Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir

Kuru üzüm, dünyanın dört bir tarafında üretilmekte olan kurutulmuş bir gıda ürününe verilen addır. Siyah ve sarı (sultana) olarak adlandırılan iki farklı çeşidi bulunmaktadır.

Tarım 11.06.2021, 01:00 11.06.2021, 01:07 Mehmet Kurt
Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir

Adından da anlaşılabileceği üzere, üzüm tanelerinin kurutuluyor olması ile elde edilmektedir ve dünya üzerinde en fazla Türkiye’de bulunmaktadır. Nitekim senelik olarak ihracatımız, yarım milyar doların üzerinde bulunmaktadır. Amerika ile İran, kuru üzüm üretilmesi ile ilgili olarak diğer büyük üreticiler arasında yer almaktadır. Kuru üzümün genel sağlık üzerinde pek çok yararı bulunmakta olup, her yaş grubu için rahat bir şekilde tüketilebilmektedir. Peki kuru üzüm faydaları nelerdir?

Kuru Siyah Üzüm Faydaları

Diğer çoğu kurutulmuş olan meyve gibi, antioksidan özellikleri bulunmaktadır. Hücre yapılarını herhangi bir tahribata karşı korumaktadır. Bu sayede yaşlanma için geciktirici etkisi bulunduğu gibi, bağışıklık sistemine de yararı bulunur.

Osteoporoza karşı koruyucu olarak bilinen boron minerali bakımından zengin bir gıda olarak bilinir. Boron, kalsiyumun daha etkin emiliminin gerçekleşmesine yardımcı olduğundan ötürü kemik sağlığına da yararlıdır.

Günde bir avuç kuru üzüm yenmesi, sarı nokta (makula dejenerasyonu) ismiyle bilinmekte olan göz hastalığına yakalanma riskinizi %36 oranında azaltacaktır. Bu hastalık, en fazla 50 yaş üzeri kişileri etkiler.

Kuru üzüm, diyet lifi bakımından zengin bir gıda olarak sayılmaktadır. Her bir kuru üzüm tanesinin %3.5’i, diyet liflerinden oluşmaktadır. Diyet lifleri, sindirim sisteminizin sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlamakta ve kabızlık problemi yaşamanızı engellemektedir.

100 gram kuru üzüm, günlük demir gereksiniminin %12’sini karşılamaktadır. Bu sebeple, anemi tedavisinde kullanılmakta olan bir gıdadır.

Kan şekerini aniden yükseltmemektedir, buna rağmen enerji vericidir ve tokluk hissi uyandırmaktadır.

Kuru üzümü, derin dondurucunuz içerisinde çok uzun bir süre ilk günkü tazeliğinde saklayabileceğiniz ve besin değerleri azalmadan isteyeceğiniz zaman tüketebilmeniz mümkündür. En iyi sonuçları alabilmek için, derin dondurucunun kapağa en uzak tarafında, zemine yakın bir biçimde saklamanız tavsiye edilmektedir.

Kuru Üzüm Besin Değerleri

Her 100 gram kuru üzümde;

Enerji                                         299 kalori                                                 Kalsiyum                50 mg                                      

Şeker                                         59.19 gr                                                     Demir                      1.88 mg

Diyet Lifi                                  3,7 gr                                                           Magnezyum        32 mg

Protein                                     3.07 gr                                                        Potasyum              749 mg

B1 Vitamini                           0.106 mg                                                   Sodyum                  11 mg

C Vitamini                              2,3 mg                                                         Çinko                       0.22 mg

E Vitamini                               0.12 mg

K vitamini                               3,5 mcg (microgram)

Kuru Üzüm Suyu Faydaları

*Kuru üzüm sindirimi kolaylaştırmaktadır ve sık sık tüketilmesi uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda kuru üzümün etkilerinin kat kat fazlasını alabilmeniz suyu ile mümkündür.

*Kan dolaşımını temizlemektedir.

*Karaciğeri koruma altına alır.

*Kötü kolesterolden kurtulmak için yararlıdır.

*Kalbi korumaktadır.

*Trigliserit seviyesinin düşmesini sağlar.

*Kabızlığı önleyicidir.

*Mide bulantısına iyi gelmektedir.

*Doğal vitamin ve mineral kaynağı olmaktadır.

*Doğal antioksidan kaynağıdır.

*Vücuttaki toksinleri temizlemektedir.

*Sindirimi desteklemektedir.

*Mide asitlerinin ayrıştırılmasına yardımcı olmaktadır.

Kuru Üzüm Suyu Nasıl Yapılır?

Uzmanlar en az bir ay içerisinde 4 gün üst üste kuru üzüm suyu içilmesini önerirken kuru üzüm suyunun ne şekilde yapıldığını sizlere anlatalım.

Kuru üzüm suyu için malzemeler

*200 gram kuru üzüm

*2 su bardağı kadar su

Kuru Üzüm Suyu Ne Şekilde Tüketilmeli?

Uzmanlar kuru üzüm suyunu kesin bir şekilde aç karnına içilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu durumda sabah uyandıktan 10-15 dakika içerisinde kuru üzüm suyunu içerek yaklaşık olarak yarım saat sonra da kahvaltınızı yapabilmeniz mümkün.

İdeal tüketim yöntemi ardı ardına 4 gün boyunca içmektir. Sabah uyandığınız zaman da içeceğiniz için geceden hazırlamanız kolay bir yöntem olacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12