Gıda krizi uyarısı! Durum oldukça ciddi

Dünya Bankası, Rusya’nın Ukrayna’ya açmış olduğu savaş sebebiyle yaşanan ve her geçen gün büyümekte olan gıda krizinin insani felaket boyutlarına doğru ilerlediğini ifade etti.

Dünya 21.04.2022, 17:23 İrem Durak
Gıda krizi uyarısı! Durum oldukça ciddi

Gıda krizi uyarısı! Durum oldukça ciddi

Dünya Bankası, Rusya’nın Ukrayna’ya açmış olduğu savaş sebebiyle yaşanan ve her geçen gün büyümekte olan gıda krizinin insani felaket boyutlarına doğru ilerlediğini ifade etti. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, savaştan ötürü oluşan krizin devam etmesi durumunda gıda fiyatlarında rekor seviyelerde artışlar oluşacağını ve yüz milyonlarca insanı yoksulluğa ve yetersiz beslenmeye iteceği konusunda uyarılarda bulundu.

Dünya Bankası, Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu savaşın gıda krizine yol açacağı konusunda uyarılar yaptı.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, dünyanın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanmakta olan gıda krizinden kaynaklanan bir "insan felaketi" ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Küresel yoksulluğu azaltmak ile görevli kurumun başında olan Malpass, yapmış olduğu açıklamada, kriz sürerse gıda fiyatlarındaki rekor artışların yüz milyonlarca insanı yoksulluğa ve yetersiz beslenmeye iteceği konusu ile ilgili uyardı.

Dünya Bankası Başkanı, "Bu bir insani felaket. Beslenme düşüyor ve daha sonra, bu konuda hiçbir şey yapamayan, buna kendileri sebep olmayan ve fiyatların yükseldiğini gören hükümetler için de siyasi bir meydan okuma haline geliyor” dedi.

Dünya Bankası, gıda fiyatlarında ortalama yüzde 37’lik bir artış olabileceğini tahmin ettiğini söylerken, bunun en çok yoksul kesimi etkileyeceğini belirtti.

“Bu, Covid için de geçerliydi" diyen Malpass, fiyat artışlarının görüldüğü alanların geniş ve derin olduğunun altını çizdi.

"Artışlar, her türden yağı, tahılı etkiliyor ve sonra diğer mahsullere, mısır mahsullerine giriyor, çünkü buğday yükseldiğinde yükseliyorlar" diyen Dünya Bankası Başkanı, dünyada herkesi beslemeye yetecek kadar gıda olduğunu ve küresel stokların tarihsel standartlara göre büyük olduğunu ancak gıdayı ihtiyaç duyulan yere ulaştırmak için bir paylaşım veya satış süreci olması gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası başkanı ayrıca, artan gıda ve enerji fiyatları arasında gelişmekte olan ülkelerin büyük Covid-19 salgını borçlarını ödeyememelerinden kaynaklanan "kriz içinde kriz" konusunda uyardı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04