Yavru Köpekler Uyurken Neden Titrer?

Uyurken titreyen yavruları, sevimli dostları her defasından daha çok uyurken, iştahsızken görmek sizi endişelendirilecektir.

Hayvanlar 14.04.2021, 17:00 İrem Durak
Yavru Köpekler Uyurken Neden Titrer?

Yavru Köpekler Uyurken Neden Titrer?

Uyurken titreyen yavruları, sevimli dostları her defasından daha çok uyurken, iştahsızken görmek sizi endişelendirilecektir. Bir de yavru uyurken titriyorsa bu durum daha da dikkatinizi çeker. Peki yavru köpekler uyurken neden titrer?

Yavru Köpek Titremesi Neden Olur?

Uyurken titremeye başlayan bir yavru köpek, sahibi için büyük bir endişe kaynağı haline dönüşebilir. Her ne kadar bu durum çoğu zaman ciddi problemlerin göstergesi olmasa da yavruların üzerine titremekte olan aileler için tatsız bir deneyim olarak yorumlanmaktadır. Yavru köpekler uykularında birçok değişik nedenle titreyebilirler;

Rüya Görüyor Olabilirler

British Columbia Üniversitesi'nde psikoloji profesörlüğü yapmakta olan ve aynı zamanda nöropsikolojk araştırmaları yer alan Dr. Stanley Coren; köpeklerin uykularındayken titremelerinin en çok bilinen nedeninin rüya görmeleri olduğunu söylüyor: "Uyurken titremekte olan bir köpek görürseniz, büyük bir ihtimalle rüya görüyordur ve endişelenmenizi gerektirebilecek bir durum yoktur" söylemiyle içimize su serpiyor.

Üşüyor Olabilirler

Uyurlarken ya da uyanık olduklarında fark etmez, "Yavru köpek titremesi niçin olur?" sorusuna her iki durumda da verilmekte olan ortak cevaplardan biri de üşüyor olabilirler. Yavru köpeklerin kasları da ısı dengesini sağlayabilecek olan vücut yağları da onları sıcak tutabilecek denli gelişmemiş olabilir. Bu sebeple özellikle soğuk havalarda yavru köpekler uyuduklarında titreyebilirler.

Mideleri Bulanıyor Olabilir

Yavru köpek herhangi bir ilaç kullanıyorsa, bir seferde çok yemek yediyse ya da uykusundan kısa süre önce araba yolculuğu yapıyorsa uyurken titremesinin sebebi mide bulantısı olabilmektedir. Bu durumda öncelikli olarak köpeğinizin neler yemiş olabileceğini düşünün ve zehirlenme ihtimalini elemenin ardından rahat bir nefes alın. Eğer düzenli bir şekilde kullanmış olduğu bir ilaç varsa yan etkilerini incelemekte de fayda vardır.

Ağrıları Olabilir ya da Hasta Olabilirler

Evet bu sebep çok tatsız fakat yavru köpekler ağrı çekiyorlarsa ya da hasta görünüyorlarsa uyuduklarında titremeleri gerçekleşebilir. Bu durumda ilk olarak ağrı ihtimalini değerlendirmekte yarar vardır. Uyumadan önce canlarını yakmış olan bir aktivite bulunmuşsa yavrularda ağrı problemi olabilir. Ağrı haricinde hastalık ihtimaline karşı çok dikkatli olmakta fayda vardır.

Nörolojik Hastalıkları Olabilir

"Yavru köpekler uyurken neden titrer?" sorusuna verilebilecek en tatsız cevaplardan biri de nörolojik hastalıkları olabilme ihtimali olmaktadır. Köpekler uykularında nöbet geçirebilmektedirler, bu düşük bir ihtimaldir fakat tehlike faktörü olarak göz önünde olmaktadır. Yavru köpekler uyku sırasında titriyorsa ve aynı zamanda dik durmaya çalışıyorsa belirgin bir kas seyirmesi oluyorsa, ağızlarında köpüklenme oluyorsa ve sıra dışı bir salya akımı gibi belirtiler gösteriyorsa tedbirli olmakta fayda vardır.

Sonuç olarak, yavru bir köpeğiniz bulunuyorsa ve uyurken titrediğini görüyorsanız endişelenmeniz normal fakat derin kaygıların yerine genel sağlık durumunu izlemek gerekmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08