Pelikancılar Nedir Ve Kimlerdir?

    Pelikan grubu, Pelikan örgütü ya da Pelikancılar, Türkiye'de 1 Mayıs 2016 yılında Pelikan Dosyası isimli internet sitesinde yayınlanmakta olan 'Selam Olsun!' yazısı ile ve Ahmet Davutoğlu'nun görevden ayrılması ile sonuçlanan süreçte isimlerini duyuran bir grubun ismi.      Hilal Kaplan, Süheyb Öğüt, Melih Altınok, Cemil Barlas, Kurtuluş Tayiz, Fatih Tezcan, Selman Öğüt, Haşmet Babaoğlu ve İdris Kardaş'ın grup üyesi olduğu iddialar arasında yer almaktadır.

Özel Haber 15.02.2022, 14:05 15.02.2022, 14:30 Mehmet Kurt
Pelikancılar Nedir Ve Kimlerdir?

      Yeni açılmış bir blog sayfasında yer alan ayrıca Pelikan grubunun varlığını da ortaya çıkarmış olan 'Selam Olsun!' isimli yazıyı; 1 Mayıs 2016 yılında Cemil Barlas, Atifet Ulusoy, Merve Taşçı, Elif Şahin ve Filiz Gündüz kişisel Twitter hesaplarından paylaşmışlardır.

Yapının merkezinde Berat Albayrak ile Turkuvaz Grubunun başında bulunan ağabeyi Serhat Albayrak'ın olduğunu belirten iddalar vardır.

    Bildirinin yalnızca Davutoğlu'nu değil devlet içerisinde görev yapmakta olan başka adları da hedefe koyduğu iddia edilmekte, hatta bildirinin Hakan Fidan'ı Davutoğlu'nun adamı olarak suçlamış olduğu söylenmektedir.

Grubun eski bir üyesi olduğu idda edilen Fırat Erez, kuruluş süreci içerisinde hedeflerini 'AKP'nin sosyal medya ekibinin oluşturulması' olarak tanımlamıştır ve sosyal medyada bulunan yalan paylaşımların ifşa edildiği belirtilmiştir.

 Erez'in paylaşımları basında "eski defterler açılıyor" şeklinde yorumlanmıştır.

Pelikan grubu, farklı sosyal medya hesapları aracılığıyla iletmek istediği mesajları kamuoyu ile paylaşmakta. Bu tip hesaplar bazıları tarafından trol hesaplar olarak isimlendirilmektedir. Zaman zaman farklı sosyal medya işbirlikleri ve reklamları da grup tarafından gerçekleştirilir.

     Bunların yanında bir de, İnci Sözlük kurucusu Serkan İnci gibi bir takım isimlerin de Pelikan grubu tarafından fonlandığı ifade edilmektedir.

   Üsküdar'da olan Pelikan Yalısında faaliyet göstermekte olan @BosphorusGlobal grubunun Pelikan Dosyası dışında, @gununyalanlari ve @TAM_Olsun gibi sosyal medya projelerini de ürettiği ve Berat Albayrak’ın sağlamış olduğu 1 milyon 724 bin Türk lirası ile faaliyet gösterdiği iddia edilir. Twitter'da faliyet gösteren @BosphorusGlobal isimli hesap; 'Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi' adlı STK'nın hesabı olmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Boğaziçi Küresel'in sosyal medya hesaplarında bulunan araştırmalarını ve yurt dışı faaliyetleri ile ilgili bilgi almak üzere, 2019 senesinde yalıya 1.5 saat süren bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kasım 2020 yılında da Boğaziçi Küresel'e ''kamu yararına dernek statüsü'' verilmiştir.

Pelikan isimli örgütlenmenin arkasında direkt olarak bu derneğin yer aldığı WikiLeaks'e sızmış olan Berat Albayrak ve Süheyb Öğüt'ün aralarında gerçekleştirdiği mailleşmeler de görülmektedir.

Gruba AKP içinden de tepkiler verilmiştir. Eski Milletvekili Aydın Ünal, "Önlem için henüz vakit bulunuyorken tarihe şu kaydı düşmüş olalım: İsmine ‘Pelikan’ da denen gizli bir örgüt Ak Parti’yi sinsi bir şekilde zehirliyor. Başından beri asıl amaçları partiyi içten çürütmekti; başarılı bir şekilde ilerliyorlar. Cesaretle önlem alınmazsa hareketimize yazık olacak, çok bedel ödenecek" biçimindeki paylaşımını daha sonra sildi. Ünal, 2020 senesinde ise "Pelikan yeni FETÖ'dür" açıklaması gerçekleştirmiştir.

    İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 12 Nisan 2020 tarihindeki istifasında da bu grubun etkisi olduğu iddialar arasında gösterilmiş, eski AK Parti milletvekili Aydın Ünal bu istifayı "AK Parti'ye Pelikan tarafından yapılmış bir darbe" olarak ifade etmiştir.

    WikiLeaks'de bulunan belgelere ve Berat Albayrak'a gönderilmiş olan e-maillere göre; Pelikan yapılanmasının ana finans kaynaklarını Berat Albayrak ve Medipol Üniversitesi oluşturuyor. Grubu fonlayanlar arasında iş adamı Can Paker'in de yer aldığı bir diğer iddia edilen durumlar arasında yer alıyor.

     İstifasının yolunu açan bildiriyle alakalı olarak Ahmet Davutoğlu şu sözleri söylemiştir: "Her birimiz öyle şeylerle karşılaşıyoruz ki. Artık fikirler çarpışmıyor, kimin ne kadar trolu var ve karşı tarafa ne kadar zarar verebilir? Başbakanlıktan ayrılma süreci esnasında 'Pelikan dosyası' diye bir şey çıktı. Beni birazcık tanıyanlar için her birisi iftira olan şeyler. Peki kim bunu çıkarttı, belli değil. Ben biliyorum da toplum bilmiyor. Kendileri saklandılar. Nice hakaretler yaptılar.”

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 08 Mayıs 2024
İmsak 03:54
Güneş 05:33
Öğle 12:50
İkindi 16:42
Akşam 19:57
Yatsı 21:30