Kredi çekmenin püf noktaları nelerdir?

Kredi çekerken muhakkak yapılması gereken detaylar vardır. Bu detaylar, yani kredi çekmenin püf noktalarını sizin derledik.

Banka 04.04.2022, 00:33 04.04.2022, 00:42 Mehmet Kurt
Kredi çekmenin püf noktaları nelerdir?

Günümüzde özellikle pandemi sürecindeyken yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı bir şekilde herkesin yolu bankadan geçmek zorunda kalmıştır. Maaşı olan her ailenin bir şekilde giderleri de çok oluyor. Nasıl olsa maaş var diyerek giderlerden kısmıyor, ödemelerini de ona göre ayarladıkları için problem yaşamıyorlar. Fakat bu pandemi süreci sebebi ile herkes gelir gider plan programlarını değiştirmek durumunda kaldı. Gelirler giderleri karşılayamamaya başladı. Giderler karşılanamamaya başlayınca kredi olanakları çoğaldı. Bankaların kredi çekmek için her bütçeye uygun ödeme planları hazırlaması ailelerin bütçelerine fayda sağladı. Rahat nefes almak adına da kredi başvuruları çoğaldı. Bunların yanı sıra ihtiyaç kredisi, konut kredisi, araç kredisi olarak da birçok çeşit kredi karşımıza çıkmaktadır.

Kredi çekerken muhakkak yapılması gereken detaylar vardır. Bu detaylar, yani kredi çekmenin püf noktaları ise şunlardır:

  • İlk olarak ne kadar krediye ihtiyacınız olduğuna karar vermeniz gerekir. Bu krediyi çekmeniz halinde geri ödemesini nasıl yapacağınıza dair bir plan yapmanız gerekmektedir. Bu planı yaparken aylık ödemeleriniz bütçenizi zora sokmamalı. İhtiyacınızı doğru tespit etmeniz önemlilik arz etmektedir. Kredi ödemenizi ayarlarken sonrasında ortaya çıkabilecek acil masrafları da düşünmek gerekmektedir.

  • Faizleri öğrendikten sonra muhakkak diğer bankaların oranlarıyla karşılaştırmalısınız. Karar aşamasında karşılaştırma yaparken tüm kredi çeşitleri için ödeme planını öğrenin. Masrafları ve ödeme planını aynı anda kıyaslayın. Bunun yanı sıra toplam maliyet oranlarını da karşılaştırmanız gerekmektedir.

  • Krediye ihtiyacınız olması halinde çalıştığınız firmanın çalıştığı banka ile görüşmenizde fayda olacaktır. Maaşınızın yattığı banka ile görüşmeniz halinde istediğiniz miktarda krediyi çekebilme ihtimaliniz daha yüksek olacaktır. Kredi çekmenin temelinde güven yatmaktadır. Bankanın size güven duyması içinde en ideal yol maaş kartınızın olduğu banka ile çalışmaktır.

  • Bir bankadan kredi çıkmadı ise diğer bankalarda da şansınızı deneyin. Bankaların kredi verme kriter ve faizleri farklı olabilmektedir. Bu farklılık bankanın kredi politikalarına göre dönemsel olarak farklılaşmaktadır.

  • Son olarak çektiğiniz kredinin ödemelerini geciktirmeden yapmanız lazımdır. Ard arda iki kredi taksitinizi atlamanız halinde temerrüt durumu karşınıza çıkacaktır. Üçüncü kredi taksitinizin de ödenmemesi halinde banka takip sürecini başlatmaktadır. Bu çektiğiniz kredinin ödemelerinin gecikmesi sizin kredi puanınızı oluşturmaktadır. Kredi puanınızın düşük olması halinde başka bir krediye başka bir bankadan başvurmanız halinde bile karşınıza çıkacak ve kredi çekmenizi engelleyecektir.

Kredi Kartı Karnesinde Neler Bulunur?

Banka da hesabı olan, kredi ya da kredi kartı bulunan herkesin, Kredi Kayıt Bürosunda bir karnesi bulunmaktadır. Bu karnede, gelir, gider, geçmiş ödeme dokümanları, zamanında ödeme yaptığına dair belge, mevcut taşıdığı risk, ödemelere bağlı olarak oluşan kredi skalası, önemli noktalardan biri olan medeni durum bildirimi, öğrenim durumu, yaşadığı şehir, medeni durumuna bağlı olarak çocuk sayısı, üzerine mülk varsa onun bilgileri, herhangi birine kefil olmuşsa onların dökümü bulunmaktadır.

Bankanızdan Kredi Çekmeden Önce Yapılması Gerekenler

Kredi çekmeden önce araştırmalarınızı sıkı bir şekilde yapmalısınız. İlk önceliğiniz bu olmalı. Daha sonrasındaki aşamalara dikkat ederek ödeme planınızı bütçenize uygun olarak ayarlamalısınız. Erken bitmesi için yüksek olarak aylık ödeme ayarlayabilirsiniz. Fakat bir alternatif muhakkak oluşturmanızda fayda var. Örneğin, krediniz devam ederken acil sağlık ile ilgili bir durum ile karşılaşmanız halinde artı bir masraf söz konusu olacaktır. Bu durumun sizin aylık ödemenizi aksatmaması gerekmektedir. Bu sebep ile maaşınızın bir kısmını olası durumlara karşı ayırmanızda fayda olacaktır. Yüksek olarak aylık ödeme yerine maaşınıza göre bir ödeme seçeneği oluşturabilirsiniz. Bu hususlara dikkat etmeniz halinde rahatlıkla bankalardan kredi çekmeniz mümkündür.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03