Yavru Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Diğer büyük kedi kuzenlerine benzer şekilde, yavru kediniz de tuvalet ile ilgili mahremiyetine özen göstermeyi tercih etmektedir.

Kedi 07.05.2021, 18:56 İrem Durak
Yavru Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Yavru Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Diğer büyük kedi kuzenlerine benzer şekilde, yavru kediniz de tuvalet ile ilgili mahremiyetine özen göstermeyi tercih etmektedir. İşte bundan dolayı, kedi kumu tepsisini kolay bir şekilde ulaşabileceği ve kimse görmeden kullanabileceği sessiz bir de güvenli bir yere yerleştirmek gerekir. Peki yavru kedilere tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Ne zaman gitmek isteyeceğini anlamak

Yavru kedinize tepsisini ne şekilde kullanacağı ile ilgili eğitim vermeniz gerekir. Bu eğitim oldukça basittir: Gitmek istediğini fark ettiğinizde, yavru kedinizi hemen alarak tepsinin üzerine bırakın. Ayrıca sabah erken vakitlerde, gece yatmadan önce ve her öğünün ardından onu tepsiye götürmeniz ona yardımcı olacaktır. Yavru kediniz koku ve yön bulma yeteneğiyle kedi kumu tepsisini tek başına bulana kadar devam etmeniz önerilir. Ardından, bırakın kendisi yapsın. Rahat hissetmelerini sağlamak adına, kokuları yok etmekte olan ve topaklanma yapmayan bir kedi kumu tercih etmeniz önerilir.

Temizliği nasıl yapılır?

Vahşi yaşamda, büyük kediler temizlik bir de sağlık konusunda oldukça titiz olmaktadır; öyle ki, tuvalete gitmiş oldukları yerden farklı bir alanda yemek yemeye ve su içmeye dikkat etmektedirler. Küçük kediniz de aynı bu şekilde davranır. Bundan ötürü, kedi kumu tepsisini yemek yediği ya da su içtiği yerden uzağa koymanızda fayda vardır. Ayrıca, kedi kumu tepsisini temiz tutmanız da çok önemlidir.

Kazalar olabilir

Yavru kediniz beklemediğiniz bir zamanda küçük kazalar yapmaya mı başladı? Bunun birkaç sebebi olabilir:

Kedi kumu tepsisi kirlenebilir,

Dikkat çekmeye çalışabilir,

Alanını başka bir kedinin istila ettiği duygusunu yaşıyor olabilir,

Cinsel erginliğe ulaşmış olabilir,

Eğer bu kazalar sürerse, yavru kedinizle işleri ne şekilde rayına koyabileceklerini öğrenmek için veterinerinizle görüşmenizde fayda var.

Nasıl temizlik yapılır?

Alanı duru su ile yıkamanız önerilir, ardından kokuyu çıkarabilmek için %10 oranında biyolojik toz deterjan ile hazırlamış olduğunuz solüsyonu kullanın. Farklı bir şey kullanılmaması en iyisi olacaktır. Çünkü pek çok deterjan hafif bir şekilde kedi idrarı gibi kokmaktadır. Yani bunlar ile temizlik yapacaksanız, kedinize istemediğiniz davranışları teşvik edici olan bir işaret bırakmanız söz konusu olabilir!

Başarıyı ödüllendirmeniz gerek

Yavru kediniz kedi kumu tepsisine alıştığında ve başarılı bir biçimde kullandığında, ona hak ettiği övgüyü vermeniz iyi olur yani küçük bir ödül oldukça işe yarayabilir. Bu biçimde, çok geçmeden kedi kumu tepsisine karşı iyi duygular beslemelerini öğrenecektir. Tek yapılması gereken yavru kedinize karşı sabırlı bir tutum ve davranış sergilemek bir de çokça teşvik etmek; kullanmayı hızlı bir şekilde öğreneceğinden emin olabilirsiniz.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04