İşte en çok karbon salınımı yapan ülkeler!

Çevreye oldukça zararlı olan karbon emisyonu, yaşam şartlarını her geçen gün daha da kötü bir duruma getiriyor.

Dünya 16.05.2022, 12:18 İrem Durak
İşte en çok karbon salınımı yapan ülkeler!

İşte en çok karbon salınımı yapan ülkeler!

Çevreye oldukça zararlı olan karbon emisyonu, yaşam şartlarını her geçen gün daha da kötü bir duruma getiriyor. Küresel karbon emisyonunu yaymakta olan ülkeler için ise yeni adımlar atılması amaçlanıyor…

Dünya, çevreye etkisi bulunan değişik faktörlerden ötürü her geçen gün daha zararlı bir hale geliyor. Her ne kadar bu konu ile alakalı çalışmalar devam etse de, küresel karbon emisyonunun önüne henüz geçilebilmiş değil.

Karbon emisyonu, devamlı gündeme gelen küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli faktörlerinden biri. Geleceği tehdit eden karbon yayılımı, önümüzdeki senelerde etkisini daha da çok gösterecek. Uzmanlar, tehlikeyi en aza indirebilmek adına çalışmalarını sürdürüyor ve bunu daha iyi yapmak için çaba gösteriyor.

Karbon emisyonunu en aza indirmek için yeni adımlar atılacak

Küresel karbon emisyonunun oluşumunda tahmin edeceğiniz üzere kalabalık ülkeler bulunuyor. Bunlarından başında; Çin, ABD ve Hindistan, yoğun insan topluluğundan dolayı küresel ısınmayı tetikleyen ülkeler arasında yer alıyor.

Diğer adıyla sera gazı olarak da bilinen karbon emisyonu için uzmanlar ivedi bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Söz konusu üç ülke için karbon emisyonunu sıfıra indirmek için çabalayan uzmanlar, daha kararlı adımlar atılması gerektiğini söylüyor.

Küresel ısınmayı önlemek amacı ile uzmanların hedefi, karbon nötr hedefine ulaşmak. Bu alanda hükümetlerin önemli taahhüdü, sera gazını belirli bir süre sonunda net sıfıra getirmek. Verilere göre dünya genelindeki karbon salımı 2020’de 34 milyar 810 milyon ton olarak gerçekleşti ve bunun yüzde 51’lik oranı; Çin, Hindistan ve ABD’de gerçekleşti.

En çok karbon yayan üç ülkenin gelecek yıllar için bazı planlamaları var. Çin Devlet Başkanı, ülkenin 2060’a kadar karbon nötr hedefine ulaşacağını belirtiyor. Öte yandan ABD ve Hindistan’ın da, önümüzdeki 15 ile 30 yıl arasında karbon emisyonunu en aza indirmesi hedefleniyor.

İşte en çok karbon yayan ülkeler

ABD

Hindistan

Rusya

Japonya

İran

Almanya

Suudi Arabistan

Güney Kore

Endonezya

Çin

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:23
Güneş 06:47
Öğle 13:01
İkindi 16:25
Akşam 19:06
Yatsı 20:24