“Kripto Kraliçe” lakabıyla bilinen Ruja Ignatova’yı bulanlara büyük ödül

"Kripto Kraliçe" lakabıyla bilinen Ruja Ignatova ismindeki dolandırıcı, FBI'ın en fazla arananlar listesine girdi.

Dünya 02.07.2022, 15:50 İrem Durak
“Kripto Kraliçe” lakabıyla bilinen Ruja Ignatova’yı bulanlara büyük ödül

Kripto Kraliçe” lakabıyla bilinen Ruja Ignatova’yı bulanlara büyük ödül

"Kripto Kraliçe" lakabıyla bilinen Ruja Ignatova ismindeki dolandırıcı, FBI'ın en fazla arananlar listesine girdi. Ignatova'nın tutuklanması için yardımcı olacak bilgiye 100 bin dolar ödül teklif ediliyor.

OneCoin dolandırıcılığı ile yatırımcılara ait 4 milyar dolarını alarak sırra kadem basan 'kripto kraliçesi' Ruja Ignatova, FBI'ın en çok arananlar listesinde ilk 10'a girmiş durumda. FBI, Ignatova'nın yakalanması için 100.000 dolar ödül vereceğini duyurdu. 40'lı yaşlarında olduğu düşünülen Bulgaristanlı Ignatova, OneCoin ismiyle bilinen bir kripto para dolandırıcılığı yürüttüğü iddiasıyla aranmakta. 2014 yılında başlayan OneCoin sistemi, alıcılara para birimini daha çok kişiye satmaları halinde komisyon teklif ediyor. Ignatova'nın Ponzi olarak anılan bu sistemle 2017 yılında ortadan kaybolana kadar 4 milyar dolar elde ettiği ifade ediliyor.

FBI ajanları, OneCoin'in değersiz olduğunu ve diğer kripto para birimlerinin kullandığı blok zinciri teknolojisi tarafından korunmadığını açıkladı. 2019'da hakkında sekiz farklı bankacılık suçu ile dava açılan Ignatova son kez 2017'de Bulgaristan'dan Yunanistan'a giden bir uçağa binerken görüldü. Manhattan Federal Başsavcısı Damian William, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, OneCoin'in tarihin en büyük dolandırıcılığı olduğunu belirtti. Williams, Ignatova hakkında, "Kripto para biriminin ilk günlerinin çılgın spekülasyonlarından yararlanarak planını mükemmel bir şekilde zamanladı" ifadelerini kullandı.

2014'TE SATIŞA SUNMUŞTU

Ignatova, ilk olarak 2014 yılında OneCoin'i piyasaya sürdü.

O dönem kripto para piyasasında pek çok yatırımcının çok yeni olmasından faydalanarak kripto paranın özellikleriyle ilgili gerçek dışı bilgiler verdi. 2014-2016 yılları arasında yatırımcılardan 4 milyar dolar topladı. Bir yıl sonra bu paralarla kayıplara karıştı. Ignatova, en son 2017 yılında Bulgaristan'dan Yunanistan'a giden bir uçağa binerken görüldü ve o zamandan beri hiçbir ize rastlanmadı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35