Mezopotamya Neresi Hangi Şehirlerden Oluşur?

  Mezopotamya, tarih ve kültürel bakımdan en değerli coğrafyalardan biri olarak biliniyor. Dicle ve Fırat nehirlerinden ötürü çok bereketli olan Mezopotamya bu özelliği ile birden fazla uygarlığın savaşmasına sebep olmuştur. Tarihteki ilk edebi eserler bu coğrafyada yazılmıştır, burçlar ilk olarak Mezopotamya’da keşfedilmiştir. Peki, Mezopotamya neresidir? Mezopotamya illeri (9 il) hangileridir? İşte Mezopotamya'nın merak edilen tarihi…

Özel Haber 22.02.2022, 09:18 Mehmet Kurt
Mezopotamya Neresi Hangi Şehirlerden Oluşur?

 Mezopotamya neresidir? Mezopotamya illeri (9 il) hangileridir? İşte Mezopotamya’nın tarihi

    Mezopotamya Orta Doğu'da, Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan bölgelerden biridir. Mezopotamya günümüzde Irak, kuzeydoğu Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve güneybatı İran topraklarından oluşur. Büyük bölümü bugünlerde Irak'ın sınırları içerisinde kalan bölge, tarihte birçok medeniyetin beşiği haline gelmiştir. Mezopotamya günümüzde Irak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, kuzeydoğu Suriye ile güneybatı İran topraklarından oluşmaktadır. Büyük bölümü bugünlerdeki Irak'ın sınırları içinde kalan bölge, tarihte birçok medeniyetin beşiği haline gelmiştir.

Mezopotamya neresidir?

   Mezopotamya, bazı kaynaklar içerisinde medeniyetlerin beşiği olarak isimlendirilmektedir. Verimli toprakları ve uygun iklim şartları sebebiyle çok eski zamanlardan bu yana yerleşmeye sahne olmuş ve birçok istilaya uğramıştır. Bilinen ilk okur-yazar toplulukların yaşamış oldukları bölgede birçok medeniyet gelişmiştir. Mezopotamya Asur, Babil, Sümer, Akad ve Elam gibi en eski ve büyük medeniyetlerin doğmuş oldukları ve geliştiği yerlerdir.

Mezopotamya Tarihi

   Mezopotamya tarih boyunca farklı kavimlerin bir arada yaşamış oldukları bir bölge haline gelmiştir. Bölgeye uzun süre devam eden sürekli göçler, hem siyasi iktidarın belirli bir çizgi izlemesinin önüne geçmiş hem de kültürel ve teknolojik anlamda kent ve toplumların gelişimini körüklemiş hale gelmiştir.

    Mezopotamya bölgesi dünyanın en tanınan ve köklü medeniyetlerinden birkaçına ev sahipliği gerçekleştirmiştir; Sümerler, Babilliler, Akadlar, Asurlular ve Aramiler gibi. Bunların dışında da daha birçok kavim Mezopotamya'da yaşamışlardır. Verimli toprakları ve uygun iklim koşulları sebebiyle çok eski zamanlardan bu yana yoğun göçe sahne olmuş Mezopotamya, birden fazla kültür ve halkın karışmış oldukları bir bölge olmuştur ve bu sebeple de medeni gelişime sahne olmuştur.

     Bilinen ilk okur yazar topluluklara ev sahipliği gerçekleştiren bölgede birçok medeniyet gelişmiştir ve bu nedenlerden Medeniyetler Beşiği olarak da anılmıştır.

      Son buz devrinin sonlarına doğru, hâlâ hüküm sürmekte olan buzul ya da buzul arası iklim şartlarından kaçmak için insanlar topluluklar biçiminde güneye doğru göç etmişlerdir. Bu dönemlere dair kuzey Irak'ta ve çevre bölgelerde farklı yerleşim alanları göze çarpmaktadır. Daha sonra iklimin tarım için uygun hale gelmesi ile kuru tarım başlamış olduğu gibi yerleşim birimleri de oluşmaya başlamıştır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Çayönü (Diyarbakır, Türkiye) ve Göbekli Tepe (Şanlıurfa, Türkiye) gibi yerleşim alanları Neolitik dönemde Mezopotamya'daki göze çarpan yerleşim bölgeleri olmaktadır. Bunlara kuzey Irak'taki Cermo da eklenebilmektedir. Bu yerleşimler dönemin kültürel ve teknolojik gelişimini anlamak için önemli olmaktadır.

     Mezopotamya, Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgeye verilen addır. Günümüzde Irak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İran'ın güneybatı bölgesi Mezopotamya toprakları olarak geçer. Güneyinde Basra Körfezi, kuzeyinde Güneydoğu Toros Dağları, doğusunda da Zaros Dağları, batısında ise Suriye ve Arabistan Çölü yer alır. Mezopotamya'nın yer aldığı yer dümdüz bir ova olmaktadır. Bu topraklar, Türkiye'de Mardin, Nusaybin,  Erbil, Urfa, Diyarbakır, Kerkük, Süleymaniye, Duhok illerini kapsamaktadır. Farklı din, dil ve kültüre mensup olan vatandaşların kardeş olarak bir arada yaşadıkları Mezopotamya bölgesi içerisinde ülkemizden; Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Gaziantep, Mardin, Kilis, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri bulunmaktadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11