İkinci çocuk parası ne kadar?

Devlet tarafından kadınlara her doğum için yardımlar yapılıyor. Çocuğu olan, doğum yapan kadınlara farklı miktarlarda yapılan bu ödemelerin bazı şartları bulunuyor.

SGK 29.12.2020, 00:48 Mehmet Kurt
İkinci çocuk parası ne kadar?

İlk çocuk, ikinci ve üçüncü çocuk için yapılan yardım tutarları da farklılık gösteriyor. Türkiye’de çocuk yardımları 3. Çocuğa kadar destekleniyor. Bu noktada ikinci bebeğini kucağına alacak ve yardıma muhtaç olan kadınlar ne kadar ödeme alabileceklerini araştırıyor. İkinci çocuk parası ne kadar? Nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir? Doğum parası nedir gibi soruların yanıtları sıklıkla araştırılıyor. Biz de bu kapsamda tüm ödeme tutarlarını, başvuru şartlarını ve merak ettiğiniz soruların yanıtlarını kaleme aldık. Detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Doğum parası nedir?

Doğum parası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan doğum başına sunulan yardımdır. Doğumdan sonra masrafların artması nedeniyle ve bu masrafları karşılayamayan ailelerin durularından ötürü tek seferlik yardım olarak sunuluyor. Bu ödemeler sadece 3 farklı doğum için yapılıyor. Yani 3 çocuk için ayrı ayrı ödeme almanız mümkündür. Peki, doğum parası şartları var mıdır? Varsa nelerdir?

Doğum parası şartları nelerdir? Başvuru nasıl yapılır?

Doğum parası için istenen ilk ve temel şart doğum yapmanızdır. 15.05.1025 tarihi dâhil olmak üzere bu tarihten sonraki doğumlarınız için bu yardımdan faydalanmanız mümkündür. Yani 4. Doğumunuz için ya da 2015 tarihinden önce yaptığınız doğumlar için bu parayı alma hakkınız ne yazık ki bulunmuyor. Eğer ilk doğumunuz ise ve bu şartları taşıyorsanız alabilirsiniz. Yine 2. Ve 3. Doğumlarınız da belirtilen tarihte ya da bu tarihten sonrayı kapsıyorsa doğum parası almak için başvurunuzu yapabilirsiniz.

Doğum parası başvurularınızı direk yapmanız gerekiyor. Bulunduğunuz ile veya ilçelerdeki Sosyal Hizmet Merkezlerine ya da direk Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olan il müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Başvurunuzu yapmadan önce doğan çocuğunuz için nüfus müdürlüğüne gidip, geçici kimlik belgesi almanız gerekiyor. Çünkü başvuru sırasında bu belgeyi ibraz etmeniz talep ediliyor. Başvurunuz onay alırsa, ödemeler başvuru tarihinden yaklaşık 2 ay adar sonra yapılıyor.

1,2 ve 3. Çocuklar için ne kadar ödeme yapılır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sunulan doğum parası tutarları da en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Öncelikle yukarıda belirttiğimiz şartları taşıyorsanız bu parayı alma hakkınız bulunuyor. Şatları taşıdığınızı ve başvuru yapacağınızı varsayarsak her doğum için şu kadar ödeme yapılıyor;

  • İlk doğumunuz için; 300 TL yardım alabilirsiniz. 
  • İkinci doğumunuz için; 400 TL yardım alabilirsiniz.
  • Üçüncü doğumunuz için; 600 TL yardım alabilirsiniz.

Gördüğünüz üzere her doğum için yapılan ödeme miktarı farklılık gösteriyor. Ödemeler tek seferliktir. Yani aylık doğum parası almanız mümkün değildir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12