Asr Suresi Okunuşu Ve Anlamı Asr Suresi Arapça Yazılışı, Meali, Tefsiri ve Fazileti

Asr suresi okunuşu ve anlamı Asr suresi Arapça yazılışı, meali, tefsiri ve fazileti özelinde Asr (asır) sözcüğü ad olarak “kesin vakit, içinde bulunulan vakittir. Karn (80 ya da 100 senelik vakit anı), gün batımı, sabah, akşam vakti, ikindi saati, ikindi ibadetleri, bir topluluğun veya bir padişahın, bir peygamberin olduğu vakit dilimi, bir dinin görüldüğü dönem gibi anlamlarda kullanılabilir. Bilginler bu kısımda söylenen asr sözcüğü ikindi zamanı, ikindi vakti namazı, kesin zaman, Hz. Muhammed’in ayeti ve âhir vakit gibi farklı boyutlarda tefsir edilmiştir. Bizlere göre bunlar içerisinde surenin yazısında ve ilettiği anlama en uygun olanı “mutlak vakit” anlamıdır.

Özel Haber 24.03.2022, 14:07 Mehmet Kurt
Asr Suresi Okunuşu Ve Anlamı Asr Suresi Arapça Yazılışı, Meali, Tefsiri ve Fazileti

     Buna rağmen surenin ilk anında vakte yemin biçilerek onun insan yaşamındaki yerine ve mühimliğine dikkat çekiliyor. Çünkü vakit, kendisi her şeyin en üstü olan Allah Teâlâ’nın yaradılış, yönetim, yok edebilme, rızık sunma, düşürme, yüceltme benzeri kendi oluşumunu ve sonsuz gücünü gösteren durumların tecelli edildiği bir kazanım şartı olması yanı sıra, insan açısından da yaşamın içinde olduğu ve her çeşit hareketlerini gerçekleştirebildiği bir hayat ve fırsatlar yeridir.

Asr Suresi Okunuşu Ve Anlamı

Bismillahirrahmânirrahîm. Vel asr İnnel insane le fi husr İllellezıne amenu ve amilus salihati ve tevasav bil hakkı ve tevasav bis sabr.

Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle. Asra yemin olsun ki, İnsan mutlaka ziyandadır. Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.

Tefsiri

Asr suresi okunuşu ve anlamı Asr suresi Arapça yazılışı, meali, tefsiri ve fazileti. Âyetteki uyumluluk ve sabrı önerme, eğitimin özenine ve yararı nasıl olması, hedefinin ne olabilmesi gerektiğine de yön tutmaktadır. Bundan ötürü her eğitim programı sonuç olarak bir öneri yani nasihat ve derstir. Doğru bir öğrenim halinin amacı ise herkese inanışta, öğrenimde ve sevgide hakkı yani doğruluğu ve bilgiyi aktarmak; bunun yanı sıra hayatın değişik şartları, maddî ve duygusal zorlanma, itici duygular, yanlış ve suç nedenleri karşısında da insana sabır ve dayanma aşılamaktır.

İyiliği ve sabrı önerme, toplumsal oluşum ve beraber yaşamanın sunduğu tüm ahlâkî görevleri içine alabilen büyük kapsamlı bir durumdur. Hakkın sözünün zıttı bâtıldır; bâtıl sözü ise inanma ve bilgelikte usulsüzlük ve kötülüğe, ahlâkta yanlışlığa içine alabilen bir durumdur. Yanı sıra hak, adaletle de oldukça ilişkili bir sözcüktür. Bu şekilde âyette alemin âdil olabilmeleri ve adalet halinin, yani insanların hakkına razı olabildiği ve herkesin haklarının gözetildiği bir toplumsal halin kurulmasına yararda bulunmaları gerektiği söylenmektedir.

Asr suresi okunuşu ve anlamı Asr suresi Arapça yazılışı, meali, tefsiri ve fazileti açısından bilindiği gibi Asr suresi en az kelimeli surelerden biri olabilmekle beraber Kur’an-ı Kerîm’deki tüm dinî ve ahlak sorumluluklarının, derslerin özü olarak bilinmeye değer bir sözcük zenginliğine çok sahip. Asr suresi, Mekke zamanında indirilmiştir. Mushaftaki sayıda yüz üçüncü, iniş sayılarına göre on üçüncü sırada. Medine’de indirildiğine dair söylenti de vardır.

Formun Üstü

Formun Altı

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03