Bu Harita, Dünyadaki En Verimli Tarım Arazilerini Gösteriyor: Türkiye, Sanıldığı Gibi Bir 'Tarım Cenneti' mi?

Dünyanın tarım haritasını çıkaran ve bu haritayı en verimli koşullarda tekrar oluşturan bilim insanları, yapılacak çalışmalarla karbon salınımının yüzde 71 düşürülebileceğini belirttiler. Bu düşüş, gezegenimizdeki karbon salınımının 20 yıl geriye gitmesi demek.

Tarım 22.03.2022, 00:21 22.03.2022, 00:32 Mehmet Kurt
Bu Harita, Dünyadaki En Verimli Tarım Arazilerini Gösteriyor: Türkiye, Sanıldığı Gibi Bir 'Tarım Cenneti' mi?

     Bilim insanlarının hayatımızın bir gerçeği haline gelen karbon salınımı hakkında çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Bu kez Cambridge Üniversitesi içeriğinde çalışan bir grup bilim insanı tarafından yapılan bir çalışmada, dünya genelindeki tarım arazilerinin yerlerinin değiştirilmesi halinde karbon salınımının tam 20 yıl geriye götürebileceği ortaya kondu. Gelin hep beraber o araştırmanın ayrıntılarına geçelim.

    Bilim insanları, dünya genelindeki mevcut  olan tarım arazilerini çıkardıktan sonra aralarında buğday, arpa ve soya fasulyesi gibi mahsullerin olduğu 25 ana başlık daki besin üzerinden yeni bir çalışma yürüttüler. Su kaynaklarının verimli kullanması, ulaşım maliyetini düşürme ve tarımdan uzaklaştırılacak arazilerin ormanlaşması  gibi durumları inceleyen bilim insanları, aslında çok daha ufak bir arazide önemli oranda daha çok tarım yapılmasının mevcut durumdan çok çok daha avantajlı olduğunu belirlediler.

Mevcut durumda dünya genelindeki tarım arazileri şu şekilde:

  

 An itibarı ile tarım yapılan arazileri incelendiğinde, bunların Avrupa, ABD ve Asya'nın doğu taraflarında yoğunlaştığını görüyoruz. Güney Amerika ve Afrika'daki durum da küçümsenecek türden değil. Tarım için tatlı su kaynaklarının yüzde 70 gibi çok ciddi bir bölümünün kullanıldığını açıklayan bilim insanları, yukarıdaki haritanın aşağıdaki hale getirilmesinin gezegenimizin geleceği için kritik önem arz ettiğini belirtiyorlar.

Araştırmaya göre tarım arazilerinin şu şekilde olması gerekiyor:

    

  Yapılan araştırmaya göre oluşturulan yukarıdaki harita, küresel çapta tarım arazilerinin tekrar dağıtılması halinde karbon salınımını tam yüzde 71 oranında düşürecek. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için gerçekleştirilmesi gereken oldukça önemli bir husus var. Öyle ki tarımın terk edildiği toprakların doğal haliyle bırakılması ve iklim koşullarına makul ağaçların arazilerde tekrar yeşermesi gerekiyor. Yani Türkiye'deki tarım arazilerini ikinci haritadaki gibi kısıtlarsak, ortaya çıkan boş araziye inşaat yapmamamız gerekecek.

Küresel çapta anlaşmaya varılamazsa, ülkelerin tarım yapması gereken araziler şöyle:

 

   Bilim insanları, ülkelerin bir araya gelip anlaşma yapamamaları durumunu göz önünde bulundurarak ikinci bir haritalama çalışması da yaptılar. Varsayalım ki hiçbir ülke bir anlaşma yapmadı ve bütün ülkeler, sadece ulusal sınırları içerisinde verimli tarım uygulamasına geçtiler. İşte böylesi bir durumda yukarıyadaki haritanın kullanılması gerekiyor. Uzmanlara göre yukarıdaki haritanın karbon salınımına etkisi, yüzde 59 olacak...

Peki Türkiye, sanıldığı gibi bir tarım cenneti mi?

    Mevcut tarım arazileri haritasına baktığımızda, tarım arazilerinin Türkiye'nin geneline yayıldığını görüyoruz. Ancak bu durum pek de verimli değilmiş gibi görünüyor. Zira yapılan araştırmaya göre  Türkiye'nin tarım yaparken verimi maksimize edebilmesi için sadece kıyı şeridini ve Güneydoğu Anadolu'nun bir bölümünü kullanması gerekiyor. Araştırma Türkiye özelinde veri sunmuyor olsa da verimliliği maksimize eden haritalar ile mevcut durum haritasının çok farklı olduğunu söyleyebiliriz...

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36