Avrupa Süper Ligi: 12 büyük futbol kulübü yeni lig kurduklarını açıkladı

İngiltere'deki en büyük 6 kulübün de yer adlığı Avrupa'nın çok bilinen ve sevilen 12 futbol kulübü, Avrupa Süper Ligi kurduklarını duyurdu.

Futbol 19.04.2021, 12:45 İrem Durak
Avrupa Süper Ligi: 12 büyük futbol kulübü yeni lig kurduklarını açıkladı

Avrupa Süper Ligi: 12 büyük futbol kulübü yeni lig kurduklarını açıkladı

İngiltere'deki en büyük 6 kulübün de yer adlığı Avrupa'nın çok bilinen ve sevilen 12 futbol kulübü, Avrupa Süper Ligi kurduklarını duyurdu. Avrupa Süper Ligi: 12 büyük futbol kulübü yeni lig kurduklarını açıkladı.

Kurucu 12 takım arasında İngiliz Premier Ligi'nden Arsenal, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Manchester United ile Tottenham; İspanya La Liga'dan Barcelona, Atletico Madrid ve Real Madrid; İtalya Seria A'dan Inter Milan, Milan ile Juventus bulunuyor.

Yazılı bir açıklama ile bildirilen gelişmeye göre Avrupa Süper Ligi'nin (ESL) Başkanlığı'nı ise Real Madrid Başkanı Florentino Perez sürdürecek. UEFA'ya (Avrupa Futbol Federasyonları Birliği) karşı kurulmuş olan yeni ligde, maçların hafta arası oynanacağı söylendi.

Takımlar kendi ülkelerindeki lig maçlarında da oynamayı sürdürecek ve kurucu kulüpler de yaklaşık 3,5 milyar euro (4,19 milyar dolar) ön ödeme olarak net hibe alacak. Yeni lig kurulmasınaysa FIFA ile UEFA’dan sert bir tepki gösterildi. Yapılan açıklamada ilk sezonun en kısa sürede başlayabilmesi ve lige 3 kulübün daha kurucu kulüp olarak katılımının beklendiği söylendi. Diğer 3 kulüp ise açıklanmadı.

Futbol dünyasında son zamanlarda mevcut olan şampiyonaların kalite ile sıklığının yükseltilmesi Avrupa'nın önde gelen takımları ile futbolcularının düzenli bir şekilde mücadele edebilecekleri bir lig sisteminin kurulumu için fikirler tartışılmaktaydı.

Açıklama metninde neler bulunuyor?

ESL, Avrupa ile Dünya futbol federasyonları olan UEFA ve FIFA ile iş birliği gerçekleştirerek futbol ve yeni lig için en iyi sonuçların alınmasını dilediklerini söyledi.

Açıklamaya göre:

Müsabakalar 15'i kurucu kulüpler olmak adına 20 kulüp arasında gerçekleşecek. Kalan 5 kulüp her sene önceki sezonda göstermiş olduğu başarısına göre lige seçilecek.

Bütün müsabakalar hafta arası gerçekleşecek.

Ağustos'ta başlaması planlanmakta olan ligde kulüpler 10'arlı olacak biçimde iki gruba ayrılacak. Her grubu ilk 3 sıra içerisinde bitiren kulüpler otomatik bir şekilde çeyrek finallere yükselmiş olacak.

Grupları 4 ve 5. sırada bitirmiş olan takımlar ise iki maçtan meydana gelen play-off'ları oynayıp çeyrek finallere gitmek için ter dökecek.

Erkek liginin açılmasının ardından en yakın süre içinde kadın futbol kulüpleri de kurulmuş olacak.

12 kulübün yöneticileri konuyla ilgili olarak neler söyledi?

ESL'in ilk başkanı olarak belirlenmiş olan Real Madrid Başkanı Florentino Perez "Futbola her seviyede katkı sunacağız. Futbol dünyada 4 milyarın üstünde takipçisi bulunan tek spor. Büyük kulüpler olarak taraftarların taleplerini karşılamak bizim sorumluluğum içerisinde yer alıyor." dedi.

Juventus Başkanı Andrea Agnelli de UEFA İcra Komitesi'nde bulunduğu görevi ile Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) başkanlığı görevinden çıktığını söyledi. Agnelli 12 takımın "kritik bir dönem içerisinde, Avrupa futbolundaki rekabetin dönüştürülmesi ve futbolun geleceğinin sürdürülebilir olması adına bir araya geldiklerini" söyledi.

Manchester United'ın eş başkanı olan Joel Glazer'in de Avrupa Süper Ligi'nde başkan yardımcısı olarak görev yapacağı açıklandı.

Taraftar grupları neler söyledi?

İngiliz takımlarının taraftar gruplarından gelen ilk tepkiler olumsuzdu.

Liverpool taraftar grubu "dehşete düştüklerini" söyledi. SOS, sosyal medyadan yayınlamış oldukları mesajında "FSG, insafsız ve açgözlü bir şekilde paranın peşinden gitmeye başladı ve taraftarları görmezden geldi. Kulübümüz bizimdir, sizlerin değil" açıklamasını yaptı.

Chelsea taraftarları da bu durumu "affedilemez" olarak belirtse de "ihanete uğradıklarını" eklemeden edemedi. Arsenal taraftar derneği ise Süper Lig'de yer alma kararı ile ilgili "Arsenal'in bir spor kurumu olarak sonu" olacağı yorumunu getirdi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35