Hayat boyu öğrenme nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, hayat boyu öğrenme kurumlarında yüz yüze eğitime 11 Ocak'tan itibaren başlanacağı açıklandı.

Eğitim 07.01.2021, 13:45 İrem Durak
Hayat boyu öğrenme nedir?

Hayat boyu öğrenme nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, hayat boyu öğrenme kurumlarında yüz yüze eğitime 11 Ocak'tan itibaren başlanacağı açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı, hayat boyu öğrenme kurumlarında verilen eğitim faaliyetlerine 11 Ocak tarihinden itibaren yüz yüze başlanması kararının alındığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'n tarafından yapılan açıklamaya göre "Hayat boyu öğrenme kurumlarındaki 20 Kasım 2020 tarihinde durdurulan eğitim faaliyetlerine 11.01.2021 tarihinden itibaren yüz yüze olarak başlanılacaktır. Salgının seyrine göre İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile kursların kapatılması veya yeniden açılabilmesi mümkün olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Peki Hayat Boyu Öğrenme Nedir?

Bu açıklamanın üzerine Hayat boyu öğrenme nedir sorusu araştırılmaya başlandı. Arama motorlarında çok kez aratılan Hayat boyu öğrenme nedir sorusunun işte cevabı…

21. yüzyıla geçilmesi ile birlikte Türkiye’de de sık bir şekilde anılmaya başlayan hayat boyu öğrenme, odak noktası insan olan, öğrenmeyi okulla sınırlama anlayışlarını yıkıp okul dışına kaydırmayı hedefleyen ve bunun hayatın sonuna kadar devam ettirilmesini benimseyen bir kavrama verilen addır. Yetenek ile bilgi ve becerilerin bireysel, sivil veya sosyal ve istihdam ile alakalı olacak şekilde beşikten mezara kadar geliştirilmesini sağlamakta olan öğrenme etkinliklerinin hepsi, yaşam boyu öğrenmenin kapsamı altına girmektedir. Bu etkinlikler, örgün olabileceği gibi yaygın veya doğal da olabilmektedir:

Örgün eğitim ile öğrenme:

Eğitim-öğretim kurumlarında verilmekte olan eğitimi kapsamaktadır. Eğitimin bitmesi ile çeşitli nitelikler kazanılmakta ve diploma verilmektedir.

Yaygın eğitim ile öğrenme:

Örgün eğitimi ve öğretimi tamamlayıcı nitelikte bulunan eğitimi kapsamaktadır. Özel dersler, farklı grupların gerçekleştirmiş olduğu etkinlikler, iş yerlerinde verilmekte olan eğitimler, sanat ya da spor dersleri bu tür eğitimlerden olmaktadır. Eğitimlerin sonunda da sertifika verilmesi mecburi olmamaktadır.

Doğal şekilde öğrenme:

Kişilerin günlük hayatlarındaki öğrenme süreçlerini kapsamaktadır. İstem dışı bu öğrenme yolu ile edinilen bilgi, beceri ile yeteneklerden insanların bihaber olması büyük ihtimaldir.

Eğitimin okul çağı içerisine hapsedilmeyip süreklilik kazanmasına ve yaşam standartlarını yükselten bir araç olarak görülmesine sunmuş olduğu katkı sebebiyle yaşam boyu öğrenme kavramı oldukça fazla önem kazanmış durumda yer alır. Diğer yandan yaşam boyu öğrenmenin yaşamsal ihtiyaçların karşılanması ile ilgili eğitim alanlarının geliştirilmesi ve gelişmesine, eğitim çerçevesinde uygulamaya alınması planlanmış olan kararlara aile dâhil olmak üzere toplumun her kesiminin katılımının sağlanmasına ve hedef koyma, planlama ile yönetimde fikirlerin açık bir şekilde belirtilmesine sunmuş olduğu katkı da çok önemlidir.

Dünya genelindeki örgün eğitimin, toplumların ve sanayinin beklentilerini karşılayabilir nitelikte bulunmaması sonrasında da ortaya çıkan hayat boyu öğrenme, örgün eğitimin alternatifi olarak görülmemelidir. Bu kavram, eğitim hayatından sonra yeteneklerin keşfedilmesine ve eksikliklerin tamamlanması için geliştirilen bir katkı yöntemi olarak değerlendirilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 04 Mayıs 2024
İmsak 04:00
Güneş 05:38
Öğle 12:50
İkindi 16:41
Akşam 19:53
Yatsı 21:24