıtasıyla risk raporu almak istiyorsanız, kredi kartınızla işlem yapmanız gerekir. Yasalar gereği, sadece şahsınıza ait risk raporuna dair talepte bulunabilirsiniz. Risk raporu isteğinde bulunmak ücretli bir hizmettir. Başvurunuz sonucunda size gönderilen risk raporunuzu bilgisayarınıza veya akıllı telefonunuza indirebilir, dilediğiniz zaman belgeyi tekrar inceleyebilirsiniz. Kredi Risk​ Raporu​​ sekmesini ziyaret ederek daha ayrıntılı bilgiye erişebilirsiniz, ödeme gücünüzü belirleyerek finansal planlamalarınızı çok daha kolay ve etkili bir biçimde kurgulayabilirsiniz.

​Burada bulunan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak şahsa özel sunulmaktadır. Burada bulunan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize makul olmayabilir. Bu nedenle, yalnızca burada bulunan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize makul sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası vasıtasıyla sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım ve satım vb. prosedürlerinden ve bu prosedürlerin olası neticelerinden Ankara Gündem  herhangi bir surette sorumlu değildir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10