Nutuk İlk Olarak Nerede Okunmuştur?

Atatürk Nutuk eserini ne zaman kaleme aldı ve ilk olarak nerede ne zaman okudu?

Özel Haber 22.09.2020, 12:25
Nutuk İlk Olarak Nerede Okunmuştur?

1927 senesinde haziran ayının sonlarına doğru 19 mayıs 1919’da İstanbul’a gidip 30 Eylül’e kadar da Nutuk eseri üstüne çalışma gerçekleştiren Mustafa Kemal 15 Ekim 1927’de Cumartesi günü TBMM’nin salonunda toplanan CHP Kongresinde Nutuk okunmuştur. Meclisin salonunda 63 farklı şehirden gelen delegeler ile milletvekillerinin yanında bir de yabancı ülkelerin temsilcileri bulunmuştur.

‘CHP’nin büyük kongresini açıyorum’ şeklinde başladığı konuşmasında Mustafa Kemal partinin dokuz sene öncesinde doğduğunu belirterek tüm Anadolu ile Rumeli’yi kapsayacak şekilde ilk kongreyi Sivas’ta gerçekleştirmiş olduğunu söylemiştir. Bu yüzden açılışını gerçekleştirdiği büyük kongrenin Sivas Kongresi sonrasında gerçekleştirilen ikinci kongre olduğunu da belirtmiştir.

Açılış konuşmasında tekrardan kürsüye gelip Nutuk’u okumuştur. Nutuk Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin nereden başlandığı, hangi olumsuz koşullarda, ne tür engel ve aşamalardan geçildiğinin, kuruluşunu belgelerle anlatmakta olan anıtsal kitaptır. Dolayısıyla günümüzdeki ve gelecekteki Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş tarihini öğrenmek isteyenlerin okuması gereken ilk eserlerdendir.

Nutuk’ta Bahsedilen Olaylar

Birinci cildi 1919 ile 1920 yıllarını ele almaktadır. Bu ciltte;

  1. Samsun’a çıkış
  2. Osmanlı’nın genel durumu
  3. Milli Mücadele çalışmaları
  4. Milli Mücadele’yi durdurma çabaları
  5. Kongreler
  6. Mustafa Kemal’in kendisine ve Heyet-i Temsiliye’ye karşı tepkiler
  7. TBMM’yi açma çalışmaları

İkinci cilt ise 1920 ile 1927 yıllarını kapsamaktadır

  1. TBMM’nin açılışı
  2. Kurtuluş Savaşı
  3. İtilaf Devletleri ile gerçekleştirilen görüşmeler
  4. Cumhuriyet’in ilanı
  5. Çok partili hayata geçiş
  6. Yapılan inkılaplar anlatılır.

İkinci ciltte Nutuk’un Mustafa Kemal’in vasiyeti olma şeklinde Gençliğe Hitabesi ile biter. Üçüncü ciltte ise 1919-1920 seneleri arasındaki yazışmalar yer alan tarihi belgeler yer alır.

Nutuk’un Özellikleri

Nutuk’taki olaylar anlatılırken kronoloji takip edilmiştir. Ancak bazı yerlerde kronolojik sıraya da uyulmadığı görülmüştür. Nutuk 1919 ile 1927 yılları arasındaki tüm olayları anlatmamıştır. Nutuk’u yazmasındaki amaç ise “inkılabımızın tetkikinde tarihe kolaylık sağlamak” bulunur.

Atatürk bu eserle tarih yazarı olduğunu kanıtlamıştır. Fakat tarihçi değildir. Eserleri tarafsız ya da objektif yazması beklenemez. Nutuk Atatürk’ün hatırasıdır ve hatıraların objektifliği içinde yazılmaktadır. Atatürk’ün direkt olarak kaleme aldığı tarihi isim olmasının yani Nutuk’u tarih yapmasının da yazanla birleşmiş olması sıradan bir hatırat olmasının önüne geçmiştir.

Yorumlar (1)
Esma Duvan 3 yıl önce
Beğendimm
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36