Taşıyıcı Anne Nedir? Taşıyıcı Anne Nasıl Olunur, Nereden Bulunur?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin başvurmakta olduğu yollardan birisi de taşıyıcı annelik olmaktadır. Ancak taşıyıcı annelik, hiçbir hastalığın, bağımlılığın olmaması gibi bazı yasal prosedürleri içermektedir.

Anne Bebek 22.01.2022, 12:42 Mehmet Kurt
Taşıyıcı Anne Nedir? Taşıyıcı Anne Nasıl Olunur, Nereden Bulunur?

Taşıyıcı Anne Nedir?

   Taşıyıcı annelik, bir başka annenin doğumu gerçekleştirdikten sonra çocuğu genetik ebeveynlerine teslim etmesine denmektedir. Tüp bebek gibi yapılan işlemde erkeğin spermi ve kadının yumurtası kullanılarak embriyo oluşturulmaktadır. Bu embriyonlar, taşıyıcı annenin rahmine yerleştirilmektedir. Bebek, sperm ve yumurtası kullanılan çiftin genlerini taşır.

Taşıyıcı Anne Nasıl Olunur?

    Taşıyıcı anne olmak; bebeğin rahimde kaldığı süre boyunca bütün denetimleri kabul etmek gereken ve rahimdeki bebeğe karşı sorumlu olunduğunu unutmamak gereken bir dönem olduğundan ötürü oldukça zor koşullar ortaya koyar.

Bebeğe rahmini kiralamış olan kişinin kesinlikle bu işi gönüllü olarak yapması gerekmektedir. Para almadan değil; gönüllü olarak bunun için sunduğunuz beyanı kabul etmesi gerekecektir.

Hamile kalacak kişilerin bütün tahlilleri yaptırması ve ileriki süreçlerde bebeğe zarar verebilecek hiçbir hastalığı, bağımlılığı olmaması gerekmektedir.

Taşıyıcı annenin en son ne zaman hamile kaldığı, ne zaman kürtaj olduğu gibi konulara doğru bilgiler vermesi bebeğin hayatı için önem arz etmektedir.

Taşıyıcı anne olacak kişinin rutin kontroller geçirmesi önemli ve gereklidir. Taşıyıcı annenin psikolojik olarak bu sürece hazır olması gerekecektir.

Bazı kadınlar, bir anlaşma karşılığında profesyonel taşıyıcı annelik hizmeti sağlarlar. Eğer bu isteniyorsa, aile üyeleri (abla ya da diğer akrabalar) veya yakın arkadaşlar da tercih edilebilir.

Bu, ideal taşıyıcı anneyi bulabilmek için kullanılan yaygın bir yöntemdir. Doğal olarak, güvenmiş olduğunuz ve daimi gelişme sağlayabileceğiniz birini bulmak, profesyonel biri ile çalışmaktan çok daha güvenilir olmaktadır.

Fakat bu tamamen duygusal bir karardır. Profesyonel taşıyıcı olan anneler, sürece başlamanızı ve karşılaşabileceğiniz zorlukların hiçbir tanesi ile karşılaşmadan başından sonuna kadar ilerlemenizi sizin için kolaylaştırır.

Fakat eğer düşük maliyetli bir taşıyıcı anne aramaktaysanız bu durumda taşıyıcı anneliğin sağlayabileceği maddi getiriler yerine duygusal nedenlerde size yardım etmeyi seçebilecek bir aile üyesi ile çalışmak mantıklı olabilmektedir.

Taşıyıcı Annelik Yöntemi Hangi Koşullarda Ve Neden Uygulanır?

Doğuştan rahmi bulunmayan kadınlar.

Ameliyat (tümör, miyom, kanser vb.) yüzünden rahmi alınmış olan kadınlar.

Tekrarlayan düşükleri önlemek adına.

Asherman sendromu olan kadınlar (rahmi olan ancak hamilelik için uygun bulunmayan).

Hamileliğin ya da doğumun tehlike oluşturduğu durumlarda (Kalp ve akciğerlerle alakalı ciddi sorunları olan kadınlar, pıhtılaşma bozukluğu nedeni ile ölümcül risk taşıyan kadınlar).

Doğum anomalileri bulunan kadınlar.

Sosyal nedenler yüzünden doğum yapmak istemeyen kadınlar.

Kimler taşıyıcı anne olabilir?

Taşıyıcı anneler çok farklı özgeçmişlere sahip olabilirler ve bu özgeçmiş üstünden karar vermek oldukça önemli olmaktadır. En yaygın profiller şu şekildedir:

Genç ve sağlıklı kadınlar.

Herhangi bir bulaşıcı hastalığı bulunmayan kadınlar.

Sigara içmeyen, alkol tüketmeyen ya da herhangi bir uyuşturucu bağımlılığı olmayan kadınlar.

Daha önceki hamilelikleri sağlıklı doğum ile sonuçlanan kadınlar.

Hamilelik şekeri bulunmayan ya da daha önceki hamileliklerinde preeklampsi yaşamamış olan kadınlar.

Sosyal ve psikolojik olarak taşıyıcı annelik için uygun bulunan kadınlar.

Kronik rahatsızlıkları bulunmayan kadınlar (diyabet, yüksek tansiyon vb.)

Obez ya da anoreksik olmayan kadınlar.

Taşıyıcı Anne nasıl bulunur?

Gereksinimlerinize uygun bir aday bulmanın en iyi yollarından bir tanesi bir Tüp Bebek merkezi ile beraber çalışmak olacaktır. Doğru profesyonelleri seçebilmek bunu daha da kolay hale getirecektir.

Tüp Bebek merkezi size doğru yolu göstermede yardımcı olacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:12
Güneş 05:47
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:46
Yatsı 21:14