Moderna ve Pfizer’in Geliştirmiş Olduğu Aşılarda Yan Etkiler Açıklandı!

Amerikan Tabipler Birliği’nden uzmanlar, Pfizer ve Moderna’nın geliştimiş olduğu Covid-19 aşılarının yan etkilerini açıkladı. İşte gönüllülerde görülen yan etkiler.

Dünya 27.11.2020, 18:13 27.11.2020, 18:29 İrem Durak
Moderna ve Pfizer’in Geliştirmiş Olduğu Aşılarda Yan Etkiler Açıklandı!

Moderna ve Pfizer’in Geliştirmiş Olduğu Aşılarda Yan Etkiler Açıklandı!

Amerikan Tabipler Birliği’nden uzmanlar, Pfizer ve Moderna’nın geliştimiş olduğu Covid-19 aşılarının yan etkilerini açıkladı. İşte gönüllülerde görülen yan etkiler.

Amerikan Tabipler Birliği uzmanları Pfizer ile Moderna’nın geliştirdikleri korona virüs (Covid-19) aşısında gönüllülerde görülen yan etkileri açıkladı. Buna göre yan etkiler arasında ilk doz uygulandıktan sonra aşının yapıldığı bölgede ağrı olduğu belirtilirken ikinci dozu olan gönüllülerde kas, eklem ağrısı ve baş ağrısı görüldü. Amerikan Tabipler Birliği’nden uzmanlar tarafından Pfizer ile Moderna’nın geliştirmiş oldukları korona virüs aşısının yan etkileri ile ilgili yapılan açıklamaya göre Moderna’nın testlerine katılım sağlayan gönüllülerin %2.7’sinde ilk dozda aşının yapıldığı bölgede acı ve ağrı duyulduğu belirtildi.

Yan Etkilerin Zararsız Olduğu Saptandı

İkinci dozda ise gönüllülerin %9.7’sinde yorgunluk, %8.9’unda kas ağrısı, %5.2’sinde eklem, %4.5’inde de baş ağrısı görüldü. Gönüllülerden 43 yaşında olan birinin de 12 saat boyu ‘şiddetli’ ateş yaşadığı söylendi. Pfizer’in testlerine katılanların ise %4’ünde ikinci dozdan sonra da baş ağrısı hissettikleri görüldü. Söz konusu olan yan etkilerin zararsız olduğu belirlendi.

Aşı Çalışmaları Devam Ediyor

Dünyanın belirli ülkelerinde de aşı çalışmalarına devam ediliyor ve umut vadeden açıklamalar da ardarda gelmeye devam ediyor. Rusya, Almanya ve Çin’den aşı çalışmaları ile ilgili sevindirici haberler geldi. Aşıların ise ülkemize önümüzdeki aylarda geleceği ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından da yerli aşının uygulanacağı tarih Nisan ayı olarak açıklanmıştı.

Aşıların Ücreti Ne Olacak?

Aşılar ülkemize ulaştığında Çin aşısı vatandaşlara ücretsiz olarak uygulanacak. Fakat farklı bir aşı yaptırmak isteyen vatandaşlar eczanelerden tavan fiyatı belirlenmiş olan aşıyı satın alarak yaptırabilecek. Aşı öncelikli olarak belirli risk grubunda yer alanlara uygulanacak. Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre Bilim Kurulu tarafından risk grubuna öncelikli olarak aşı uygulanacak. Aşı aynı zamanda hizmet sektöründeki kuaför, berber ve şoför gibi çalışanlara da yaptırılabilecek. Aşı yaptırmak istemeyenlere ise zorlama olmayacak.

Uzmanlar aşıyı yaptırmak istemeyenler için herhangi bir zorlama olmayacağını belirtiyor. Buna göre aşı çalışmaları devam ederken vatandaşların bir kısmı aşıyı yaptırmak isterken bir kısmı da belirli bir süre geçtikten ve yan etkiler ortaya çıktıktan sonra aşıyı yaptıracaklarını belirtti. Aşıların yan etkileri ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Faz 3 çalışmaları bitirilen ve yakında seri üretime geçecek olan aşıların yakın bir süre sonra uygulanabilir hale geleceği açıklanmıştı. Aşılar ülkelerde uygulamaya başladıktan sonra bir sonraki faz başlayacak. Böylece aşıyı yaptıranların bir süre sağlık durumları takip edilecek.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12