Dünya Kediler Günü nedir? Kediler günü ne zaman kutlanıyor?

İlk olarak 2005 senesinde kutlanmaya başlanan Dünya Kediler Günü için araştırmalar sürerken bugün genel olarak “Dünya Kediler Günü nedir? Kediler günü ne zaman kutlanıyor?” soruları soruluyor.

Kedi 09.01.2021, 23:56 İrem Durak
Dünya Kediler Günü nedir? Kediler günü ne zaman kutlanıyor?

Dünya Kediler Günü nedir? Kediler günü ne zaman kutlanıyor?

İlk olarak 2005 senesinde kutlanmaya başlanan Dünya Kediler Günü için araştırmalar sürerken bugün genel olarak “Dünya Kediler Günü nedir? Kediler günü ne zaman kutlanıyor?” soruları soruluyor.

Havyan sevgisi giderek dünya genelinde artarken kedi-köpek sahiplenme oranı da hızlı bir şekilde artıyor. Konu gündem olunca insanlar da bilgi almak için "Dünya Kediler Günü nedir? Kediler günü ne zaman kutlanıyor? sorularına yanıt arıyor.

Türkiye ve Polonya'da 17 Şubat gününde kutlanan Dünya Kedi günü öteki ülkelerde farklı tarihlerde kutlanıyor. İlk evcil kedi kalıntılarının 9 bin 500 sene öncesine tekabül ettiği düşünülse de evcilleştirilmesi ile ilgili kesin bir tarih bulunmuyor.

Dünya Kedi Günü Nedir?

Farkındalık günü olarak bilinmekte olan Dünya Kediler Günü, evsiz olan kedilerin farkındalığını sağlamak için her sene 17 Şubat'ta kutlanır. O gün dünyanın farklı yerlerinde farklı tarihlerde Kedi Günü kutlanır. 8 Ağustos'ta Kanada'da ya da 29 Ekim'de Amerika Birleşik Devletleri'nde kutlanıyor. İlk olarak 2005 senesinde kutlanmaya başlanan Dünya Kediler Günü, Rusya'da ise 1 Mart'ta gerçekleştiriliyor.

Bunun yanından Uluslararası Kedi Günü isminde de kutlanan özel bir gün bulunuyor. Uluslararası Kedi Günü Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (IFAW) inisiyatifiyle başlatılmakta ve 2002 senesinden bugüne 8 Ağustos tarihinde yapılıyor. 8 Ağustos günü, barınaklarda bakıma muhtaç, zorlu yaşam şartlarıyla mücadele eden, şiddet gören kediler ile ilgili insanları bilinçlendirmek amaçlanıyor.

Kedinin Evcilleştirilmesi

Antik kökenleri tam olarak bilinmiyor olsa da evcil kedinin kökenleri en az 9.500 sene öncesine, Orta Doğu'da tarımın başlamış olduğu dönemlere kadar uzanmaktadır. Güney Kıbrıs'ta bir insan iskeletinin yanında yer alan bir kedi iskeleti aynı döneme denk gelmektedir. Çin'de yer alan yaklaşık 5.300 yıllık fosil kayıtlarına göre de o dönemde yaşayan kediler tarım ürünlerine zarar veren kemirgenleri avlamaktaydı. Bu bulgular ele alınarak kedilerin, zararlıları avlamaları adına, çiftçiler tarafından beslendikleri görülmüştür. Kediler Çin'de 5. ve 6. hanedanların döneminde (MÖ 2465-2150) kutsal görülse de ne zaman evcilleştirildikleri bilinmiyor.

Kediler, tahminlere göre tahılları korumakta etkinliğini fark etmiş olan Antik Mısırlılar tarafından evcilleştirilmiştir. Kedilerin evcilleştirildiğine dair en net ve kesin bulgular, MÖ 1500 tarihinden sonrasına rastlamaktadır.

Bugün genetik anlamda geçmişi eski zamanlara dayanan evcil kedi cinsi 2 adetle sınırlıdır. Bunlar, Mısır Mau'su ve Habeş cinsi kediler olmaktadır. İncelemeler ve bulgular sonucunda kedinin ehlileştirilme sürecinin bizim zamanımızdan 8000 sene önce başlamış olması sonucuna varabilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36