Erkek Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Kısırlaştırmanın ne anlama geldiğini, size ve yavru kedinize getirmiş olduğu yararları ve ameliyat sonrasında kedinin davranışları ne şekilde etkileyebileceğini öğrenin

Kedi 31.03.2021, 21:47 İrem Durak
Erkek Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Erkek Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Kısırlaştırmanın ne anlama geldiğini, size ve yavru kedinize getirmiş olduğu yararları ve ameliyat sonrasında kedinin davranışları ne şekilde etkileyebileceğini öğrenin. Erkek kediler ne zaman kısırlaştırılır?

Kediye kısırlaştırılması, kedinize ve evinize çeşitli yarar sağlamakta olan olağan bir ameliyat olmaktadır. Bununla beraber özellikle ileride yavru kedileriniz olmasını istemekteyseniz, hemen alabileceğiniz bir karar değildir.

Kısırlaştırma nedir?

Kısırlaştırma, erkek kedilerin sterilizasyonu için kullanılmakta olan terimlerden biridir. Yabancı dillerde dişi ile erkek kedi için birçok çeşitli terimler kullanılıyor olsa bile her ikisine de yalnızca kısırlaştırma söylenmektedir.

Kısırlaştırma nasıl yapılır?

Kedide cinsiyet hormonları yok edilerek kısırlaştırma yapılır. Erkek kedilerde testisler çıkarılarak artık dişi bir kedinin yumurtasını dölleyebilecek sperm üretilemez; bu sebeple de artık üreme yeteneğine sahip olmamaktadır. Cerrahi olan bu işlem veteriner hekim tarafından gerçekleştirilmektedir

Yavru kedinin kısırlaştırmak için en iyi zaman hangisidir?

Yavru kedinin ideal bir şekilde ergenlik döneminde kısırlaştırmak gerekmektedir; erkek kedilerde bu, 6 ile 12 ay arası olmaktadır. Erkek kediler, 7. ile 12. aylar arasında cinsel erginliğe erişme ve bunun sonucunda da eş arama başlama eğiliminde yer almaktadır. Kısırlaştırma, üç ay kadar genç bir yaşta bile başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Yavru kediler için en iyi vakti size veteriner hekim tavsiye edebilir.

Yavru kedimi niçin kısırlaştırmalıyım?

Kediyi kısırlaştırmanın asıl faydası, yönetilmesi zor olabilecek zaman dilimi içerisinde istenmeyen yavruya sahip olma olasılığının ortadan kaldırması olarak bilinir. Ayrıca, çiftleşme isteği azalmış olduğu için kedinin bir cinsel yol ile bulaşmakta olan etkenler ile temas etme ya da bunu yayma ihtimalini de azaltmaktadır. Benzer biçimde kavga isteğini de azaltmış olduğu için daha sessiz ve daha huzurlu bir ev ortamını da beraberinde getirmektedir.

Kısırlaştırma ile hangi çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilir?

Erkek kediler kısırlaştırıldığından sonra obez olma riski taşımaktadırlar ve bu da uzun süre değişik sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bunlar arasında eklem rahatsızlığı, diyabet ile üriner sistem sorunları sayılabilmektedir. Yavru kedinin kısırlaştırılmasına karar verirseniz, kalori alımına dikkat etmeli ve kilosunu yönetebilmek adına onu farklı oyun aktiviteleri ile meşgul etmek gerekebilir.

Kısırlaştırma, kedinin ve ev ortamı için yararlı bir prosedür olabilmektedir. Daha çok bilgi alınması için bunun kediye uygun olup olmadığına karar vermek de size yardımcı olabilecek veteriner hekiminize danışmak doğru olacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36