300 Milyar Dolar Borç Yapan Çinli Emlak Devi Korkutuyor

Çin merkezli olan gayrimenkul şirketi Evergrande, 300 milyar dolarlık borcu ile iflasın eşiğine geldi.

Dünya 21.09.2021, 14:30 İrem Durak
300 Milyar Dolar Borç Yapan Çinli Emlak Devi Korkutuyor

300 Milyar Dolar Borç Yapan Çinli Emlak Devi Korkutuyor

Çin merkezli olan gayrimenkul şirketi Evergrande, 300 milyar dolarlık borcu ile iflasın eşiğine geldi. 23 Eylül'de ödeme gerçekleştirmesi gereken şirketin bu ödemeyi yapamayacağı tahmin edilirken, olası bir iflasın bütün ekonomiler için domino etkisi gerçekleştireceği düşünülüyor. Peki bizleri neler bekleyecek?

Türkiye kendi iç meseleleri ile boğuşurken dünyanın gözü kulağı Çin'de. Zira ülkede gerçekleşen gelişmeler, yeni bir ekonomik krizin patlak verebileceğini ortaya çıkarıyor. Bunun sebebi ise 300 milyar dolarlık borcu bulunan, yani sadece bir şirketken Yunanistan kadar borç yapan Evergrande adında bir şirket. Gelin hep beraber, küresel piyasalarda endişeye sebep olan, Çin'in tarihinin en büyük bankacılık krizi ile karşı karşıya kaldıklarını düşündüren gelişmelere yakından göz atalım.

Evergrande, Çin'in en büyük gayrimenkul şirketlerinden birisiydi. Şirketin elinde, halihazırda satışa açık bulunan 1,4 milyon adet konut ve ticari alan yer alıyor. Fakat şirket, elinde bulunan stokları bir türlü eritemiyor. Tabi ki bu süreçte devasa borçlanmalar yapmak durumunda kalan şirketin 23 Eylül tarihinde de tahvil faizi geri ödemesi yapması gerekiyor fakat görünen o ki bu ödeme gerçekleştirilemeyecek. Bu şekilde bir durum, küresel piyasaları derinden etkileyecek gibi görünmeye başladı.

Evergrande'nin, tabiri caizse Çin'de uçan kuşa borcu bulunuyor. Bu durum, şirketin hisse senedi değerlerine de direkt olarak yansıyor. Hong Kong borsasında işlem görmekte olan şirket, güne sert bir düşüşle başlangıç yaptı. Gün boyunca da değer kaybetmeye devam eden şirketin hisseleri, yüzde 19 kadar değer kaybetti. Sektör kaynakları, şirketin iflas bayrağını çekeceği düşüncesine kapılırken, yaşanan olaylar dünya üzerinde bulunan tüm yatırımcılar için endişe veriyor. Bu bağlamda Çin borsalarının yanı sıra Avrupa borsaları ile BİST 100'de de geri çekilmeler oluşuyor. Ayrıca kripto para piyasaları da tedirginlikten ötürü sallanmaya başlamış durumda bulunuyor.

Çin hükümeti, Evergrande olayı ile ilgili olarak bir açıklama yapmadı. Ancak hükümet, cuma günü piyasalara 14 milyar dolarlık nakit sürdü. İşin ilginç yanı, bu da Çin piyasasını hiçbir biçimde etkilemedi. Sektör üyeleri, her konuda aktif olarak bilinen hükümetin Evergrande konusunda sessizliğe bürünmesine anlam vermiyorken, Çin Emlak Araştırma Müdürü Philip Tse tarafından yapılan açıklamalar için "Yatırımcılar bugünlerde yüksek borca sahip şirketler konusunda endişeli olabilir ve değerlemelere fazla bakmayabilir. Hükümet Evergrande ile ilgili olarak açık bir işaret vermez ya da gayrimenkul sektörü ile ilgili olarak kısıtlamalarını gevşetmezse düşüş daha da sürecek." ifadelerine yer verdi.

Evergrande iflas ederse ne olacak?

Ekonomistler, bütün verileri "güçlü iflas" göstermekte olan Evergrande'nin bekleneni yapması, yani iflas etmesi durumunda bunun bir domino etkisi yapacağını düşünmekteler. Yani önce Asya piyasaları sonra da dünya genelinde bulunan tüm borsalar, yaşanan durumdan olumsuz bir biçimde etkilenecek. Kritik durumda bulunan tüm şirketlerin iflas tehlikesi ile karşılaşması ve kurların alt üst olması, ekonomistlerin beklentileri arasında bulunuyor.

Elbette bu durum, zaten çok kırılgan yapıda bulunan Türkiye ekonomisini de derinden etkileyecek gibi gözüküyor. Fakat neler yaşanabileceğini konuşmak için henüz erken. Evergrande'nin 23 Eylül'de yapması gereken ödeme ile alakalı ne şekilde bir adım atacağı, her şeyin belirleyicisi olacak...

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35