Rüya Kontrol Edilebilir Mi?

Rüya kontrol etmek günah mı? Rüyayı kontrol etmek adı nedir? Rüyamı kontrol edebiliyorum ne yapabilirim? Rüyayı yönetmek ne anlama gelir? Lucid rüya nedir? Lucid uyku nedir?

Rüya 08.10.2020, 10:20
Rüya Kontrol Edilebilir Mi?

Farklı yöntemlerle rüya görme olasılığını artırmak mümkündür. Aristo, kontrol edilebilir rüyalar ile ilgili gözlemlerini yazıya geçirmiştir ve ona göre bu durum “rüyada olduğunun farkında olmak” olarak tanımlanabilir. Rüyaların kontrol edilip edilmeyeceğini anlamadan önce uykunun evrelerini tanımak gerekir.

Uykunun Evreleri

Beyin dalgalarında meydana gelen frekans değişimleri sayesinde farklı uyku aşamaları arasında mekik dokunur.

1.Evre (NREM)

Yatağa yatılan anda başlayan evre bu evredir. Hızlı olmayan göz aralıkları ( non-rapid eye moment) şeklinde adlandırılır. Kişi kendisini uyanık hisseder fakat zihin ve bilinç boşlukta sallanmaktadır. Zihin bedensel işleri organlara bırakır ve uzaklara gitmeye başlar. Bu evrede kaslar aniden kişiyi çekiştirip bir anlığına uyandırabilir.

2.Evre

Beynin yavaş yavaş kendini kapattığı bu evre uykunun en hafif olduğu evreye geçiş evresidir. Uykunun yaklaşık yarım saati bu evrede geçer. Kaslar gevşemeye ve kalp atışı yavaşlamaya başlar.

3. ve 4.Evre (SWS)

3. ve 4. evreler birbirlerine benzedikleri için genelde bir sayılırlar. Bu evreye kısa dalga uykusu ( short wade sleep) denir. Uykunun en derin kısmıdır. Bu evrede uyandırılan kişi sersem gibi olur ve gününü verimli geçiremez.

Beden kendini bu evrede yeniler, kaslar ve dokular bu evrede iyileşir; büyüme hormonu bu evrede salgılanır ve bedene oksijen ile besin sağlanır. Uyurgezerlik bu evrede görülür.

5.Evre (REM)

Uykunun en önemli evresidir. REM uykusunun gerçekleştiği tek evredir. Uykunun %20’lik kısmını kaplar. Bu evrede beyin uyku boyunca en aktif olduğu durumdadır. Uykunun en önemli evresi olması sebebi ise şudur: Beyin, fonksiyonlarını yerine getirebilmek için kendini bu evrede hazırlar ve rüyalar bu evrede görülür.

Rüyalar Nasıl Kontrol Edilir?

“Rüyalar kontrol edilebilir mi?” diye sorgulayan bilim insanlarının yaptığı çalışmalar, rüyaların kontrol edilebildiğini kanıtlamıştır. Özellikle; yaratıcı, sorumluluk sahibi ve problem odaklı insanların rüyaları kontrol edebilme yeteneğinin daha yüksek olduğunu açıklamışlardır.

Rüya sırasında bilincin kendini uyarması gerekir. Bunu yakalamak sanıldığı kadar kolay değildir. Rüyaların hatırlanması rüyaların kontrolü için iyi bir adımdır. Uyku sırasında görülen rüyaların not alınması, hatırlanması ve üstüne düşünülmesi mantıklı olacaktır. Bu sayede sürekli karşılaşılan temalara hâkim olunur ve tekrardan görüldüğü zaman rüya olduğu akla gelebilir.

Geçmişte görülen rüyalar arasında bağlantı kurmak ve rüyaların analizini yapmak ne tür rüyalar görüldüğü hakkında bilgi sahibi olmayı sağlar. Sık sık karşılaşılan sembollere, kişilere ve yerlere aşina olmak bir sonraki görüşte tanımaya olanak sağlar.

Biyoritmi düzenleyen melatonin hormonunun REM uykusu ve rüya kontrolü üzerinde etkisi büyüktür. Rüyaların canlanmasını sağlayan melatonin hormonunu içeren gıdalar tüketmek faydalıdır. Örneğin; badem, karalahana gibi besinler melatonin içerirler.

Lusid Rüya Nedir?

Rüyadayken rüya olduğunu fark etme durumudur. Frederick Van Eden tarafından keşfedilmiştir. Yakın arkadaşının ölümünden sonra onu rüyasında görmüş ve onun ölü olduğunu bildiği için bu durumun rüya olduğunu anlamıştır. Bu sayede bilinçli rüyayı keşfetmiştir.

Lusid rüya için uyunacak ortamın rahat ve havasının temiz olması önemlidir. Rüya kontrolü istenildiği gibi sağlanmazsa kişinin psikolojisi bozulabilir ve uyku düzeni sarsılabilir. Bu yüzden araştırmalar iyice yapılmalı ve dikkatli olunmalıdır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10